Paikallisuutiset

”Asiakkaiden turvallisuus tärkeintä” – Julius Alajoki ajaa taksia toisessa sukupolvessa

Julius Alajoki toteaa Kela-kyytien lisääntyneen. Kuva: Sari Passoja-Verronen

Julius Alajoki on viihtynyt taksin ratissa 19-vuotiaasta saakka. Nykyisin ajot ovat enimmäkseen Kela-kyytejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Julius Alajoella on pitkästä aikaa vapaa aamupäivä. Hän sanoo ajaneensa kuukauden putkeen aikaisia ajoja Ouluun, joihin lähtö on ollut jo ennen kuutta. Nyt hänen ensimmäinen ajonsa oli vasta puolen päivän aikoihin.

Juliuksen isä Juha Alajoki perusti Taksipalvelu J. Alajoen toiminimellä vuonna 2009 Himangalle ja muutti sen vuotta myöhemmin osakeyhtiöksi. Julius istui taksin rattiin heti taksikortin saatuaan 11 vuotta sitten.

– Silloin taksikortin sai, kun ajokortti oli ollut vuoden eli olin 19-vuotias, hän muistelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulutus oli parin viikonlopun mittainen ja siinä opastettiin muun muassa mittareiden toimintaa, ensiaputaitoja ja annettiin käytöskoulutustakin. Hyvä ja kunnioittava käytös asiakasta kohtaan on Alajoen mukaan itsestään selvää. Samoin heidän turvallisuutensa.

– Tuntuu hassulta, että nyt koulutuksissa opastetaan, ettei minihame päällä olevaa naisasiakasta saa koskea. Eipä tuollainen tulisi mieleenkään!

Autoja yrityksellä oli aluksi yksi. Toinen auto hankittiin, kun koulukyydit tulivat mukaan. Kalajoelle toiminta siirtyi vuonna 2017, kun sieltä vapautui yksi taksilupa ja Alajoki sai sen.

– Koko ajan olemme kyllä asuneet täällä Rahjassa, Julius Alajoki tähdentää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vakituisemmin hän rupesi ajamaan taksia 2018, jolloin he saivat lisää koulukyytejä ja autojakin lisättiin yhdeksään. Työnjako oli sellainen, että Juha ajoi Kela-taksia ja Julius veljensä Eliaksen kanssa kouluajoja.

Sukupolvenvaihdos yrityksessä tehtiin seuraavana vuonna. Toimitusjohtajaksi astui Elias Alajoki, joka tosin ei itse enää aja lainkaan.

– Isä jäi kokonaan pois vasta tämän vuoden alussa, Julius Alajoki kertaa historiaa.

Koulukyydit Taksipalvelu Alajoelta jäivät pois kilpailutuksen myötä noin vuosi sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tosin meille taksiyrittäjille oli kilpailutuksessa laitettu, että voisimme halutessamme ajaa jonkun reitin tilataksilla. Mutta ei meidän kannattanut ruveta kilpailemaan linja-autoja vastaan, hän muistelee.

Tällä hetkellä Alajoella on yksi työntekijä ja kaksi kelataksia. Loput neljä autoa on Pohteella ja niihin on myös kuljettajat Pohteelta. Enimmäkseen he ajavat Kela-kyytejä ja tavallisia kyytejä eli kuluttajakyytejä.

Kolme vuotta sitten tuli laki, että jokaisessa maakunnassa pitää olla kaksi Kela-kyytien palveluntuottajaa. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla kilpailutuksen voittivat Otaxi ja Tampereen aluetaksi, jonka alla Alajoki ajaa.

– Pari vuotta meillä on ollut myös Kalajoen kaupungilta Pohteelle siirtyneiden palveluautojen ajot.

Terveyspalvelujen lakkauttaminen näkyy Kela-kyytien lisääntymisenä. Ne ovat yrittäjän kannalta mieluisia, sillä ajot tilataan yleensä kaksi viikkoa etukäteen.

– Ajomatkat ovat myös pidentyneet. Itsekin olen vienyt asiakkaita Kuusamoon asti, Julius Alajoki toteaa.

Kela-kyydit Alajoelle tilataan suoraan Tampereen aluetaksin kautta.

– Jos soittaa yrityksemme omaan numeroon, niin siihen en yleensä pysty vastaamaan, jos minulla on asiakas kyydissä. Toki sitäkin kautta voi tavallisen kyydin tilata.

Kuluttajakyytisopimus Alajoella on viime vuoden lopulta saakka ollut Fiksutaksin kanssa eli sen kautta on kenen vain helppo tilata taksi. Näppärämmin se käy puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta.

– Sieltä asiakas näkee suoraan myös kyydin hinnan etukäteen, Alajoki vinkkaa.

Ajomatkat ovat pidentyneet. Itsekin olen vienyt asiakkaita Kuusamoon asti.

Päivystystä Tampereen aluetaksilla ei ole. Vuonna 2018 tullut taksilain uudistus vapautti taksiluvat, joten tällä hetkellä esimerkiksi ravintoloiden edessä oleville taksitolpille saavat mennä kaikki taksit.

–Työntekijäni käy ajamassa noita ajoja viikonloppuisin. Itse olen pyrkinyt pitämään lauantait ja sunnuntait vapaana ja levähtämään pitkien arkityöpäivien jälkeen. Kun nukkuu ja syö paljon ja käy salilla, niin kyllä siinä hyvin palautuu, Alajoki naurahtaa.

Työasioista ajatukset vievät pois myös metsähommat, joita hänen tulee tehtyä isänsä kanssa.

– Perustimme metsäyhtymän toissa talvena. Jos on hiljaisempaa taksikyydeissä, niin sitten on aikaa mennä, vaikka harvennushommiin.

Taksilakia ollaan jälleen uudistamassa, mikä on Alajoen mielestä hyvä asia, etenkin asiakkaiden turvallisuuden takia.

– Onhan tämä ollut niin villin lännen menoa, että hyvä jos kiristyksiä tulee. Ei täällä ole ollut kuitenkaan niin mahdotonta kuin esimerkiksi Etelä-Suomessa.

Alan turvallisuudesta kuljettajien näkökulmasta puhutaan myös paljon julkisuudessa. Julius Alajoki toteaa, ettei hänelle ole sattunut mitään vaaratilanteita asiakkaiden kanssa.

– Muutaman kerran olen joutunut poistamaan huonosti käyttäytyvän asiakkaan autosta.

Pahempia onnettomuuksiakaan ei Alajoen kohdalle ole sattunut. Mitä nyt kerran on ajanut oravan päälle ja muutama lintu on tehnyt itsemurhan tuulilasiin.

– Pahin taitaa olla kauriiseen törmääminen. Se seisoi tien reunassa ja ehdin laskea nopeuden kahteen kymppiin, kun se yhtäkkiä lähti liikkeelle. Eipä siinä vauhdissa kovin pahaa jälkeä tullut.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä