perjantai 22.10.2021 | 07:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoki päivitti koronaohjeitaan: Kaksi kertaa rokotettuja ei laiteta karanteeniin altistustilanteessa, ei myöskään joukkoharrastusryhmiä, kouluja ja päiväkoteja

Sari Passoja-Verronen
Pe 8.10.2021 klo 13:10 | päivitetty pe 13:10

Kalajoki on päivittänyt koronaohjeitaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ohjeistuksen mukaiseksi.

Kaksi kertaa rokotettua ei laiteta karanteeniin altistustilanteessa. Tartuntatautilääkäri voi erityistilanteessa määrätä toisin.

Karanteeniin laitetaan vain todelliset lähikontaktit, joita ei ole rokotettu kahteen kertaan. Perheillä ja talouksilla, joita ei ole rokotettu on iso riski sairastua ja myös tartuttaa eteenpäin. Todellinen muu tunteja kestänyt lähikontakti, esim. kaverin kanssa olo pitkään samassa huoneessa tai kyläily tunti/päiväkausia.

Joukkoharrastusryhmiä, kouluja tai päiväkoteja ei laiteta karanteeniin. Karanteeniin johtavaa altistumista ei ilman tartuntatautilääkärin erillisharkintaa katsota tapahtuvaksi, jos altistuminen on tapahtunut ulkotiloissa, koulussa, varhaiskasvatuksessa ja muissa opinnoissa yms.

harrastuksissa, pääosassa työpaikka-altistuksia, liikennevälineissä, yleisötapahtumissa ja juhlissa, missä ihmiset eivät ole tiiviisti yhdessä pitkiä aikoja.

Muutoksista johtuen listauksia altistumispaikoista ei enää tehdä. Altistumisesta ilmoitetaan vain, mikäli tartunnanjäljityksessä paikasta epäilleen lähteneen laaja altistusketju.

Maskeja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön tulee käyttää potilaan/asiakkaan lähihoidossa, kun he ovat samassa huoneessa. Yleisissä tiloissa, kokouksissa, taukotiloissa jne ei maskia tarvitse käyttää.

Asiakkaiden on käytettävä maskia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotolla. Maskia käytetään kun ollaan lähikontaktissa henkilökuntaan tai muihin potilaisiin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on käytettävä maskia vuodeosastolla ja asumispalveluyksiköissä vieraillessaan. Saapuessa ja lähtiessä käytetään käsihuuhdetta. Muissa toimintayksiköissä vierailijat käyttävät maskia ollessaan lähikontaktissa henkilökuntaan tai muihin henkilöihin. Vierailu on mahdollinen yksikön vierailuajan puitteissa. Vierailijalla ei saa olla hengitysinfektio-oireita ja potilashuoneeseen on mentävä suoraan välttäen turhaa liikkumista käytävillä.

Laaja, kaikkia työpaikkoja koskeva maskisuositus on päättynyt.

Yli 12-vuotiaita koskeva maskisuositus on edelleen voimassa seuraavasti: Joukkoliikenteessä sekä koronavirustestiin hakeutuvilla henkilöillä matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa.

#