perjantai 10.7.2020 | 02:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Muu

Luonnossa: Töyhtöhyypän paluumuutto ei ole aikaistunut – Töyhtöhyypät viihtyvät parhaiten mullospelloilla ja pesiä tuhoutuukin kevättöiden yhteydessä

Jarmo Vacklin
Ke 15.4.2020 klo 08:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Töyhtöhyyppä on näkyvä lintulaji kevätmuutolla ja palaa Suomeen ensimmäisien

paluumuuttajien aallossa. Huolimatta ilmaston lämpenemisestä töyhtöhyypän paluumutto ei ole radikaalisti aikaistunut. Jo vanhoina hyvinä talvina ensimmäisiä töyhtöhyyppiä tavattiin helmi-maaliskuussa ja takatalven yllättäessä lintuja löytyi nykyistä paljon enemmän menehtyneinä.

Töyhtöhyyppä on Suomen runsaimpia kahlaajia, tai on ollut näihin päiviin saakka. Suo-, ja peltolintuna töyhtöhyyppä on kärsinyt maatalouden vähentymisestä ja soiden ojituksista. Karjanlaidunnus on rannoilta loppunut lähes kokonaan ja töyhtöhyypälle sopivat avoimet rantaniityt ovat pusikoituneet. Myös muut kahlaajat kuten suosirri ja lapinsirri ovat Pohjanlahden rannoilla kärsineet rantojen umpeenkasvusta.

Töyhtöhyyppien kevätmuutto alkaa maaliskuussa ja pääsee kunnolla vauhtiin huhtikuussa. Kevätmuutto ajoittuu pitkälle ajalle, sillä viimeisiä töyhtöhyyppiä saapuu Suomeen vielä toukokuun alussakin. Tavallisesti töyhtöhyypät lähtevät syysmuutolle jo toukokuun lopussa, yleensä viimeisen viikon aikana. Tähän aikaan eivät monet hyönteissyöjälajit ole edes palanneet kevätmuutolta. Ensimmäisenä muutolle lähtevät naaraat jättävät vastakuoriutuneet poikaset koiraiden huolehdittavaksi. Touko-, ja kesäkuussa muuttaa myös nuoria ja pesinnässä epäonnistuneita lintuja.

Töyhtöhyypät viihtyvät parhaiten mullospelloilla ja pesiä tuhoutuukin kevättöiden yhteydessä. Mikäli pesä tuhoutuu pesinnän alkuvaiheessa töyhtöhyyppä voi aloittaa uuden pesinnän. Kyntöjen yhteydessä varikset pääsevät helposti tuhoamaan pesiä, mikäli hautova lintu joutuu poistumaan pesältä. Tavallisesti töyhtöhyyppä pystyy pitämään puolensa suurempaa varista vastaan. Töyhtöhyypät viihtyvät pienissä ja väljissä yhdyskunnissa ja pitävät yhdessä varikset loitolla.

Alkukesällä muutolle lähtevät töyhtöhyypät muuttavat pienissä parvissa, mutta heinäkuun lopulla parvet kasvavat kun mukana ovat kesän poikaset. Syysmuutolla suurissa parvissa voi olla satojakin töyhtöhyyppiä. Myös muillakin kahlaajalajalajilla naaraat lähtevät syysmuutolle jo alkukesällä, kuten mustaviklolla.

#