Inflaatio kurittaa kuluttajia – Mitkä keinot toimivat oman talouden tasapainottamiseen?

Kiihtyvä inflaatio kurittaa nyt monien suomalaisten taloutta. Kuva: Fiksukuluttaja.fi
Kiihtyvä inflaatio kurittaa nyt monien suomalaisten taloutta. Kuva: Fiksukuluttaja.fi Kuva:

MAINOS - FIKSUKULUTTAJA.FI - 

Sähkön ja elintarvikkeiden hintojen viimeaikaista nousua ei ole voinut olla huomaamatta. Tuotteiden ja palveluiden hintojen nousu koettelee etenkin pienituloisia kotitalouksia.

Euroopan keskuspankin mukaan inflaatio on toivottua nopeampaa ja pysyykin nopeana jonkin aikaa, ennen kuin sen odotetaan hidastuvan vähitellen lähemmäs 2 prosentin tavoitetta.

Tässä artikkelissa esitellään keinoja pitää oma talous tasapainossa, vaikka hinnat nousevat, eivätkä tulot pysy menojen kasvuvauhdissa.

Lainat kannattaa järjestellä uudelleen

Vain harva tietää tarkalleen, paljonko rahaa kuluu kuukaudessa. Myös lainanlyhennysten suuruudet – velkojen kokonaissummasta puhumattakaan – voivat perustua arvailuun.

On varsin todennäköistä, että vanhojen velkojen maksaminen pois yhdellä ja huolellisesti kilpailutetulla järjestelylainalla säästäisi rahaa muihin tarkoituksiin.

Velallisen kannattaakin hakea yhdistelylainaa useilta eri pankeilta ja valita se, missä on edullisin todellinen vuosikorko.

Taskulaskimen tai jonkin netistä löytyvän valmiin lainalaskurin avulla voi tarkastaa, paljonko tosiasiallinen säästö tulee olemaan.

Lainojen yhdistämisen järkevyyttä voi pohtia muun muassanäiden esimerkkilaskelmien avulla. Kuten sanottu, laskin paljastaa, onko toimenpide kannattava.

Kuluista voi nipistää kilpailuttamalla ja karsimalla

Tilastojen valossa suomalaisilta kuluu eniten rahaa asumiseen.

Asumiskuluiksi lasketaan vastike tai vuokra sekä vesi- ja sähkömaksut.

Vastiketta tai vuokraa tuskin onnistuu neuvottelemaan pienemmäksi, ellei sitten muuta edullisempaan asuntoon. Edullisempi asunto voisi kuitenkin tarkoittaa työmatkan pidentymistä ja mahdollisesti myös työmatkakulujen kasvamista.

Sähkö- ja vesimaksun suuruuteen on helpompi vaikuttaa.

Sähkösopimus on hyvä kilpailuttaa kerran vuodessa tai sopimuskauden päätteeksi.

Loppusummaa voi pienentää lisää vähentämällä sähkönkulutusta.

Esimerkiksi lattialämmitys, uuni ja sähkökiuas vievät paljon sähköä, joten niiden käyttöä kannattaa säännöstellä.

Vesilasku pienenee vähentämällä veden (etenkin kuuman veden) kulutusta.

Suosimalla pikasuihkuja ja pesemällä vain täysi koneellisia voi saada kutistettua vesilaskua. Omissa oloissa voi pohtia myös vessan vetämisen tarpeellisuutta joka käynnin jälkeen.

Suomalaisten kotitalouksien toiseksi suurin menoerä on ruoka.

Iltalehti keräsi lukijoiltaan näiden parhaita säästövinkkejä ja julkaisi niistä parhaimmat elokuussa 2021.

Kaikista suosituin vinkki oli tämä: käy ruokakaupassa vasta illalla, kun päiväystuotteita myydään 50-60 % alennuksella.

Kuivatuotteet kannattaa ostaa netin hävikkiruokakaupoista, joista ne voi saada jopa 90 % normaalihintaa edullisemmin. Luonnosta löytyy täysin ilmaista ruokaa, kuten sieniä ja nokkosia.

Ruokakuluja voi pienentää myös valmistamalla ruokaa mahdollisimman halvoista raaka-aineista sekä vähentämällä aktiivisesti oman talouden ruokahävikkiä.

Kilpailutettavaa ja karsittavaa löytyy varmasti muiltakin elämän osa-alueilta.

Esimerkiksi lehtitilauksen voi lopettaa vain tilapäisesti, tai sitten lehden voi tilata kimpassa naapurin kanssa.

Säästämällä varaudut tulevaan

Vanhojen velkojenuudelleenrahoitus, sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja tarjouksessa olevien elintarvikkeiden suosiminen vapauttavat kuukausibudjettiin lisää käyttövaraa.

Olipa kyse muutamista euroista, kympeistä tai satasista, säästyneet varat kannattaa säästää tulevaa varten.

Kuvitellaan, että tuloista jää käteen kaikkien kiinteiden menojen jälkeen 500 euroa.

Ensin pitää varata tietty summa ruokaostoksia varten. Sopivaa summaa voi arvioida kanta-asiakaskortin ostotietojen tai keräämiensä kauppakuittien perusteella.

Sinkku voi tulla siihen tulokseen, että ruokaostoksiin on hyvä varata 300 euroa.

Jäljelle jäävästä 200 eurosta on hyvä varata siivu tuleviin laskuihin. Esimerkiksi vakuutusmaksut voivat olla edullisempia, jos maksaa vuoden vakuutukset kerralla eikä useissa erissä.

Jaa vuosimaksu 12:lla, niin tiedät, paljonko laitat sivuun (esimerkiksi erilliselle pankkitilille) tulevia laskuja varten.

Jos kuvitellaan sivuun laitettavan summan olevan 50 euroa, jää jäljelle vielä 150 euroa.

Ihanteellisessa tapauksessa voisi laittaa koko 150 euroa säästöön, mutta mahdollisesti lompakossa olisi hyvä pitää vähän parkkirahaa.

Säästöillä olisi tarkoitus rakentaa hätäapurahasto tulevaisuutta varten.

Varallisuusvalmentajat neuvovat, että puskurirahastossa tulisi olla ainakin parin kuukauden menoja vastaava summa, mutta mieluusti enemmänkin.

Sijoittamista kannattaa miettiä vasta vararahaston kokoamisen jälkeen, sillä sijoitetut rahat eivät ole irrotettavissa yhtä nopeasti äkillisiin menoihin.

Yhteenveto

Oman talouden tasapainotus alkaa siitä, että selvittää omat tulot ja menot eurolleen.

Monet kuukausipalkkaa nauttivat muistavat ulkoa nettotulonsa, mutta esimerkiksi kevytyrittäjän tulee selvittää tulotasonsa edellisten kuukausien keskiarvon perusteella.

Seuraavaksi on aika tarkastella omaa kulutuskäyttäytymistä ja miettiä, millaisia säästökohteita omassa arjessa on.

Kilpailutettavaa ja karsittavaa voi löytyä yllättävistäkin paikoista.

Tässä artikkelissa keskityttiin asumiskuluissa ja ruokakuluissa säästämiseen, koska tyypillisellä suomalaisella kotitaloudelle kuluu rahaa eniten juuri niihin.

Asumis- ja ruokakuluista voi säästää suhteellisen helposti.

Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa Raha-asiat –Yksityistalouden opas -julkaisussaan, että ruokamenoissa voi säästää satakin euroa kuukaudessa tekemällä itse hillot, pizzat ja leivät.

Laittamalla ruoan uuniin heti säästää sähköä noin 20 %, ja sammuttamalla suihkun saippuoinnin ajaksi voi pienentää vedenkulutusta 60 litrasta 48 litraan.

Kilpailuttamalla ja kohtuullistamalla omaa kulutusta saa rahat riittämään, vaikka sähkön ja elintarvikkeiden hinnat nousisivat vielä lisää.

Kohtuullistaja voi tasapainottaa talouttaan niinkin paljon, että saa rakennettua itselleen vararahaston tulevaisuutta varten.