tiistai 17.5.2022 | 15:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luontoilta voi tuoda jopa kyyneleet silmiin – Luontokuvaaja vie kalajokiset kansallispuistojen syövereihin ennenkuulemattomilla tarinoillaan

Ammattiluontokuvaaja, toimittaja Tea Karvinen kolusi Suomen kansallispuistoja 700 päivän ajan

Hanna Parhaniemi
To 16.1.2020 klo 15:00 | päivitetty ke 12:59

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vielä vuonna 2008 helsinkiläinen Tea Karvinen työskenteli valokuvaajana ja toimittajana uutisten uumenissa. Saman vuoden syyskuussa hän löysi itsensä karhukojulta ja alkoi miettiä, mitä hän oikeasti haluaa tehdä elämässään. Se oli heti selvää. Hän halusi valokuvata, mutta ei enää uutisia, vaan luontoa. Intohimoksi muodostuivat kansallispuistot.

Karvinen muutti pohjoiseen vuonna 2011 ja alkoi kiertää kaikki Suomen 40 kansallispuistoa. Hän vietti niissä lopulta yhteensä noin 700 päivää. Niin syntyi kokonainen elämäntyö, kirja nimeltä Kansallispuistot – maamme luonnon helmet. Vuonna 2017 ilmestynyttä kirjaa on myyty jo vajaat 14 000 kappaletta.

Samalla nimellä kulkee myös valokuvanäyttely ja luontoilta, joiden kanssa Karvinen kiertää eri puolilla Suomea. Tiistai-iltana hän saapuu pitämään kansallispuistoiltaa Kalajoelle Virta-saliin. Illan aikana kuullaan kirjasta tuttuja, ennenkuulemattomiakin tarinoita kansallispuistoistamme. Karvinen ei nimittäin vain kiertänyt kuvaamassa niitä, vaan perehtyi noin 200 asiantuntijan kanssa. Osa heistä oli mukana Karvisen retkillä.

– Äänitin kaiken mielenkiintoisen ja kirjaani valitsin parhaat palat.

Yksi tarinoista toi Karviselle melkoisen yllätyksen myöhemmin.

– Minulla on maailman pieni suku, vain kaksi serkkua. Toista heistä en ole tavannut koskaan, sillä hän asuu Hollannissa ja hänen vanhempansa ovat kuolleet, kun hän oli lapsi. Löysin hänet kirjan ansiosta puoli vuotta sitten.

Kirjassa on nimittäin kerrottu silloisen Hollannin kuningatar Beatrixin vierailusta Patvinsuon kansallispuistossa, Suomujärven rannalla. Yksi hollanninsuomalainen mies luki Karvisen kirjan ja otti selvää, oliko vierailu tosiaan totta. Kuningashuoneesta kommentoitiin lyhyesti, että asia piti paikkaansa.

Keskustelujen yhteydessä Karvinen tuli maininneeksi asiaa tutkineelle miehelle, että hänellä on serkku Hollannissa. Mies ryhtyi uusiin tutkimuksiin muiden hollanninsuomalaisten kanssa, eikä mennyt kuin pari viikkoa, kun serkku löytyi.

Esityksen lopussa nähdään multimediaesitys, josta Karvinen on saanut runsaasti positiivista palautetta.

– Katsojat ovat kertoneet, että se on tuonut kyyneleet silmiin ja palan kurkkuun. Se on koskettanut heitä syvemmältä, Karvinen kertoo.

– Haluan herättää ihmisissä tunteita ja kaipuuta luontoa kohtaan. Tämän esityksen tärkeänä tehtävänä on inspiroida ja innostaa ihmisiä lähtemään luontoon.

Se on tehonnut, sillä osa esityksen nähneistä on alkanut suunnitella luontoretkiä heti samana iltana. Karvinen huomauttaa, että Suomessa onkin päällä kova luontoinnostus ja kansallispuistobuumi.

Nykyään Karvinen sallii itselleen muutakin kuvattavaa luonnosta kuin kansallispuistot – vaikka niissäkin riittää edelleen nähtävää, sillä kamerakopteri toi niihin aivan uuden näkökulman. Toukokuussa Karvinen lähtee jälleen kiertämään Suomen hienoja luontokohteita retkiautonsa kanssa. Viiden kuukauden reissuun sisältyy myös Kalajoki. Kamera pääsee käyttöön täällä jo ensi viikolla.

– Jään sinne kolmeksi yöksi. Toivottavasti siellä olisi silloin vähän jäitä. Nyt ainakin näyttää, että olisi pari astetta pakkasta. Uskon, että saan siellä mielenkiintoisia kuvia.

#