Kesäfestareille autolla? Aika laittaa kulkuneuvo kuntoon

Moni menee kesäisin musiikkifestivaaleille omalla autollaan, jonka saakin usein kätevästi parkkeerattua leirintäalueelle aivan tapahtuman läheisyyteen.

Leirintäalueilla erityisen suuren vaikutuksen tekevät ne autot, joista voi soittaa musiikkia hyvällä äänenlaadulla ja lujaa. Oman auton äänentoistolaitteita voi laittaa uuteen uskoon nopeastikin ennen kesätapahtumia.

Varmista, että auto on muutenkin kunnossa

Ennen kuin autoon alkaa hankkimaan ja asentamaan uutta äänentoistoa, on syytä varmistaa, että auto on muutenkin kunnossa. Parempi äänentoistojärjestelmä voi syödä aiempaa enemmän virtaa, joten on syytä varmistaa, että auton keskeiset osat ovat kunnossa. Ensimmäinen helppo tarkistettava asia on moottoriöljyn tilanne. Mikäli öljyä on alle raja-arvon, esimerkiksi Trodo.fi-verkkokaupan Castrol öljyt ovat hyvä valinta varmistamaan moottorin toimivuus.

Toinen helposti tarkistettava asia on akun kunto. Esimerkiksi yleismittarilla saa hetkessä selville sen, onko akussa normaali määrä virtaa, joka voi olla keskeisessä roolissa musiikkia soitettaessa auton seistessä.

Jotta matka festivaaleille onnistuu yleisestikin turvallisesti, on syytä tarkistaa rengaspaineet ja vanhempien autojen ollessa kyseessä myös jarrulevyt. Esimerkiksi BMW jarrulevyt saa tilattua edullisesti nykyisin myös netistä ja monet kaupat, kuten Trodo, myöntävät tilauksille myös palautusoikeuden. Monet eri merkit kertovat siitä, että on aika vaihtaa jarrulevyt.

Vahvistimen ja subwooferin valinta ja asennus

Auton äänentoistolaitteiden päivityksessä tärkeintä on valita laadukkaat kaiuttimet ja subwoofer. Kaiuttimien tulee sopia autosi ovien tai kojelaudan paikkoihin ja tarjota kirkas ääni kaikilla taajuuksilla. Mikäli haluat oikein erinomaisen basson, on subwoofer hyvä valinta. Merkeissä on nykyisin valinnanvaraa, mutta esimerkiksi Pioneer ja JBL ovat monen ammattilaisen mielestä laatumerkkejä.

Uuden äänentoiston asennus kannattaa jättää osaaviin käsiin, ellei itsellä ole aiempaa kokemusta vastaavasta työstä. Asiantuntijat voivat myös tarvittaessa valita vahvistimen ja koko äänentoistopaketin autoon ja heillä onkin asiantuntemusta valita juuri sinun autoosi sopiva paketti.

Vahvistin on tärkeässä roolissa laadukkaan äänentoiston kannalta. On aina syytä valita sellainen vahvistin, joka sopii tehovaatimuksiltaan uusiin kaiuttimiisi ja subwooferiisi. Nykyaikaisissa paketeissa on myös käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten kosketusnäyttö ja Bluetooth-liitäntä.

Ammattiasentajat osaavat myös säätää äänenlaadun viimeisen päälle kuntoon. Kaiuttimet saadaan optimoinnin aikana tasapainotettua keskenään ja diskantit, basso ja keskiäänet saadaan pelaamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka uusi äänentoisto ja asennus voikin maksaa jonkin satasen, parantaa festivaalielämysten lisäksi myös ajomukavuutta jatkossakin.

Vältä akun virran loppumista

Moni soittaa festivaalialueella autostaan musiikkia, kun autossa ei ole käynnissä. Tällöin virta äänentoistoon tulee auton akusta. Valitettavasti monesti tämä onkin johtanut siihen, ettei auto lähde enää käyntiin, kun on poislähtemisen aika. Auton akkua tulisikin ajatella festivaalin aikana. Äänentoiston lisäksi akkua syö myös esimerkiksi puhelimen lataaminen ja kylmälaitteen pitäminen (kun auto ei ole käynnissä).

Auton akun tyhjenemisen välttämiseksi kannattaa seurata virrankulutusta tarkasti. Koska äänentoisto, valot ja muut sähköiset laitteet voivat kuluttaa paljon virtaa, olisi syytä sammuttaa kaikki tarpeettomat laitteet. Tarvittaessa akun tilannetta voi mitata myös välillä esimerkiksi yleismittarilla. Trodo.fi-verkkokaupasta saa tilattua auton yleismittarit suoraan kotiovelle.

Rikkinäisellä autolla ei kannata lähteä festivaaleille, sillä korjaaminen festivaalialueella voi olla normaalia hankalampaa. Tarvittaessa auto onkin hyvä käyttää korjaamolla jo ennen festivaaliviikonloppua. Eikä festivaaleilla muutenkaan tarvitsee soittaa koko aikaa musiikkia omasta autostaan, sillä tarkoitushan on mennä nauttimaan lavaesiintymisistä.