perjantai 6.8.2021 | 05:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Yksinäistenkin päivä – "Mitä jos muistaisimme ystävänpäivänä paitsi ystäviemme, myös jotain yksinäistä?"

To 13.2.2020 klo 05:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Juhlapäivillä on se ikävä puoli, että ne tuppaavat kaikesta juhlallisuudestaan huolimatta korostamaan myös varjoja. Isänpäivinä ja äitienpäivinä esimerkiksi vanhempansa menettäneiden sekä lapsettomien suru on suurimmillaan. Monina muina päivinä yksinäisyys korostuu.

Huomenna edessä on ystävänpäivä, joka kuuluu niihin päivin, jolloin yksinäiset saattavat tuntea olonsa entistä yksinäisemmiksi. Oli hätkähdyttävää kuulla maahanmuuttajalta, että hän viettää vapaa-ajan pääasiassa yksin, koska kavereita ei juuri ole. Toisella ystävänpäiväjuttua varten haastatellulla maahanmuuttajalla asiat olivat onneksi paremmin ja hän oli löytänyt uudesta kotimaasta nopeasti ystäviä.

Mieltä riipaisee myös se, miten moni lapsi tai vanhus kokee yksinäisyyttä. Miltä tuntuu leikkiä päivät pitkät vain itsensä kanssa tai odottaa kotona, että ovella kävisi edes joku kulkuri myymässä käsitöitään?

Mitä jos muistaisimme ystävänpäivänä paitsi ystäviemme, myös jotain yksinäistä? Muistaminen voisi olla vaikka vain pieni juttuhetki kaupan kassalla tai postilaatikolla – tai ehkä sinne postilaatikkoon voisi käydä sujauttamassa ilahduttavan kortin.

Muistetaan, että olemme täällä toinen toistamme varten. Ei jätetä ketään yksin.

Mitä jos muistaisimme ystävänpäivänä paitsi ystäviemme, myös jotain yksinäistä?

#