sunnuntai 16.6.2019 | 02:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oulainen ja Alavieska liittyivät Kalajoen Jytyyn – luottamusmiehet valittiin jokaisessa kunnassa entiseen tapaan

Hanna Parhaniemi Kalajokiseutu+
Ke 9.1.2019 klo 13:28

Jyty Oulainen ja Jyty Alavieska ovat purkaneen yhdistyksensä ja fuusioituneet Jyty Kalajoki ry:n kanssa.

Alueella aloitettiin keskusteluja mahdollisista yhdistymisistä jo vuoden 2016 lopulla. Silloin mukana oli seitsemän yhdistystä; Kalajoki, Haapavesi, Alavieska, Oulainen, Nivala, Ylivieska ja Sievi. Jokainen yhdistys on saanut itsenäisesti ratkaista, jatkavatko omissa yhdistyksissään vai haluavatko laajeta. Aiemmin vastaavan päätöksen ovat jo tehneet Pyhäjoen ja Merijärven yhdistykset.

– Vuoden 2019 alusta Jyty Kalajoki ry:n jäsenmäärä on lähes 500 jäsentä, joten olemme jo suhteellisen iso yhdistys sekä maantieteellisesti että jäsenmäärältä. Toistaiseksi nimenä säilyy Jyty Kalajoki ry mutta mahdollinen nimenmuutos on myös keskustelun paikka jatkossa, yhdistyksen puheenjohtajana jatkava Hanna Nikupaavo kertoo.

Myös hallituksen koko kasvoi vuodenvaihteessa. Se koostuu nyt 12 varsinaisesta jäsenestä.

– Hallitukseen on sovittu tietty määrä edustuspaikkoja kaikkien yhdistysten edustajille. Alueellinen laajeneminen tuo haastetta toiminnan tasapuoliseen ja kattavaan kehittämiseen ja tärkeään onkin, että lopettavien yhdistysten alueella säilyvät aktiiviset toimijat pitämässä yhteyttä ja jakamassa tietoa, Nikupaavo muistuttaa.

– Yhdistyksen pääasiallinen toiminta on edunvalvonta ja jäsenten asioiden ajaminen, mutta myös muuta yhteistä toimintaa tarvitaan.

Liitto tarjoaa valtakunnallista ja alueellista koulutusta ja sen lisäksi yhdistys voi järjestää omia koulutuksia, jäseniltoja sekä erilaisia tapahtumia ja retkiä. Samoin panostetaan jäsenten hyvinvointiin tukemalla liikunta- ja kulttuuriharrastuksia toiveiden ja tarjonnan mukaan.

– Luottamusmiesjärjestelmä on edelleen työnantajakohtainen ja jokaisessa kunnassa heidät valittiin entiseen tapaan, Nikupaavo huomauttaa.

Jyty vietti vuoden 2018 aikana 100-vuotisjuhliaan ja nyt lähdetään uudelle vuosisadalle. Haasteita toimintaan ja sen kehittämiseen liitoissa ja järjestöissä tuovat menossa oleva sote- ja maku-uudistus.

Toteutuessaan ne tuovat muutoksia työnantajakenttään ja sitä kautta myös sopimuksiin joita eri työnantajat noudattavat.

– Liiton hallinto ja neuvottelijat tekevät työtä näiden asioiden merkeissä varautuen samalla tavalla kuin kunnissa tehdään. Kevään 2019 aikana jälleen tiedämme enemmän siitä, miten uudistus etenee ja missä aikataulussa.

Jyty Kalajoki ry järjestää tänäkin vuonna perinteiset myyjäiset Kalajoen teatteritalolla. Tällä kertaa myyjäiset ovat pääsiäishenkiset, sillä ajankohdaksi on valittu 13. huhtikuuta.

#