perjantai 10.7.2020 | 23:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Kottikärryt pyritään pitämään tyhjänä" – Kototuote osallistuu Nice Runiin ensimmäistä kertaa

Ke 15.8.2018 klo 10:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuovi Pulkkanen

Kototuotteen tiimi Ylivieskasta osallistuu Nice Run –tapahtumaan ensimmäistä kertaa. Osallistumiseen liittyy odottava ja hieman jännittynyt tunnelma, koska vain muutama on ollut mukana tapahtumassa aiemmin. Kototuote on osuuskunta, joka tarjoaa erilaisia kotiin ja ihmisten arkeen liittyviä palveluita. Yhteisössä työskentelevien ammattinimikkeet ja ikähaitari ovat laajoja.

Toimistoa hoitava Sanna Lappinen sai esitteen Nice Run -tapahtumasta pöydälleen alkukeväästä Sanni Marjakankaan ja Sirpa Jaakolan toimesta. Ajatus tapahtumaan osallistumisesta lähti liikkeelle kyselyllä siitä saadaanko porukkaa mukaan.

– Näemme toisiamme arjessa aika harvoin ja ajattelimme, että yhteisen hauskan päivän viettäminen on mukava tapa tutustua toisiimme työn ulkopuolella, Lappinen kertoo.

Kototuotteen ryhmään saatiin seitsemän osallistujaa ja yksi huoltaja. Koska tapahtuma on naisille, työyhteisön kaksi miestä jäivät ulkopuolelle. Se on asia, joka Lappista harmitti, mutta siihenkin löytyi ratkaisu. Jari Jutila ryhtyi joukkueen huoltajaksi ja on luvannut seurata porukkaa kottikärryjen kanssa.

– Kerään matkalta kaikki, jotka eivät omin jaloin jaksa maaliin. Uskon, että tsemppaaminen auttaa pitämään kärryt tyhjänä, sillä muuten minulle tulee rankka päivä. Vaikka toisaalta minulla ei ollut huoltajaksi kysyttäessä muita ehtoja kuin se, että hametta en pue päälleni, Jutila nauraa.

Tapahtumaan kuuluu tärkeänä osana pukeutuminen ja ryhmän nimi. Ne ovat molemmat vielä keksimättä, mutta ajatuksia niiden suhteen on heitelty. Lappinen keksi, että niistä pitää laittaa kysely ryhmälle, koska osa on vielä lomalla.

– Molemmat ovat varmasti olemassa tapahtumapäivänä. Emme ole keksineet mitään työhömme liittyvää ja koska tämä on meille ensimmäinen kerta, ei ole varmaa, kuinka räväkästi tulemme esiin. Meidän porukallemme ei ehkä ole itsestään selvää pukea pellenaamareita ja joudumme heittäytymään nyt hyvällä tavalla mukavuusaleemme ulkopuolelle. Se on haaste, jonka olemme selvittäneet ennen lauantaita.

Kesä on ollut poikkeuksellisen kiireinen työrintamalla ja Lappinen sanookin, että yhteinen päivä rennossa tunnelmassa on ikään kuin kiitos ja päätös kesälle.

– Nyt meidän porukastamme on mukana vain osa, mutta toivon, että ensi vuonna meitä on mukana isompi joukko. Ehkä me esimerkillämme rohkaisemme muita mukaan ja tästä voisi tulla meille uusi perinne, jonka merkeissä kokoonnumme yhteen.

Sanni Marjakangas sanoo, että kun jokainen tekee työtä itsenäisesti ja näkee toisia vain työpalavereissa, on mukava tutustua työkavereihin myös vapaa-ajalla.

– Kun teemme tiiviisti töitä omien asiakkaittemme kanssa ja keskitymme palavereissa työasioihin, työkaverista jää näkemättä se rennompi puoli. Siksi sekin on kiva päästä näkemään.

Porukan tavoitteena on viiden kilometrin matka. Anneli Vähäkangas miettii strategiaa ja ehdottaa nauraen, että jos aloitetaan täysillä ja katsotaan missä vaiheessa kottikärryt alkavat täyttyä. Tässä vaiheessa huoltojoukko esittää lievän vastalauseen. Lappinen muistuttaa, että nyt osallistujille on annettu mahdollisuus jäädä myös jumppaamaan, mutta se ei ole joukon vanhimpana mukana olevan Vähäkankaan mielestä vaihtoehto.

– Kyllä me se viisi kilometriä suoritetaan kunniallisesti yhtenä joukkona ja jokainen omilla jaloillaan. Onhan se piknik hyvä houkutin päästä maaliin asti, Vähäkangas toteaa.

Lenkkiä varten on treenattu lähinnä ajatuksen tasolla. Vain Vähäkangas tunnustaa treenanneensa liikkumalla.

– Kun ikää tulee, sitä ei ole vara jättää väliin. Kyllä liikkumisen pitää olla osa jokapäiväistä elämää ainakin jollain tasolla kaiken ikäisillä.

Naiset miettivät, että urheilullinen, mutta hauska tapahtuma voisi toimia sysäyksenä liikkumisen aloittamiselle kesän jälkeen.

– Omasta kunnosta huolehtiminen on tärkeää työssä jaksamiselle. Tällaisessa tapahtumassa liikunta on mukana vähän kuin salaa, mutta se on kuitenkin tärkeä osa tapahtumaa. Ehkä tästä voisi oppia sitä, että liikkumiseen ei aina tarvitse suhtautua niin vakavasti.

Tapahtumapäivän sääkarttoja ei ole vielä tutkittu, mutta jos sää ei ihan kamalaksi muutu, se tuskin latistaa tunnelmaa.

– Kyllä me sadettakin kestämme. Lisää sinnikkyyttä vaan peliin, jos keli muuttuu kamalaksi. Uskomme, että meille on tulossa mukava päivä: sitten kun perusarki alkaa, meillä on mitä muistella.

#