torstai 22.10.2020 | 06:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Matkailun kuulumisia: Kohti kesää – Liikkuminen tulee vapautumaan ennemmin tai myöhemmin, ja tähtäämme siihen, että Kalajoki on lomakohteista ensimmäisenä matkailijoiden mielissä

Ke 29.4.2020 klo 12:13 | päivitetty ke 15:36

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Korona kurittaa matkailua kovalla kädellä. Koko maailma tuntuu olevan odotustilassa. Kesämatkailukohteille odotus käy yhä tuskastuttavammaksi, mitä lähemmäs kesää mennään. Kalajoki on samassa veneessä muiden kesäkohteiden kanssa, ja odotamme kuumeisesti tietoja, miten ja millä aikataululla rajoituksia aletaan purkaa ja millaiseksi ykkössesonkimme muodostuu.

Kesän ennustaminen on vielä tässä vaiheessa haasteellista, mutta tuntuma on, että kotimaan matkailu käynnistyy hiljalleen keskikesän tienoolla. Vaikka suuret tapahtumat ovat pelistä pois ainakin heinäkuun lopulle asti, on pienemmissä tapahtumissa samoin kuin yksittäismatkailussa vielä mahdollisuuksia. Ensimmäisenä lähtee todennäköisesti elpymään lähimatkailu minilomineen, mökkiviikonloppuineen ja päiväretkineen. Myös syksystä voi tulla kasvava sesonki.

Koronan myötä ihmisten matkustuskäyttäytyminen tulee hyvin todennäköisesti muuttumaan pysyvästi. Jatkossa matkakohdetta valitessa arvostetaan yhä enemmän puhtautta, siisteyttä ja turvallisuutta. Myös vastuullisuuden ja palveluiden korkean laadun merkitys kasvaa. Kohdetta mietitään tarkkaan: Ruuhkaisia paikkoja vältetään ja rauhallisempia kohteita arvostetaan. Matkustushalu ulkomaille voi olla pitkän aikaa vähäistä. Uskon, että näiden ennusteiden valossa Kalajoella on hyvät mahdollisuudet pärjätä ja kasvattaa sekä suosiotaan että arvostustaan kotimaisena lomakohteena.

Koronasta ei taida kukaan selvitä taloudellisesti voittajana, mutta luotan kyllä siihen, että Kalajoen matkailu selviytyy kriisistä ja elpyy aika nopeastikin. Paikalliset yritykset ovat mielestäni osoittaneet erinomaista toimeliaisuutta ja sopeutumiskykyä vaikeasta tilanteesta huolimatta. Voivotteluun ei ole sorruttu liikaa ja lannistumisen sijaan hihat on kääritty; tarjolla olevia yritystukia hyödynnetään, uusia liiketoimintamalleja ja tuotteita kehitetään, verkkokauppoja perustetaan ja asiakaspalveluprosessia viilataan.

On ilahduttavaa huomata, kuinka yrityksillä ja tapahtumajärjestäjillä on säilynyt vahva usko Kalajoen matkailun tulevaisuuteen. Vaikka suuret tapahtumat jouduttiinkin perumaan, on lukuisille tapahtumille lyöty jo lukkoon uudet päivämäärät myöhemmälle ajankohdalle joko tälle tai ensi vuodelle. Uskosta tulevaan samoin kuin rohkeasta yrittäjyydestä kertoo hyvänä yksittäisenä esimerkkinä myös se, että Kalajoelle avaa tällaisena aikana uusi ravintola – Lämpimästi tervetuloa Kalajoelle, Ravintola ShangriLa!

Kuluttajille on tärkeä osoittaa, että matkailuelinkeino on valmiina vastaanottamaan asiakkaita heti, kun liikkuminen on jälleen mahdollista. Asiakkaiden suuntaan on nyt syytä toimia ja viestiä hyvin harkitusti, mutta laittamatta päätä pensaaseen. Visit Kalajoki haluaa osaltaan varmistaa, että Kalajoki pysyy poikkeusolojen aikana matkailijoiden mielissä riittävästi ja positiivisesti. Olemme keskittyneet viestinnässämme inspiroivaan mielikuvamarkkinointiin erityisesti kuvien, videoiden ja tunnelmien avulla. Liikkuminen tulee vapautumaan ennemmin tai myöhemmin, ja tähtäämme siihen, että Kalajoki on lomakohteista ensimmäisenä matkailijoiden mielissä.

Tsemppiä kaikille ja hyvää vappua! Pysytään terveinä!

Johanna Rautio,

Visit Kalajoki

#