Miten aloittaa säästäminen? Näin keräät vararahaston tulevaisuutta varten

Usein ajatellaan, että säästäminen ei kannata, jos säästötilille ei pysty keräämään isompia rahasummia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, vaan säästäminen on kaikille. Myös pienemmistä rahasummista kertyy ajan kuluessa isompi säästö, joka toimii puskurina yllättävissä tilanteissa tai mahdollistaa isompia hankintoja.

Säästäessä huonoin vaihtoehto on se, että rahoja säilytetään käyttötilillä. Käyttötili on tarkoitettu päivittäisten raha-asioiden hoitoon, eikä siellä oleville rahoille makseta yleensä korkoa. Lyhyemmän aikavälin säästämisen ratkaisuna voi olla tavallinen säästötili, josta saa tehdä tarvittaessa maksutta nostoja.

Pitkäjänteiseen säästämiseen kannattaa harkita määräaikaistalletusta, jossa korko on yleensä suurempi. Tällainen vaihtoehto on esimerkiksi Saldo Bank Määräaikaistalletus, jossa talletukselle maksetaan kiinteä ja kilpailukykyinen korko. Määräaikaistalletus voidaan sopia vain muutamaksi kuukaudeksi tai pidemmäksi ajaksi, joten se sopii myös lyhyempiaikaiseen säästämiseen.

Näin aloitat säästämisen

Säästäminen voi tuntua haastavalta, mutta se on tärkeä askel kohti taloudellista turvaa ja tulevaisuuden suunnittelua. Säästämisen ei tarvitse aina käsittää valtavia summia, vaan myös pienemmällä budjetilla kannattaa aloittaa.

Ensimmäinen askel on päättää aloittaa säästäminen ja luoda säästösuunnitelma. Mieti, miksi haluat säästää ja mikä on tavoitteesi. Onko tavoitteesi tehdä isompi hankinta, lähteä matkalle tai vain saavuttaa parempi taloudellinen mielenrauha? Tavoite kannattaa sanoittaa, koska selkeä tavoite auttaa pysymään motivoituneena.

Seuraava askel on luoda budjetti. Tarkastele tulojasi ja menoja ja mieti, kuinka paljon voit säästää joka kuukausi. Onko budjetissa joku osa, joka yllättää suuruudellaan? Löytyykö budjetissa kohtia, josta pystyisit säästämään? Pienikin summa on parempi kuin ei mitään.

Tämän jälkeen kannattaa automatisoida säästäminen asettamalla säästösumma suoraan palkkatililtäsi erilliselle säästötilille. Näin varmistat, että säästäminen tapahtuu automaattisesti, eikä väliin jä yhtään kuukautta.

Määräaikaistalletus pitkäjänteiseen säästämiseen

Kun säästöjä alkaa kertymään, tulee löytää paras vaihtoehto säästämiseen. Käyttötilille ei yleensä makseta korkoa, joten säästöt on aina viisaampaa laittaa säästötilille. Säästötilejä on erilaisia, joten ennen sopimuksen tekemistä on hyvä paneutua aiheeseen tarkemmin.

Määräaikaistalletus on hyvä vaihtoehto pitkäjänteiseen säästämiseen. Määräaikaistalletus tarkoittaa sitä, että rahaa sitoudutaan säästämään tietty ajanjakso. Säästötilin tarjoaja sitoutuu puolestaan maksamaan tälle talletukselle tietyn kiinteän koron, joka maksetaan säästämisajan päätteeksi.

Määräajaksi sovitulla talletuksella on useita etuja. Säästäjä saa tietyn koron säästölleen, joten jo ennen säästämistä tietää, kuinka paljon rahaa on käytössä säästämisen päätteeksi. Usein määräaikaistalletuksille maksetaan myös erittäin kilpailukykyistä korkoa, jolloin säästämiselle saa myös hyvän tuoton. Määräaikaistalletuksen avulla voi myös välttää houkutuksen käyttää säästöjä ennen tavoitteen saavuttamista.

Aina talletusajan ei tarvitse olla pitkä, vaan talletus voidaan sopia myös muutaman kuukauden ajaksi. Pidempi säästämisaika tuo kuitenkin yleensä käyttöön paremman korkoprosentin.

Tavallinen säästötili arjen yllättävien tilanteiden varalla

Arjessa kannattaa myös säästää puskurirahasto, joka tuo joustoa yllättävissä tilanteissa. Usein suositellaan, että jokainen säästäisi edes muutaman kuukauden palkkaa vastaavan summan tilille. Näin yllättäviin tilanteisiin löytyy joustoa omalta pankkitililtä.

Tällaista säästämistä varten voi puolestaan harkita tavallista säästötiliä, jossa ei ole määritetty tiettyä aikaa säästämiseen. Tilillä voi pitää sitä osuutta säästöistä, jonka halutaan olevan helposti saatavilla. Tavallinen säästötili tarjoaa yleensä matalamman korkotuoton kuin määräaikaistalletus, mutta se on joustavampi vaihtoehto.

Tavallisen säästötilin avaaminen aloitetaan tutkimalla eri pankkien tarjouksia ja korkoja. Vertaile myös tilin kuluja ja ehtoja. Mieti näitä myös omaan käyttötarkoitukseesi peilaten. Jos teet säästötililtä nostoja vain hätätilanteissa ja harvoin, muutama maksuton nosto vuodessa todennäköisesti riittää. Mikäli nostoja tulee usein, kannattaa valita tili, jossa kaikki nostot ovat maksuttomia.

Säästäminen paras keino isompien hankintojen tekemiseen

Nykyään monessa tilanteessa otetaan lainaa, vaikka paras keino valmistautua isompien hankintojen tekemiseen olisi säästää siihen etukäteen. Harkitsit sitten uuden auton tai asunnon hankintaa tai lomamatkaa, säästäminen auttaa saavuttamaan tavoitteen ilman velkaantumista.

Säästäessä kannattaa kiinnittää huomiota eri säästötilivaihtoehtojen vertailuun, ja valita sopiva vaihtoehto säästämisen tavoitteita miettien. Säästäminen voi tuntua aluksi haastavalta, mutta jatkuvalla panostuksella ja suunnitelmallisella lähestymistavalla voit saavuttaa tavoitteesi ja luoda taloudellista turvaa tulevaisuutta varten.

Määräaikaistalletus takaa säästöille tietyn korkoprosentin ja säästämisajan, mikä tekee tavoitteiden saavuttamisesta entistä helpompaa. Talletusaika voidaan sopia tarvittaessa vain muutamien kuukausien pituiseksi, joten se soveltuu myös lyhyemmän aikavälin säästämiseen. Parhaaseen korkotuottoon kuitenkin päästään, kun säästämisaika sovitaan tätä pidemmäksi.