tiistai 21.9.2021 | 15:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Innostus golfiin kasvaa kausi kaudelta – Niina Liias kiertää ympäri maailmaa golfammattilaisena

Heidi Vierimaa
Pe 14.2.2020 klo 15:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokislähtöisellä 29-vuotiaalla Niina Liiaksella alkoi jo kolmas vuosi golfammattilaisena. Hän asustaa Keravalla, mutta kisat vievät hänet golfin parissa usein ympäri maailmaa. Niinan golfailut Kalajoella ovat luonnollisesti vähentyneet, mutta aina kun on käyntiä kotosalla, niin hän menee treenaamaan ja pelaamaan Kalajoki Golfin kentälle.

Liias pyrkii talvisin ulkomaille aina kun mahdollista, koska Suomen halligolf ei yksinään riitä ammattilaismaiseen treenaamiseen, vaikka se onkin hyvä tilaisuus työstää svingitekniikkaa. Tulevalla kaudella hän pelaa LET Access Series tourilla eli lyhemmin LETASilla, jonka kisoja on kalenterissa 14. Niistä kaikki on ulkomailla ja muutama saattaa tulla lisää.

Elantonsa Niina saa tällä hetkellä golfia pelaten, mutta myöntää lajin olevan vaikea ammattilaisena, koska rahaa tulee omien suoritusten mukaan.

– Pelaan tällä hetkellä Tourilla, jossa on menestyttävä todella hyvin, että käteen jäisi jotain kisamatkojen jälkeen. Yhteistyökumppaneiden ansiosta pystyn pelaamaan ammattilaisena ja olen siitä mahdollisuudesta hyvin kiitollinen näille kaikille.

Innokas golfmatkaaja on kierrellyt kisojen perässä muun muassa Espanjassa, Ruotsissa, Englannissa, Etelä-Afrikassa, Thaimaassa, Ranskassa, Belgiassa, Tsekissä, Norjassa, Marokossa ja Sveitsissä. Mieleenpainuvin kisa hänelle on ollut ehdottomasti Ranskassa viime vuoden lokakuussa pelattu LETAS -finaali, joka oli hänelle ensimmäinen ammattilaiskisan voitto.

– Yhtä lailla unohtumaton oli Thaimaassa pelattu LET-kisa, missä tein ensimmäisen LET cutin. Mieleenpainuvin kenttä on ollut ehdottomasti Etelä-Afrikan Georgessa sijaitseva Fancourt Country Club, jossa olin pelaamassa vuosi sitten. Marokossa on myös loistavia kenttiä.

LETAS -finaalin voitto on ollut tähän mennessä Niinan suurin saavutus. Hän kuvailee, ettei voitto tullut todellakaan helpolla, vaikka hän oli yhden lyönnin johdossa ennen viimeistä kisapäivää.

– Viimeisenä päivänä pelasin ihan hyvän kierroksen, mutta takaa tuli kilpailija huikealla kierroksellaan ja jakoi lopulta ensimmäisen sijan kolmen kierroksen yhteistuloksella -6. Voitosta käytiin siis uusinta, jossa itse löin lähestymiseni 1,5 metrin lipusta. Tein reiälle birdien ja kilpasisko bogin, eli voitto tuli uusinnalla. Tilanne oli kaikin puolin hyvin jännä, mutta pysyin hyvin rauhallisena, mikä yllätti jopa itsenikin siinä tilanteessa.

LETAS (LET Access Series) on Ladies European Tourin (LET) haastajakiertue. Kisoja oli viime vuonna ennätykselliset 20, joista Niina pelasi vain 13, koska hän oli kaudella mukana myös LETilla.

– LETAS -kausi alkoi huhtikuun alussa ja kesti lokakuun alkuun, jolloin oli tuo finaali. Kisoja oli siis lähes joka viikko ja melkein joka kisa oli eri maassa. Matkustusta ja kilometrejä tuli todella paljon.

Joka LETAS -kisasta saa rankingpisteitä, joita kerätään koko kauden ajan. Viimeisen kisan jälkeen rankingin top-5 sai suoraan kortin eli pelioikeuden LETille ja top-20 sai paikan suoraan LET-karsintojen finaaliin. Niina oli tuossa rankingissa sijalla 20.

Ladies European Tourilla on kisoja alkuvuodesta asti ja ne jatkuvat aina lähes joulukuulle, eli voidaan sanoa että LET -kausi on lähes vuoden mittainen. Niinan viime kausi oli hänen ensimmäinen Euroopan kiertueella. Hän oli jo tottunut ammattilaiskisoihin 2018 kauden LETASin myötä, mutta järjestelyjen ja kenttien suhteen LET on paljon LETASia edellä.

– Kentät pelattiin pidempinä ja järjestelyt olivat aivan eri tasolla. Otti siis osan aikaa tottua niihin. Pelini ei ollut mitään erikoista LET-kisoissa. Tasaista tekemistä, mutta liikaa tuli virheitä joukkoon, mitkä tiputtivat cutista liian monta kertaa.

Euroopan kiertueen karsinnat Espanjan La Mangassa 22.-26.1.2020 eivät sujuneet Niinalla hyvin, vaikka hän hoiti finaalivaihetta edeltävät harjoittelut tunnollisesti. Kisan alku oli vaikea ja hankaluudet jatkuivat, joten hänellä ei ollut enää mahdollisuuksia viimeisellä kierroksella, ja LETin kortti jäi odottamaan ensi vuotta. Huonon viikon osuminen tärkeään kisaan ei kuitenkaan Niinaa lannista, sillä se oli vain yksi kisa muiden joukossa.

– En pelaa siis LETin kisoja tällä kaudella, mutta pelaan täyden kauden haastajatouria LETASia viime vuoden voittoni ansiosta. Sain voitosta suoraa voittajakategorian seuraavalle vuodelle, eli nyt alkavalle kaudelle.

Vaikka viime kausi oli LETin osalta pettymyspainotteinen, se oli menestyksekkäin vuosi tähän mennessä. Niina on tottunut siihen, että huonoista hetkistä kannattaa vain yrittää päästä mahdollisimman äkkiä ylitse. Ne ovat kuitenkin opettavaisia, joten on hyvä keskittyä enemmän onnistumisiin, joista hän saa lisää virtaa ja innostusta.

Tälle kaudelle Niinan tavoitteena on työstää swingiä paljon, koska kisoja tulee kymmenkunta vähemmän kuin viime kaudella. Siksi hänellä on hyvin aikaa treenata tekniikkaa. Se on niin sanottu ikuinen työmaa sekä ylläpitämisessä että kehittämisessä. Pelilliset tavoitteet ovat LETAS rankingin top-5 joukkoon, jolla hän saisi suoraan kortin ja pelioikeuden LET -kaudelle 2021.

Niina kertoo olevansa aggressiivinen pelitavaltaan eli hän haluaa lyödä palloa pitkälle ja hyökätä paljon suoraan lipulle, ja sitä kautta hakea onnistumisia. Aina se ei ole paras ratkaisu, joten hän on alkanut opetella pelaamaan palloa paikkaan, josta on helppo tehdä hyvä tulos ja missä voi hävitä mahdollisimman vähän.

– Olen nykyään myös aika rauhallinen kentällä, enkä hirveästi enää reagoi huonoihin lyönteihin. Golf on todella paljon kiinni siitä, mitä tapahtuu pään sisällä ja kuinka hyvin sitä hallitsee kentällä ja ulkopuolella. Hyvän viikon osuessa kohdalle kuka tahansa kiertueelta voi voittaa.

Niinan ensilyönnit golfissa tapahtuivat jo 4-vuotiaana kun hänen isänsä vei hänet kentälle kokeilemaan. Niina jatkoi harrastusta kulkemalla junnutreeneissä aina kun niitä oli ja hän rupesi harjoittelemaan pikkuhiljaa myös itsekseen. Niina osallistui myös junnukilpailuihin, kuten Coca-Cola -golfkisoihin Kalajoella, joihin hän muistelee ottaneensa aina osaa. Junnukisoista hän siirtyi isompiin kisoihin ja jo lapsena omaksuttu kilpailuhenkisyys jatkuu edelleen ammattilaisena.

– Muiden huippunaisten kanssa kisaaminen on aivan huikeaa, tunnen olevani oikeassa paikassa, kun kisaan parhaita vastaan. Siinä myös oppii eniten. En silloin harrastuksen alussa olisi kuvitellut, että jonain päivänä pelaisin ammattilaisena. Onneksi lähdin kokeilemaan, koska en halua enää tehdä mitään muuta. Ammattilaisuus on vienyt minut ihan mennessään, Niina iloitsee.

”Olen nykyään aika rauhallinen kentällä, enkä hirveästi enää reagoi huonoihin lyönteihin.

”Matkustusta ja kilometrejä tuli todella paljon.

#