MAINOS

Älä usko lainamainoksia

MAINOS -

Olet varmasti huomannut televisiossa, radiossa tai esimerkiksi nettilehdessä vilkkuvat lainamainokset. Usein mainostetaan parasta korkoa tai alhaisimpia kuluja tai esimerkiksi joustavaa vakuudetonta lainaa. Näitä mainoksia ei kannata kuitenkaan uskoa!

Vakuudettomia lainoja mainostetaan sen vuoksi, että niiden korot tienaavat pitkän pennin pankeille ja rahoituslaitoksille. Tämä johtuu pitkälti siitä, että muiden lainojen korot ovat alhaalla, eikä vakuudellisia luottoja anneta enää yhtä helposti kuin ennen. Vakuudettomasta lainasta onkin tullut hyvä ja houkutteleva rahan lähde.

Lainamainokset ovat kuitenkin vain mainoksia ja luotu aina antamaan paras kuva tarjotusta tuotteesta. Ei kannata olla mainoksen uhri vaan muistaa lainan kilpailuttaminen. Lue tämä artikkeli ja nappaa vinkit kilpailutukseen!

Lainat tulee aina kilpailuttaa

Lainat tulee aina kilpailuttaa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ne tulee vertailla ja asettaa paremmuusjärjestykseen niiden todellisten kulujen perusteella. Todelliset kulut tarkoittavat siis todellista vuosikorkoa, joka sisältää lainan nimelliskoron lisäksi myös kaikki muut kulut, kuten tilinhoitomaksut ja laskutuslisät yms.

Lainamainoksissa ovelaa on se, että vaikka niissä saatetaan puhua esimerkiksi korosta, on annettu korko ainoastaan nimelliskorko. Toisin sanoin nimelliskorko on vain osa lainan kuluja ja näin ollen nimelliskorkoja ei voi vertailla keskenään, sillä lainojen kulurakenne on muuten hyvin erilainen. Suomen valtio rajoittaa lainan nimelliskoron 10 prosenttiin vuoden 2021 syyskuuhun asti, jonka jälkeen se oletettavasti nousee 20 prosenttiin. Näin ollen nimelliskorko on hyvä tapa mainostaa lainaa, mutta todellista kuvaa kuluista se ei anna.

Miten lainojen kilpailutus käy?

Mutta kuinka lainojen kilpailussa käytännössä käy? Se on hyvin helppoa. Kun puhutaan niistä lainoista, jotka näkyvät mainoksissa, on kyseessä vakuudettomat luotot. Vakuudettoman luoton kilpailutus käy yksinkertaisimmillaan menemällä jollekin netin lainanvertailusivustolle ja antamalla sinne omat tiedot ja haluttava lainasumma ja lainan takaisinmaksuaika.

Sivusto toimittaa yhteistyökumppaniensa lainatarjoukset asiakkaalle yleensä jo saman päivän aikana ja asiakas voi valita näistä sen lainan, joka hänelle on edullisin ja joka muuten sopii hänen tarpeisiinsa. Näistä lainoissa tulee vertailla aina todellisia vuosikorkoja, sillä kuten jo edellä totesimme, vain se on vertailtavissa oleva numero. Asiakas voi valita jonkin lainan tai jättää lainan kokonaan ottamatta, sillä vertailu ei sido mihinkään.

Kenen kannattaa ottaa vakuudeton luotto?

Onko vakuudettoman luoton ottaminen järkevää? On ja ei. Vakuudetonta luottoa ei kannata ottaa, mikäli saa vakuudellista luottoa, sillä vakuudeton on aina kalliimpi. Mikäli vakuudetonta luottoa kuitenkin tarvitsee, voi kilpailutuksen jälkeen luotoista valita itselleen sopivimman. Toisin sanoen vakuudettoman luoton ottaminen on järkevä silloin, kun sille on riittävän painava syy eikä lainaa ota heppoisin perustein.

Vakuudeton luotto on kallis, joten se kannattaa ottaa ensisijaisesti lyhyelle aikavälille. Kun lainaa lyhentää suunnitelman mukaan ja vastuullisesti, ei vakuudettomaan luottoon liity sen kummempia riskejä.