MAINOS

Vinkkejä ensimmäisen mökin ostoon

MAINOS -


Kalajoen seutu on idyllistä ja kaunista seutua. Moni ei tiedä, että Kalajoki on varsin suosittu ja rauhallinen mökkeilykohde. Oma mökki on monen suomalaisen unelma. Monet haluavatkin mökkinsä olevan yksityisyyden ja rentoutumisen tyyssija, jonka syleilyssä ja yksityisyydessä kelpaa ladata akkuja.

Ensimmäisen mökin ostaminen on aina jännittävää. Ennen mökin ostamista sinun olisikin päätettävä, mikä on sinulle tärkeintä. Tämä tekee koko valintaprosessista paljon yksinkertaisemman. Onko sinulle tärkeää, että mökkisi sijaitsee järven rannalla, vai onko tämä toissijainen asia? Haluatko mökkisi olevan kuin toinen kotisi, vai kiinnostaisiko sinua saada sen avulla hieman tulojakin esimerkiksi vuokraamalla sitä? Kuinka usein haluat käydä mökillä? Onko kyseessä vain kesämökki, vai haluatkö mökkeillä vuoden ympäri?

Mökki: investointi vai piilopaikka?

Jos haluat tehdä investoinnin, sinun tärkeysjärjestyksesi ja prioriteettisi ovat erilaiset kuin jos etsit pakopaikkaa omaan käyttöön. Jos pääoman hankkiminen on tärkein kiinnostuksen kohteesi, niin todennäköisesti tulet ostamaan mökin, joka on suositulla paikalla ja joka näyttää hienolta. Jos taas etsit yksityisyyttä, kannattaa sinun valita paikka, joka on vähän syrjemmässä ja johon ei ole helppo päästä julkisilla.

Valintasi riippuu siis siitä, mitä haluat kiinteistöstä. Tuntemus eri alueista auttaa varmasti ostopäätöksen tekemisessä. Kulkuyhteydet ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä mökkiä ostaessa. Jos haluat paeta jonnekin viikonloppuisin, on mökkiä turha ostaa esimerkiksi Espoosta tai muun suuren kaupungin läheisyydestä. Pakopaikaksi sopii paljon paremmin Saimaan ranta tai vaikkapa Lappi, jos sinua ei haittaa ajella.

Ota myös huomioon yöelämä, ruokailumahdollisuudet, maisemat ja muut päätökseesi mahdollisesti vaikuttavat tekijät. Haluatko, että mökin lähellä on esimerkiksi kuppiloita ja ravintoloita? Kiinnitä huomiota myös säätoiveisiisi. Lapin sää on huomattavasti erilainen kuin sää vaikkapa Turun saaristossa. Kun olet päättänyt maantieteellisen sijainnin, voit alkaa metsästämään tontteja ja myytävänä olevia mökkejä juuri tuolta alueelta ja keskittämään hakusi sinne.

Onko mökki hyvä sijoitus? Kyllä on, jos valitset tonttisi oikein ja ostamasi tai rakentamasi mökki on hyväkuntoinen. Mökki voi olla mainio sijoitus, kunhan hoidat mökkiäsi hyvin ja varmistat, että se ei ole pitkiä aikoja tarpeettomana.

Mökin ostaminen ei suinkaan ole ilmaista huvia ja jos etsit lainaa, voi limiitti olla sinulle oikea ratkaisu. Osa mökkikiinteistöjen omistajista kohtelevat mökkejään yrityksinä. He kunnostavat mökkejä ja vuokraavat niitä tämän jälkeen mökkeilystä innostuneille lomailijoille. Tämä tarkoittaa, että jos haluat mökistäsi sijoituskohteen, olisi sinun pidettävä huoli markkinoinnista ja mökin kunnostamisesta, sekä pidettävä huolta mökin vuokranneista vuokralaisista.

Kirjoita luettelo sinulle tärkeistä asioista

Kirjoita luettelo sinulle tärkeistä asioista. Onko esimerkiksi piha välttämätön? Tarvitsetko autotallin? Kuinka monta makuuhuonetta haluat mökissäsi olevan? Haluatko, että mökkisi on hirsimökki, vai kiehtooko sinua perinteinen lautamökki? Haluatko, että mökkisi on vesistön läheisyydessä? Entä kulkuyhteydet? Entä mökin ikä ja kunto? Haluatko asua mökissäsi ympäri vuoden? Siinä tapauksessa sinun olisi päätettävä, missä asut pysyvästi, ja ilmoitettava siitä maistraattiin. Näin posti löytää perille ja tietosi ovat päivittyneet tietokantaan.

Kun etsit unelmiesi mökkiä, sinun kannattaa miettiä mökkisi ylläpitokustannuksia. Sinun olisi otettava nämä erilaiset kustannukset huomioon ja tarkkailtava niitä, sillä kustannukset voivat kasvaa nopeastikin. Kuinka paljon olet valmis laittamaan esimerkiksi mökkisi kunnostamiseen, jos puu kaatuu sen päälle? Vakuutuksesi kattaa todennäköisesti esimerkiksi huonon sään aiheuttamat vahingot. Jos haluat, että mökkisi säilyisi uudenveroisena, olisi sinun otettava remontoimiseen ja ylläpitoon liittyvät kustannukset huomioon budjettia suunnitellessasi.