lauantai 19.6.2021 | 02:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoki ei ole immuuni koronalle – vielä on jaksettava tsempata!

Kalajoella on ollut korona-altistumisia, suuremmilta joukkoaltistumisilta on vältytty

Hanna Parhaniemi
Ke 18.11.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen koronatilanne on pysynyt suhteellisen rauhallisena, mutta paikkakunta ei ole immuuni koronalle. Ylilääkärin sijainen ja tartuntataudeista vastaavan lääkärin sijainen Mervi Manninen sekä vastaanottotoiminnan osastonhoitaja Anu Niemi-Himanka kertovat, että Kalajoellakin on ollut korona-altistumisia.

– Ei voida ajatella, ettei täällä koronaa olisi missään muodossa. Kyllä se tässä läheltä liippaa. Naapurikunnissa tartuntoja on ollut ja ihmehän se olisi, jos sieltä ei jollakin tavalla kontakteja olisi tullut, Manninen sanoo.

Kaikki altistumiset on selvitetty ja ne ovat liittyneet pääosin muilla paikkakunnilla todettuihin tartuntaketjuihin.

– Laajempia joukkoaltistumisia ei ole tapahtunut. Ne olisimme kyllä tuoneet julkisuuteen, Manninen huomauttaa.

Altistumisia on ollut enemmän kuin viisi. Sitä, onko Kalajoella todettu korona-tartuntoja, ei voida kertoa ennen kuin tartuntoja on Merijärven ja Kalajoen yhteistoiminta-alueella vähintään viisi. Syynä tähän on potilastietosuojan turvaaminen.

Oulussa koronatilanne roihahti jonkin verran syyslomaviikon jälkeen.

– Sen takia koko Pohjois-Pohjanmaalta on oltu valmiustilassa, mutta nyt viimeisimmät luvut näyttävät siltä, että olisi rauhoittumisen merkkejä, Manninen kertoo.

Viranomainen on yhteydessä altistuneisiin, jos katsotaan, että kyseessä on ollut lähikontakti. Muuten karanteenitoimiin ei ole tarve. Lähikontaktiksi katsotaan tilanne, jossa on oltu vähintään 15 minuuttia samassa tilassa koronapositiivisen kanssa 48 tuntia ennen oireiden ilmaantumista.

– Siinäkin mietitään kuinka lähellä on oltu. Jos on käyty samassa ravintolassa syömässä, niin samassa pöytäseurueessa olleet henkilöt kuuluvat tähän. Tilannetta mietitään aina tapauskohtaisesti, Manninen toteaa ja lisää, että avainasemassa on koronapositiivinen henkilö, ketä terveydenhuollon henkilökunta haastattelee.

– Tokihan tällaisena aikana voi altistua missä tahansa, mutta se on huonoa tuuria, jos sen tuolta ihan lennosta saa.

Rohkeasti koronatestiin, jos on vähänkin oireita, on Niemi-Himangan ja Mannisen viesti kalajokisille. Niemi-Himanka kertoo, että Kalajoella on käyty testeissä aika tasaiseen tahtiin. Välillä on pieniä piikkejä flunssa-aaltojen takia.

– Vaikka perheessä olisi kolmas flunssa jo tälle syksyä tai neljäskin, niin aina pitää suhtautua, että se on kuitenkin uusi sairaus. Ei pidä ajatella, että kun ei se ollut aikaisemminkaan koronaa. Ehkä tulee turhautuminen ja semmoinenkin ajattelu, että en kai nyt taas kehtaa soittaa. Jos sairautta on ja oireita tulee, niin se on vaan joka kerta lähdettävä alusta, Niemi-Himanka muistuttaa.

­– Itse-diagnostiikkaa ei kannata tehdä. Ihminen ei voi valitettavasti itse oireistaan päätellä, onko koronaa – eikä terveydenhuollon ammattilainenkaan. Kyllä niitä yllätyspositiivisia saattaa löytyä niissäkin tapauksessa, että ihminen on varma, että ei mitään altistumista tai mitään olisi pitänyt tapahtua, Manninen jatkaa.

Muistettavaa

Kalajoen terveydenhuollossa flunssaoireiset potilaat hoidetaan vain Himangan terveysasemalla, joka toimii infektiovastaanottona. Siellä tehdään myös koronatestejä, mutta pelkkää testiä varten potilaat ohjataan keskustan drive in -testaukseen.

Ennen käyntiä tai näytteenottoa on varattava aika puhelimitse (tämä pätee myös yhteispäivystykseen).

Sairaana ei saa liikkua kodin ulkopuolella kuin korkeintaan koiran kanssa lenkillä.

Käsiä on pestävä usein ja hyvin, lisäksi on huolehdittava etäisyyksistä ja käsidesin käytöstä.

Kasvomaskia käytetään julkisessa liikenteessä.

Etätöitä suositaan, jos se on mahdollista.

Alueelliset, Kalajokea koskevat voimassaolevat suositukset löytyvät osoitteesta www.oyskorona.fi.

Jos perheessä on useammalla oireita, niin riittää, kun yksi – mielellään aikuinen – käy testissä.

Maanantait ruuhkauttavat terveyskeskuksen ajanvarauksen edelleen, eivätkä kaikki soittajat välttämättä mahdu takaisinsoittolistalle. Toiveena on, että silloin otettaisiin yhteyttä vain akuutissa tarpeessa. Siitä huolimatta maanantaisin esimerkiksi varataan aikoja parin viikon päähän laboratorioon tai kysellään todistuksia.

– Meidän neuvontaan tulee aivan muissakin asioissa puheluita – kysytään eläinlääkärin, hammaslääkärin tai taksin numeroa. Se ei ole yleinen neuvontanumero vaan se on terveysasioihin liittyvä neuvontanumero. Hammaslääkärille ja eläinlääkärille on omat ajanvarauksensa, Niemi-Himanka toteaa.

Päivittäin saattaa tulla jopa 10-20 puhelua, jotka eivät liity millään tavalla terveydenhuollon neuvontaan.

– Se on varmasti tuttu numero, niin siihen on helppo soittaa, mutta se vie takaisinsoitosta jonkun toisen asian, Niemi-Himanka muistuttaa.

– Nuoremmat ihmiset voisivat huolehtia iäkkäämmille ihmisille oikeat numerot esille Kalajoen kaupungin nettisivuilta, Manninen vinkkaa.

Arkisin kello 16 jälkeen ja viikonloppuisin yhteispäivystystä järjestetään Oulaisissa ja Kokkolassa. Molemmilla paikkakunnilla otetaan myös kalajokisten koronanäytteitä päivystysaikoina. Viikonloppuna ilmenneiden oireiden kanssa ei siis kannata odottaa maanantaita, sillä Kokkolasta ja Oulaisista saattaa saada testitulokset jopa nopeampaa, sillä siellä osa testeistä analysoidaan paikan päällä. Nopeamman tuloksen saaminen ei ole kuitenkaan varmaa, eikä kannata tarkoituksella jättää ajanvarausta päivystysaikaan.

Tällä hetkellä kalajokisten testitulokset tulevat vuorokauden tai kahden sisällä. Terveydenhuollon henkilöiden testit lähtevät kiireellisinä.

– Kiireelliset testit tehdään yksitellen Oulussa ja yhden testin analysoinnissa menee tunti. Kiirenäytteitä ei siis voi ottaa määrättömästi. Oulussa käsitellään reilu pari tuhatta testiä joka päivä, Niemi-Himanka kertoo.

Korona työllistää myös Kalajoen terveydenhuollon henkilökuntaa ja sen lisäksi paikkakunnalla on ollut resurssinotkahdus, mikä näkyy pitkissä jonoissa ei-kiireellisiin asiointeihin. Parhaillaan suunnitellaan sitä, miten jonot saadaan purettua nopeasti.

– Jos oma tilanne muuttuu ja oireet pahenee, niin kannattaa olla yhteydessä, Manninen huomauttaa.

Kalajoen rauhallisesta koronatilanteesta on kiittäminen kuntalaisia, jotka ovat muistaneet noudattaa korona-ohjeita hyvin. Myös yrittäjät ovat toimineet omalta osaltaan hyvin esimerkiksi tarjoamalla asiakkaille käsidesiä ja huolehtimalla turvatoimista muutenkin.

– Ihmiset ovat selvästi tehneet asioita hyvin, kun näin hyvässä tilanteessa ollaan, mutta vielä pitäisi jaksaa tsempata, että pysytäänkin hyvässä tilanteessa, Manninen toivoo.

Hän muistuttaa, että rokoteuutisten takia ei kannata höllentää otetta. Koronarokotteiden käyttööntulo ei ole vieläkään varmaa ja jos rokotteita tulee, niiden saaminen Kalajoelle asti tulee kestämään. Tämän hetkiset ennusteet näyttävät siltä, että koronalta suojautumiseen vaaditaan kaksi rokotusta.

Terveydenhuollon toive on, että jouluna maltettaisiin pysyä kotioloissa. Manninen muistuttaa, että ulkomaille lomamatkustamista edeltäviä koronatestejä ei tehdä kunnallisella puolella, vaikka matkustusmaa niin edellyttää. Testi on tehtävä maksullisesti yksityisellä.

Ihmiset ovat selvästi tehneet asioita hyvin, kun näin hyvässä tilanteessa ollaan, mutta vielä pitäisi jaksaa tsempata.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.