torstai 22.10.2020 | 05:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ronja Juolan kolumni: Ylisuorittajan ongelmat – "Monet kouluillat tehtäviä on tehty itku kurkussa"

Ke 2.10.2019 klo 08:42

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Täytyy sanoa, että en ole ikinä ollut niin stressaantunut, kuin tänä syksynä. Opiskelut, työt, harrastukset ja vapaa-ajan puute saavat välillä pään ihan sekaisin. Aikataulujen järjesteleminen on vaatinut organisointikykyä ja priorisointia. Monet kouluillat tehtäviä on tehty itku kurkussa, sillä vaikka tehtävällä ei olisi koko kurssin suorituksen kannalta merkitystä, olen huomannut olevani ylisuorittaja. Kalenterini pursuaa To Do -listoja ja koko ajan on jotain suoritettavaa. Vihaan epäonnistumista ja teen koulutehtäviä vaikka koko yön, ennemmin kuin nukun hyvät yöunet.

Uskon, että en ole ongelmani kanssa yksin. Ylen 2017 vuonna kirjoittaman artikkelin mukaan opiskelijoiden stressi on tuplaantunut vuosien saatossa. Tähän vaikuttavat monet asiat: Yhteiskuntamme on muuttunut suorituskeskeiseksi ja tehokkuutta arvostavaksi sekä opiskelu ei enää takaa vakituista työpaikkaa. Voin samaistua tähän täysin myös itsekin. Jos haluaa erottua joukosta edukseen, täytyy opiskella tehokkaasti, eli käyttää opiskeluun aikaa. Mutta entä jos aikaa ei riitä tarpeeksi? Annan tästä esimerkin: Meneillään on viisi kurssia ja kaikista annetaan tehtäväksi kirjoittaa 5–7 -sivuinen akateeminen teksti ja aikaa annetaan viikko tai kaksi, lisäksi samassa ajassa suuri osa opiskelijoista käy töissä, sillä Kelan tuet yleensä kattavat vain vuokran. Tähän yhtälöön tulisi vielä yhdistää vapaa-aika ja rentoutuminen. Ja tässä vaiheessa minä hieman naurahdan: Mikä rentoutuminen?

Ylisuorittamisesta voi yrittää opetella pois, sillä pitemmän päälle sen aiheuttamat stressitilat voivat altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Henkilökohtaisesti minun täytyy opetella keskittymään niihin asioihin, joilla on eniten merkitystä ja joskus mennä sieltä mistä aita on matalin. Vaikka nyt koenkin ahdistusta siitä, että en onnistuisi jossain suorittamassani asiassa, yritän kuitenkin muuttaa ajatusmalliani siihen suuntaan, että kaikissa asioissa täydellisyyteen pyrkiminen ei ole tervettä.

#