tiistai 21.9.2021 | 13:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: Kalervolta ei tekeminen lopu tekemälläkään – "Eläkkeellä voin keskittyä talon ja mökin ehostamiseen"

Heidi Vierimaa
To 11.3.2021 klo 07:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalervo Autio sanoo, että hänellä on vain yksi etunimi, joka on Kalevalasta johdettu. Kalevalassa Kullervon isä on nimittäin Kalervo, tuo suuren suvun päämies.

– Vanhemmat sen sieltä keksivät ja vitsailivat, kun köyhä perhe, niin ei ole varaa laittaa enempää nimiä, Kalervo nauraa.

Kalervon kutsumanimi on Kalle, joka on käytössä kaikkialla, kuten kotona, harrastuksissa, töissä ja jopa monissa papereissakin.

– Kalle olen aina ollut kaikille, ei muita lempinimiä. Onhan jotain haukkumanimiä ollut, mutta pitäkööt omanaan,

Kalervo on ollut aivan sopiva nimi nimmarisankarin mielestä, eikä hänellä ole ollut mitään sitä vastaan. Vaikka häntä Kalleksi sanotaan, niin silti virallista nimeä ei ole tarve muuttaa.

– Tällä mennään loppuun asti.

Luonteeseensa Kalervo kuvailee sisältyvän kaksi ääripäätä, on leppoisa huumorimies, mutta tarvittaessa löytyy myös jämäkkyyttä. Huumori vie pitkälle, mutta joskus äkkipikaisuudellekin voi olla paikkansa. Hän sanoo, että jotkut ymmärtävät hänen huumoriaan ja jotkut eivät.

– Linja pitää kuitenkin olla jonkunlainen, kun työnjohtohommissakin olen. Siellä on mukava työporukka, ei ole moittimista.

Työhommat 63-vuotias Kalervo jättää kesäkuussa Topi-Keittiöillä, jossa hän on ollut kaiken kaikkiaan noin 25 vuotta. Kalle oli siellä töissä hetken jo 80-luvulla, mutta oli välillä muualla ja palasi vuonna 1995 takaisin.

Tekemistä riittää silti, vaikka koronarajoitukset ovat vaikuttaneet monen harrastuksen keskeytymiseen Kallellakin. Voi vaikkapa keskittyä kahden asunnon eli kotitalon ja mökin ehostamiseen.

– Lähinnä ulkopuolelta. Soili hoitaa sisätilojen sisustamisen. Siihen minä en puutu, ja on parempikin niin, Kalle virnuilee.

Kaikenlaisia suunnitelmia on eläkkeelle, ja aika kuluu varmasti harrastusten ja tekemisten kanssa. Hän toivoo, että pysyy terveenä ja nykyisessä kunnossa mahdollisimman pitkään.

Hevoshommat heillä on lopetettu, kun lapset Jyri ja Julia jäivät toiminnasta pois, mutta Kalle seuraa silti tiiviisti raveja. Kimppahevosen osuuden hankkimista hän ei sulje pois, mutta hoitamaan hän ei ala enää. Ennen Kallella oli lähes kymmenen hevosta, ja töissäkin piti käydä. Se tarkoitti sitä, että piti herätä aamuneljältä, jotta kerkeää tehdä tallihommat. Ja sama show takaisin töistä tullessa. Lisäksi Kalle valmensi nuoria estepuolella.

– Yli 50 vuotta kun on olin hevosten kanssa tekemisissä, niin sai nuoremmille jättää niitä hommia.

Kalle harrastaa laulua Soilat-kuorossa, jossa on todella mukava yhteisö. Ikään kuin samaa perhettä ovat kuorolaiset. Kuoron kanssa kokoontuminen on ollut koronan takia tauolla jo vuoden ja viime vuoden Espanjan reissukin peruuntui. Onneksi Kallella on yläkerrassa karaokelaitteet, joten hän voi laulaa niin paljon kun jaksaa.

– Tai kunnes mamma sanoo, että nyt nukkumaan. Se on valomerkki sitten, Kalle hekottaa.

Lentopalloharrastus veteraaniporukan kanssa Tyngän koululla on myös tauolla, mutta sitä jatketaan, kun on mahdollista. Sekin on hyvän porukan kanssa huippuharrastus. Sitä ei oteta liian tosissaan, vaan huumori on mukana.

Kalle on jo laittanut veneen kuntoon kesäksi kalastamista varten. Mökkirannasta hän voi sitten lähteä verkkojen laittoon. Kalle harrasti metsästystä aikoinaan enemmänkin ja aloitti sen uudestaan tauon jälkeen. Siinäkin on hyvä yhteisö, jossa nuoret ja vanhat sopivat samaan porukkaan.

– Jännä slogan siihen, kun nuoret ovat menossa, vaikkapa lumessa kahlaamassa ja pappat jää passiin. Sitä aina toistellaan, pappat passiin!

Lähtöisin Kalle on Ylivieskasta, mutta muutti Kalajoelle 80-luvun alussa. Hän asui perheensä kanssa ensin Etelänkylän koululla, kunnes he rakensivat Etelänkylän talonsa. Kalle kokee kylän mahtavana asuinpaikkana. Naapurit ovat mukavia ja kaikkien kanssa tullaan toimeen. Hiekkasärkillä raviradan lähellä sijaitsevan mökin naapurit ovat myös yhtä lailla huippuja.

– On käynyt tuuri heissä. Helpottaa elämistä, kun on tarpeen mukaan toinen toisiaan auttavia naapureita.

Kalle haluaa kannustaa muita näinä aikoina ja vakuuttaa, että paremmat ajat tulevat varmasti. Kannattaa vaikkapa etsiä sopiva harrastus. Kaikille löytyy kun vain etsii, ja jos ei etsi, niin ei taatusti löydäkään

– Jos vaan jää kotiin, niin siellähän saa olla. Kyllä ihmiset ottavat vastaan, kun vaan itse teet aloitteen. Laulu se pitää virkeänä, se on tutkittu, Kalle muistuttaa.

Ensi viikolla nimmarissa Eetu ja Edvard. Vinkkaa haastateltava sähköpostilla: toimitus@kalajokiseutu.fi tai vaikka Facebookin kautta.

Laulu se pitää virkeänä, se on tutkittu.

#