Paikallisuutiset

Ruokavirasto: Kaikki minkit määrätään lopetettaviksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta – Näin asiaa perustellaan

Ruokavirasto on toistaiseksi tehnyt eläinten lopetusmääräyksen kolmelle turkistarhalle. Uusien lopetusmääräysten valmistelu jatkuu tällä viikolla.

Kuvan minkit eivät liity tapaukseen. Kuva: Jouko Lassila

Ruokavirasto on tarkentanut lintuinfluenssatartunnan saaneiden turkiseläinten lopetuskriteereitä. Päätöksen perusteella kaikki minkit lopetetaan turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta. Ruokavirasto tiedotti asiasta tiistaina puoliltapäivin.

Ruokaviraston tekemässä minkkejä koskevassa linjauspäätöksessä on huomioitu myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemys. Kettuja ja supikoiria koskevat lopetuspäätökset tehdään edelleen tapauskohtaisen harkinnan perusteella.

Tiedotteessa kuvaillaan, että minkki on lintuinfluenssatartuntojen näkökulmasta erityisen ongelmallinen eläinlaji. Tämä johtuu siitä, että minkin ylähengitysteissä on sekä lintujen että ihmisten influenssaviruksia sitovia reseptoreita, joten minkki on herkkä sairastumaan molempien influenssatyyppien aiheuttamiin tartuntoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruokaviraston osastonjohtaja Terhi Laaksonen jatkaa perustelemalla, että minkkien kohdalla riski lintuinfluenssaviruksen muuntautumiseen ja sen jälkeen leviämiseen ihmisiin on suurempi kuin muilla turkiseläimillä. Tarhoille ei haluta jättää oireettomina tautia sairastavia minkkejä, jotka voivat aiheuttaa mahdollisia terveysriskejä ihmisille.

Tällä hetkellä minkit ovat ainoa turkiseläinryhmä, joista lopetetaan kaikki yksilöt tartunnan saaneella tarhalla. Kettujen ja supikoirien kohdalla käytetään Laaksosen mukaan tarveharkintaa.

– Ruokavirasto voi määrätä kettujen ja supikoirien kohdalla joko kaikki, tai vain osan niistä lopetettavaksi. Mahdollista on myös se, että lopetuksia ei määrätä ollenkaan, vaan tilannetta seurataan ja otetaan näytteitä eläimiltä, Laaksonen kertoo.

Tilanne ei ole kuitenkaan Laaksosen mukaan eskaloitunut, tai muuttunut viimeviikkoisesta. Päätös minkkien lopettamisesta on puhtaasti varotoimenpide.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minkkien kohdalla seuraukset voisivat olla huomattavasti isommat kuin supikoirilla tai ketuilla. Emme halua ottaa sitä riskiä. Tartunnan saaneita tarhoja on edelleen 20, ja näistä kolmella ainoastaan minkkejä, Laaksonen jatkaa.

Ruokaviraston ohjepäivitys koskee nimenomaan minkkejä. Kuten todettua, Kettuja ja supikoiria koskevissa lopetuspäätöksissä Ruokavirasto voi määrätä kaikki tai osan turkistarhan ketuista ja supikoirista lopetettavaksi. Tähän päätökseen vaikuttaa se, kuinka laajasti ja kuinka voimakkailla oireilla lintuinfluenssatartuntaa esiintyy tarhalla.

Mahdollista on myös se, ettei tarhan eläimiä määrätä toistaiseksi ollenkaan lopetettavaksi, jos oireet ja lisääntynyt kuolleisuus ovat tarhalla loppuneet. Turkistarhoja koskevat aluehallintoviraston määräämät rajoitukset ja taudin leviämistä estävät toimenpiteet jäävät kuitenkin voimaan kaikilla tarhoilla, joilla on todettu lintuinfluenssa.

Jos tartunnan saaneiden tarhojen kaikkia eläimiä ei ole määrätty lopetettaviksi, otetaan näiden tarhojen eläimistä toistuvasti lisänäytteitä tartuntatilanteen seuraamiseksi. Mahdollisesti lopetuspäätöksiä laajennetaan tulosten perusteella myöhemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kettujen ja supikoirien osalta ei Laaksosen mukaan ole vielä määritelty seuranta-ajan pituutta.

– Kettu- ja supikoiratiloilla, joilla kaikkia eläimiä ei lopeteta, jatketaan näytteiden ottamista ja tilanteen seuraamista. Emme voi kuitenkaan tässä vaiheessa vielä määritellä, kuinka pitkäkestoisesta seurantajaksosta on kyse, Laaksonen toteaa.

Ruokavirasto on toistaiseksi tehnyt eläinten lopetusmääräyksen kolmelle turkistarhalle. Uusien lopetusmääräysten valmistelu jatkuu tällä viikolla. Ruokavirasto ei ole julkaissut tietoa eläinten lopetusmääräyksiä saaneista turkistarhoista tai niiden sijainnista.

Eläinten omistajilla on oikeus hakea valtion varoista korvauksia Ruokaviraston määräyksellä lopetetuista eläimistä. Korvauksen määrä ei ole vielä tiedossa.

Lintuinfluenssaa on heinäkuun loppuun mennessä todettu kahdellakymmenellä turkistarhalla. Neljän tarhan näytteet ovat parhaillaan tutkittavana.

Ensimmäiset turkistarhoilta löytyneet tartunnat ilmenivät parisen viikkoa sitten. Heinäkuun 13. päivänä vahvistettiin lintuinfluenssatartunta turkistarhalla Kaustisella. Keskipohjanmaan levikkialueella vastaavia turkistarhalla havaittuja tartuntoja on todettu Halsualla.

Lintuinfluenssasta saatiin viitteitä samoihin aikoihin turkistarhojen ulkopuolellakin. Esimerkiksi Ullavanjärvellä paljastui lokkien joukkokuolema, sittemmin sen aiheuttajaksi varmistui lintuinfluenssa. Kokkolan kaupunki ja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos keräsivät lintuja talteen järveltä tartuntariskin minimoimiseksi.

Lintuinfluenssaepäilyjä on ollut myös Pohjois-Pohjanmaan puolella. Kalajoelta ja Oulaisista on lähetetty lintuja tutkittavaksi lintuinfluenssan varalta. Tuloksia odotellaan edelleen.

Lisää aiheesta

Lintuinfluenssan leviämistä muihin eläimiin saati ihmisiin pyritään estämään monin tavoin. Aiemmin tässä jutussa kerrottujen keinojen lisäksi Ruokavirasto on perustanut tartuntavyöhykkeitä. Näillä alueilla on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja.

Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke kattaa tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien lisäksi Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat.

Lisäksi Riistakeskus myönsi taannoin lintuinfluenssan vahinkojen estämiseen poikkeuksellisen suuren määrän poikkeuslupia turkistarhoille. Lupia myönnettiin tuhansia kaikkiaan 448 turkistarhalle ja niiden välittömään läheisyyteen. Suurin osa luvan saaneista turkistarhoista sijaitsee Pohjanmaan sekä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa.

Myönnetty poikkeuslupa oli voimassa 26.–31.7. Rauhoittamattomien lintujen metsästysaika alkoi tiistaina.

1.8. kello 12.39, 12.41 Päivitetty juttua kauttaaltaan.

1.8. kello 14.38 Muokattu otsikkoa. Lisätty Ruokaviraston osastonjohtaja Terhi Laaksosen kommentit.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä