Pörssisähkön hintavaihteluille ei näy loppua – ovatko haaveet halvasta sähköstä nyt turhia?

Kuva:

- MAINOS - SAHKON-KILPAILUTUS.FI -

Kevään myötä odotettiin, että viime vuoden loppupuolella merkittävästi kallistunut sähkö alkaisi laskea viimein. Odotettua käännettä ei kuitenkaan ole tullut, vaan pörssisähkön suuret hintavaihtelut jatkuvat edelleen. Uuden, edullisemman sähkösopimuksen löytäminen kevään aikana onkin alkanut näyttää turhalta haaveelta.

Mistä pörssisähkön merkittävät hintavaihtelut johtuvat?

Yksi keskeisimmistä tekijöistäpörssisähkön merkittäville hintavaihteluille on ollut se, että Keski-Euroopassa sähköntuotanto nojaa pitkälti öljyn, hiilen ja maakaasun käyttöön. Koska fossiilisten polttoaineiden hinta on noussut paljon, se heijastuu luonnollisesti myös sähkön hintaan. Näin ollen, koska Suomi toimii samoilla sähkömarkkinoilla Keski-Euroopan kanssa, nämä hintapiikit heijastuvat myös kotimaassa myytävän sähkön hintaan.

Toinen sähkön hintaan vaikuttava tekijä erityisesti Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on sää, eli tuuli- ja vesivoiman saatavuus. Edellisvuosi on ollut Norjassa ja Ruotsissa hankala, sillä sade- ja tuulilukemat ovat jääneet normaalia alhaisemmiksi. Erityisesti vesivoimalla on tärkeä rooli pohjoismaisessa sähköntuotannossa, ja juuri nyt, kun sen saatavuus on ollut vähäistä, myös sähkön hintaa on jouduttu nostamaan.

Luonnollisesti pörssisähkön hinta vaihtelee myös kysynnän ja tarjonnan mukaan. Esimerkiksi talven aikana hinta nousee, koska sähkönkulutus kasvaa – tämä ilmiö selittyy erityisesti lämmityskustannusten kasvulla. Normaalia kylmemmät talvet kasvattavat pörssisähkön hintaa entisestään, kuten viime talven aikana voitiin nähdä.

Normaalisti sähkön hinta kuitenkin laskee kevään aikana, mutta helmikuun lopulla Ukrainaan hyökännyt Venäjä on asettanut uusia haasteita sähkömarkkinoille ja sodan myötä Venäjälle asetetut kovat pakotteet ovat johtaneet siihen, että pörssisähkön suuret hintavaihtelut tulevat todennäköisesti jatkumaan koko kevään ajan.

 Milloin sähkön hinta laskee?

Viime aikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että markkinahintojen kulkua on hyvin vaikeaa ennustaa. Siinä missä asiantuntijat povasivat vielä vuoden 2021 lopussa, että sähkön hinta tulisi laskemaan kevään 2022 aikana, Ukrainan sota on tuonut sähkömarkkinoiden hintoihin uutta epävarmuutta. Monet asiantuntijat ovatkin nyt sitä mieltä, että sähkön hintataso tulee todennäköisesti pysymään korkealla vielä pitkään.

Ensimmäisenä pörssisähkön rajut hintavaihtelut näkyvät luonnollisesti sellaisissa kotitalouksissa, jotka maksoivat pörssisähkösopimuksesta. Koska pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta on sidottu suoraan sähkömarkkinoihin, kilowattitunnista maksettava hinta voi olla kymmenkertaisesti kalliimpi vuorokauden kysytyimpinä tunteina kuin vaikkapa aamuyön varhaisina tunteina.

Pörssisähkön epävakaudet ovat kuitenkin alkaneet heijastua talven aikana myös muun tyyppisiin sähkösopimuksiin. Helpoimmalla ovat päässeet toki ne kuluttajat, jotka ovat ehtineet solmia edullisemman määräaikaisen sähkösopimuksen viime keväänä tai kesänä. Nyt yhtä edullisen sähkösopimuksen löytäminen on kuitenkin mahdotonta.

Järkevintä olisikin varautua siihen, että sähkön hinta tulee pysyttelemään korkealla ja sähkömarkkinoiden epätavallisen korkeat hintapiikit voivat vielä jatkua. Uuteen sähkösopimuksen päivittäminen ei välttämättä auta, sillä kaikki sähkönmyyjät ovat nostaneet roimasti hintojaan.

Jos määräaikainen sopimuksesi on kuitenkin umpeutumassa tai huomaat, että sähkönmyyjäsi on nostanut toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa uudelleen, sähkön kilpailutus osoitteessa Sahkon-kilpailutus.fi voi auttaa selvittämään, millainen sähkösopimus on tällä hetkellä edullisin omiin tarpeisiisi nähden.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on ilmaista, eikä sido vaihtamaan uuteen sopimukseen, jos edullisempaa hintatasoa ei löydy. Sähkön kilpailutus onkin riskitön, nopea ja helppo tapa tarkistaa säännöllisin väliajoin, että omasta sähkösopimuksesta ei maksa liikaa. Sähkön kilpailutuksen avulla löydät itsellesi parhaiten sopivan sähkösopimuksen asumismuotosi ja sähkönkulutuksesi pohjalta.

Vaikka sähkömarkkinoiden suuret hintavaihtelut tulevat mitä todennäköisimmin jatkumaan koko kevään ajan, omaa sähkönkulutusta on mahdollista optimoida keskittämällä sähkölaitteiden käytön vuorokauden edullisimmille tunneille tai vaikkapa hankkimalla määräaikaiseen sopimukseen vaihtoturvan, jonka avulla voit vaihtaa edullisempaan sähkösopimukseen kilpailuttamalla sähkösopimukset heti, kun sähkön hinta laskee.