Hanki kesämökki järkevästi: Avain Säästöpankin ja Sp-Kodin paikalliset asiantuntijat neuvovat

Hankkimassa kesämökkiä? Avain Säästöpankin ja Sp-Kodin asiantuntijat auttavat niin sopivan kohteen löytämisessä kuin rahoitusratkaisuissa.

Mökkien ja vapaa-ajan asuntojen vilkkain myyntiaika on nyt aluillaan. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan mökkikauppojen odotetaan piristyvän vuonna 2024 verrattuna viime vuoteen.

Samaa mieltä on myös Sp-Koti Kokkolan myyntijohtaja, LKV Eva-Johanna Slotte:

- Mökki- ja vapaa-ajan asuntokauppoja on Keski-Pohjanmaan alueella tehty tänä vuonna tähän mennessä saman verran kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten ja kysyntä kasvaa koko ajan, hän toteaa.

- Avain Säästöpankilla on ollut erinomainen alkuvuosi lainakysynnässä, ja sen arvioidaan jatkuvan tulevina kuukausina vahvana, kun erilaiset asuntohankinnat – kuten esimerkiksi vapaa-ajan asuntosuunnitelmat ovat ajankohtaisia, kertoo Avain Säästöpankin liiketoimintajohtaja Susanna Järvenpää.

Moni meistää haluaa nauttia luonnosta järven tai meren rannalla.

Millainen mökki kiikarissa?

- Loma-asunto on suomalaiselle hyvin henkilökohtainen asia ja sen hankinnassa on helposti mukana paljon tunnetta, kiteyttää Eva-Johanna Slotte.

Mökin käyttötarkoitus on hyvä pitää haaveiden rinnalla tärkeänä järkiperusteena. Kannattaa esimerkiksi miettiä, kuinka usein mökillä haluaa käydä. Monella on haaveena mökki tai huvila ympärivuotiseen käyttöön. Silloin sijainti ja mukavuustaso vaikuttavat paljon.

Mökki tai huvila omalla rannalla ja järvi- tai merinäköalalla on monen haaveena, ja luonnollisesti rantasauna kuuluu Suomen suveen. Tie perille on tänä päivänä tärkeä kriteeri. Se helpottaa ja lisää mukavuutta kuten myös sähköliittymä ja juokseva vesi, jotka ovat jo tavanomaisia monelle mökille.

- Mökki saaressa, omassa rauhassa on monen unelma. Saareenkin voidaan tuottaa mukavuuksia, esimerkiksi sähköä, vaikkapa aurinkopaneeleilla, Eva-Johanna Slotte kertoo.

- Toisaalta mummon mökki rauhallisessa maalaismaisemassa tai sitten siirtolapuutarhamökki yhteisöllisyyttä kaipaavalle voi olla se oma mansikkapaikka, hän jatkaa.

Tilastojen mukaan viime vuonna Kokkolan seudulla ja Keski-Pohjanmaalla hyväkuntoisten huviloiden ja mökkien toteutuneiden kauppojen keskihinta oli n. 130.000 euroa. Hinnoissa on kuitenkin suurta vaihtelua, koska sijainti ja loma-asunnon varustelutaso vaikuttavat kauppahintaan.

Asiantuntijat palveluksessasi kaikessa kesämökin hankintaan liittyvissä asioissa: Avain Säästöpankin rahoitusasiantuntija Jenni Viitala, Sp-Koti Kokkolan myyntijohtaja Eva-Johanna Slotte ja Avain Säästöpankin liiketoimintajohtaja Susanna Järvenpää.

Autamme ennen ostopäätöstä

Kun kesämökkikauppa käy vilkkaana, sopivasta kohteesta voi olla useampi kiinnostunut. Täten pankin asiantuntijat vinkkaavat, että esimerkiksi Kokkolan seudulla kannattaa selvittää rahoitusvaihtoehdot kesämökin hankkimiselle jo ennen kuin mieluinen paikka on löytynyt.

- Mökkikuumeen iskiessä auttaa paljon, jos rahoitusratkaisuja on miettinyt ja valmistellut pankin kanssa jo etukäteen, Avain Säästöpankin rahoitusasiantuntija Jenni Viitala vinkkaa.

- Kannattaa käydä lainaneuvottelussa kartoittamassa omia mahdollisuuksia lainaan liittyen. On hyvä selvittää myös vakuuksiin liittyviä asioita etukäteen. Kun sopiva mökki löytyy, olet valmiina alustavan lainalupauksen kanssa, hän neuvoo.

- Tahdomme olla toteuttamassa uusien ja nykyisten asiakkaiden unelmia niin, että unelmien toteuttamisen jälkeen asiakas voi nauttia hankinnastaan. Varmistamme, että hänen ei tarvitse miettiä oman maksukyvyn riittävyyttä tai pohtia, ottiko pankin asiantuntija huomioon elämän erilaiset yllättävät tilanteet, kertoo Susanna Järvenpää.

- Asiakkaat odottavat meiltä sujuvaa etenemistä ja tähän odotukseen pysymme vastaamaan hyvin, koska meillä on jokaiselle asiantuntijalle suorat puhelinnumerot ja tapaamiseen pääsee tällä hetkellä muutaman päivän viiveellä.

Mieluisan mökin metsästys vie helposti mennessään. Kohdekuvien ihastelu Etuovessa tai Oikotiellä voi olla mukavaa ajanvietettä mutta vähemmälläkin pääsee.

- Kun kerrot meille, mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat mökilläsi ja teet kanssamme ostotoimeksiannon, me etsimme sinulle unelmiesi mökin tai huvilan, Eva-Johanna Slotte lupaa.

Joskus voi mökistä luopuminen tulla eteen.

- Jos mökille ei ole käyttöä ja myynti on ajankohtaista, kannattaa pyytää Sp-Kodin ammattitaitoinen välittäjä arviokäynnille. Samalla saa neuvoja ja hyviä vinkkejä parhaan hinnan saavuttamiseksi, neuvoo Slotte.

Onko haaveissa esimerkiksi tämänkaltainen vapaa-ajanasunto?

Varaudu myös mökin remonttitarpeisiin

Erilaiset ulko- ja sisämaalaustyöt, saunaremontit, mökin laajennustyöt, kattoremontit, pihatyöt sekä ikkunaremontit ovat tuttuja varsin monelle mökinomistajalle. Halvimmista huoltotöistä selviää muutamalla satasella, kun taas laajemmat remontit voivat kustantaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Energiatehokkuuden parantaminen on yksi yleisimmistä remonttitarpeista, kun mökin käyttömukavuutta halutaan kohentaa. Usein investoinnilla halutaan pienentää sähkölaskua ja lisätä lämmöntuottoon ekologisempia vaihtoehtoja. Toisaalta energiaremonteilla on myös taipumus laajentua omistajan alkuperäistä ajatusta – ja budjettia - pidemmälle.

- Säästöpankin energialaina on hyödynnettävissä esimerkiksi lämmitysmuodon vaihtoon, ikkunoiden ja ulko-ovien uusimiseen, aurinkopaneelien asentamiseen ja lisälämmöneristykseen, Susanna Järvenpää kertoo.

Rahoitettava energiaremontti voi kohdistua omaan kiinteistöön, vapaa-ajan asuntoon tai vaikkapa oman asunnon taloyhtiön tekemän energiaremontin asunto-osakeosuuden poismaksamiseen.

- Energialaina on Säästöpankkien konkreettinen teko vastuullisuuteen ja paikalliseen elinvoiman tukemiseen, toteaa Järvenpää.

Parhaillaan on käynnissä kampanja-aika, jossa etuna Avain Säästöpankin nykyisille ja uusille asuntolaina-asiakkaille Energialaina ilman toimitusmaksua. Kampanjaetu on voimassa 31.8.2024 saakka. Voit tutustua lainaan tarkemmin tästä: Laina energiaremonttiin – nyt ilman toimitusmaksua .

Taloudellisen hyvinvointisi tukena - Avain Säästöpankki

Avain Säästöpankissa otetaan huomioon lainaratkaisussa asiakkaan taloudellinen tilanne kokonaisuudessaan ja siten löydetään jokaiselle yksilöity ratkaisu.

- Toimimme asiakkaan talouden valmentajina niin isoissa kuin pienissäkin elämän käänteissä. Tämä saa kiitosta nykyisiltä ja uusilta asiakkailta. Kokkolan seudulla kuten muillakin toimipaikkakunnnillamme asiakkaat ovat valmiita suosittelemaan meitä, mikä näkyy meidän arjessa. Voimme olla ylpeitä meidän asiantuntijoiden ammattitaidosta asiakaskohtaamisissa, päättää Susanna Järvenpää.

Tahdomme olla toteuttamassa uusien ja nykyisten asiakkaiden unelmia.

Tutustu tarkemmin Avain Säästöpankin toimintaan ja varaa vaikka aika asiantuntijoillemme >>