Mitä mukaan ensimmäiselle vaellukselle?

Haluaisitko lähteä pidemmälle retkelle luontoon, mutta et ole varma, mitä ensimmäiselle vaellukselle pitäisi ottaa mukaan?

Tarvitset mukaasi tarvikkeet majoittautumiseen, ruokailuun, vaatetukseen ja selviytymiseen. Tämä artikkeli auttaa sinua vaellusrepun pakkaamisessa!

Tarvitset nämä tarvikkeet, jos vietät yön luonnossa

Vaelluksen tärkein tarvike on rinkka eli retkeilyreppu. Vaikka tekisit vain yhden yön retken, tarvitset silti mukaasi tässä jutussa listatut muut tarvikkeet. Rinkan tilavuus olisi hyvä olla vähintään 50 litraa, pidemmällä vaellusretkellä vielä enemmän. Varmista, että rinkan säädöt ovat sopivat itsellesi. Rinkassa tulisi olla riittävästi lenkkejä, joihin saat tarvittaessa ripustettua tarvikkeita. Hanki rinkalle sadesuoja, mikäli se ei ole rinkassa valmiina.

Tarpeeksi lämmin, mutta samalla pieneen kokoon pakkautuva makuupussi on retkeilijän luottovaruste. Helposti täytettävä ilmapatja lisää mukavuutta nukkumiseen. Retkeilyreppu, sopiva makuupussi sekä ilmapatja löytyvät kätevästi Hobby Hall -verkkokaupasta.

Vaikka jotkut retkeilijät nukkuvatkin riippumatossa tai laavussa, useimmilla on mukanaan teltta. Suosi mahdollisimman kevyttä ja säänkestävää telttaa, joka on helppo pystyttää ja pakata. Vaellusteltalta vaaditaan enemmän ominaisuuksia kuin vaikkapa festareille mukaan otettavalta teltalta. Myös teltan voit tilata Hobby Hallista.

Ruoanlaitto onnistuu retkikeittimellä

Kun hankit retkikeittimen, sinun ei tarvitse suunnitella vaellustasi nuotio- tai laavupaikkojen mukaan. Riippuen retkikeittimestä, tarvitset polttoaineeksi joko sytytysnestettä tai kaasusäiliön. Muista ottaa tulitikut mukaan!

Tarvitset mukaasi myös vettä juomiseen ja ruoanlaittoon. Veden määrä riippuu siitä, paljonko reittisi varrella on vesipisteitä. Erämaassa voit ehkä hyödyntää luonnonvesiä jopa ilman keittämistä. Hanki kestävä juomapullo, jonka saa kiinnitettyä rinkan ulkopuolelle. Rinkan sisälle voit pakata esimerkiksi 1 - 2 litran vesisäiliön.

Retkeilijän ruoka on kaloripitoista, hyvin säilyvää ja pieneen tilaan mahtuvaa. Pakkaa ruoka kevyisiin paketteihin, joista tulee mahdollisimman vähän jätettä. Ensimmäisenä vaelluspäivänä rinkka on raskas, mutta viimeisinä päivinä rinkka on mukavan kevyt, kun suurin osa ruoasta on syöty.

Rinkkaan kannattaa pakata lisäksi jotain herkkua, joka ilahduttaa illalla raskaan vaelluspäivän jälkeen. Retkiastiat ovat kevyitä ja mahdollisimman pieneen tilaan mahtuvia. Tarvitset myös tiskausvälineet: muista pakata mukaan pesuainetta, joka on luontoystävällistä!

Retkiruokailuun tarkoitetuista välineistä löytyy hyvin myös sopivia lahjoja esimerkiksi retkeilystä innostuneelle äidille. Voit vertailla välineitä ja tilata niitä helposti kotiin Hobby Hallista.

Ota nämä vaatteet mukaan ensimmäiselle vaellukselle

Pitkälle vaellukselle ei koskaan tulisi lähteä uusilla kengillä, sillä jalkoihin hiertyy niistä helposti rakkoja. Valitse vettä pitävät kengät, joissa on hyvä pito. Voit ottaa lisäksi mukaan kevyet kengät, joilla voit kävellä leirissä tai tarvittaessa kahlata matalan joen yli.

Vaelluksella kannattaa olla mukana säänmukaiset ulkovaatteet. Hyvä ulkoilutakki on tuulenpitävä ja suojaa myös tavalliselta sateelta. Takin vesipilariarvon tulisi olla vähintään 3 000 mm. Reisitaskuhousut ovat kätevät etenkin, jos niiden lahkeen pituutta pystyy tarvittaessa lyhentämään shortseiksi.

Vaihtovaatteiden määrä riippuu siitä, monenko päivän vaelluksen teet. Yöksi kannattaa varata mukaan lämmin kerrasto ja villasukat. Pakkaa vaatteet rinkkaan vedenkestävään pussiin, jotta sade ei pääse kastelemaan vaihtovaatteitasi.

Hygieniatarvikkeista tarvitset mukaan ainakin hammasharjan ja wc-paperia. Retkipyyhe mahtuu pieneen tilaan ja kuivuu nopeasti. Näiden lisäksi saatat tarvita myös aurinkovoidetta ja hyttysmyrkkyä.

Kokoa ensimmäiselle vaellukselle selviytymispaketti

Retkellä saatat olla kaukana avusta. Ota mukaan ensiapupakkaus, jossa on sidetarpeita sekä muita tarvikkeita vaelluspaikan ja terveytesi mukaisesti. Rakkolaastarit saattavat myös tulla tarpeeseen.

Ensiapupakkauksen lisäksi kannattaa koota “selviytymispaketti”. Se voi olla esimerkiksi minigrip-pussi, joka sisältää varakengännauhan, narua, pyykkipoikia, hakaneulan, ilmastointiteippiä, ylimääräisen tulitikkuaskin sekä varavirtalähteen puhelimen akun lataamiseen.

Selviytymisen kannalta olennaista on tietenkin tietää, minne olet matkalla. Pelkän puhelimen varaan ei kannata laskea, varsinkin jos vaellusreitti on vähänkään syrjemmässä. Ota mukaan kompassi ja kartta, joka kannattaa säilyttää sateen kestävässä muovitaskussa. Näiden varusteiden avulla ensimmäinen vaelluksesi onnistuu todennäköisemmin, vaikka matkan varrella sattuisikin pieniä kommelluksia.