lauantai 11.7.2020 | 23:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Mea Siirosen kolumni: Uuden hallitusohjelman panostus meihin, nuoriin

Ke 5.6.2019 klo 10:51

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Uusi hallitusohjelma on herättänyt valtavan määrän hämmennystä ja erinäisiä mielipiteitä. Tosin tilanne on varmaan joka kerta uuden hallituksen kohdalla sama. Aina jonkun “se” oma ehdokas tai puolue jää hallituksen ulkopuolelle tai itselle tärkeät asiat jää vähemmälle huomiolle. Vaikka kesäloma alkoi juuri ja koulusta puhuminen ei tulisi ensimmäisenä mieleen, on mun pakko pohtia hiukan uuden hallitusohjelman merkitystä nuoriin ja etenkin koulutukseen.

Pakollinen toinen aste. Peukutan tälle ehdottomasti. Suurin osa suomalaisista nuorista lähtee peruskoulun jälkeen kohti toista astetta, ei kuitenkaan ihan jokainen. Kun toinen aste muuttuu pakolliseksi kasvaa koko kansan koulutustaso ja nuorten mahdollisuudet työelämässä tulee olemaan huomattavasti paremmat. Samalla, kun toinen aste siirtyy pakolliseksi, tulisi myös ilmaiset oppimateriaalit ja -kirjat. Tämä todennäköisesti vähentäisi myös toisen asteen koulutuksen kesken jättävien määrää.

Nuorten keskuudessa negatiivista huomiota sai varsinkin ruotsin pakollinen kirjoitus. Vaikka ruotsin kieli ei ole hetkeen ollut pakollisena kirjoitettavana, tuntuu, että sitä silti kirjoitetaan enemmän kuin muita vieraita kieliä. Jos ruotsi siirtyy pakolliseksi, niin hyvin mahdollisesti muiden, jo nyt harvinaisempien kielten määrä vähenee. Monen tulevaisuudelle kannattavampi vaihtoehto voi olla jokin muu kieli kuin ruotsi, esimerkiksi Suomessa pitkälle vakiintunut kieli venäjä. Kynnys sen kielen kirjoittamiseen nousee suuremmaksi, koska pitää panostaa valmiiksi jo kahteen kieleen. Mitä enemmän nuorilla on vapautta omissa valinnoissa, sen parempi.

Itselle päällimmäisenä mieleen jäi myös nuorten ilmainen ehkäisy, panostus ihmisoikeuksiin sekä vakava asenne seksuaalirikoksiin. Toivotaan että tuleva hallitus saa jotain (hyvää) aikaan.

#