Mistä saada halpaa autolainaa?

Kuva:

MAINOS -

Suomi on melko harvaan asuttua seutua ja näin ollen autoa tarvitaan päivittäin oikeastaan suurimmassa osassa Suomea. Ilman autoa ei pääse töihin, kouluun, kauppaan, eikä oikeastaan minnekään muuallekaan, sillä julkista liikennettä harvemmin on. 

Auton ostaminen on ajankohtaista aina silloin tällöin. Toisinaan vanha luotettava auto hajoaa tai perheeseen saatetaan tarvita vaikkapa toinen auto. Tällöin tulee miettiä, minkä hintaluokan auto ostetaan ja mistä auto ostetaan. Useimmiten auto ostetaan Suomessa käytettynä. Käytettyjä autoja on saatavilla laidasta laitaan ja niin, että niiden hintahaitari on melko suuri. 

Usein autoa ei osteta käteisellä, vaan autoa varten tarvitaan jonkinlainen laina. Mistä lainaa saa ja miten sitä haetaan. Lue tämä artikkeli ja saat valmiudet löytäähalpa autolaina.

Mistä ottaa laina?

Auton voi ostaa leasing-sopimuksella, mutta leasing on oikeastaan melko harvinainen tapa ostaa auto Suomessa. Myös vakuudellinen pankkilaina käy autolainaksi, mikäli vapaata vakuutta on saatavilla. Yksityisten rahoitusyhtiöiden autorahoitus sopii kuitenkin useimmiten paremmin uusien tai käytettyjen autojen ostamisen. Käytännössä autorahoitus on vakuudeton laina, jonka suuruus voi olla pienimmillään 2 000 € ja suurimmillaan vaikkapa 60 000 €. Autolainalle annetaan yleensä 1-10 vuoden takaisinmaksuaika. 

Autolainat on helppo kilpailuttaa, sillä lainantarjoajia on suomalaisilla markkinoilla paljon. Lainan kilpailutus alkaa sillä, että sinun tulee löytää jonkinlainen sopiva auto tai ainakin se hintaluokka, johon tuleva autosi tulee menemään. Kun olet selvittänyt itsellesi tarvitsemasi lainan määrän, on aika vertailla lainat. 

Lainatarjous kannattaa pyytää vaikkapa jonkin vertailusivuston kautta, sillä vertailusivustot antavat sinulle useiden eri lainantarjoajien tarjoukset, joten voit vertailla lainojen todelliset vuosikorot helposti jo ennen lainapäätöksen tekemistä. Autorahoitus kannattaa hakea ajoissa, sillä rahan tulee olla tilillä jo kun kauppoja tehdään ja auto luovutetaan. Autorahoituksen saa kuitenkin yleensä todella nopeasti ja parhaimmillaan rahat ovat tilillä jo saman päivän aikana ja näin pääsetkin heti ajelemaan uudella autollasi. 

Autorahoitusta vertaillessa kannattaa ehdottomasti verrata lainojen todellista vuosikorkoa, sillä jos katsoo pelkkää nimelliskorkoa, ei tilanne vastaa todellisuutta. Lainan kuluihin liittyy nimelliskoron lisäksi marginaali ja muut kulut eli esimerkiksi lainanhoitomaksut, lainan avausmaksut ja tilinhoitomaksut. Myös laskutuksesta voi tulla jonkinlainen laskutuslisä. 

Näin ollen oman pankin ja mahdollisten yksityisten rahoitusyhtiöiden lainatarjouksista kannattaa poimia nimenomaan todellinen vuosikorko, sillä se kertoo todellisen lainan kulun vuositasolla, Lainan kilpailutuksessa ei toki tarvitse kuitenkaan katsoa pelkkää korkoa, sillä lainan voi ottaa helposti vaikkapa omasta pankista ja säästää näin vaivaa. Kilpailutus on kuitenkin taloudellisessa mielessä järkevää.

Kannattaako autoa ostaa lainarahalla?

Mikäli auton tarvitsee, eikä käteistä ole, kannattaa se ostaa lainarahalla ostamatta jättämisen sijaan. Tietenkin jos säästöjä on, voi olla järkevää käyttää niitä, mutta kuitenkin niin että oma puskuri ei täysin tyhjene auton ostamisen vuoksi. 

Mikäli vakuudellinen laina on mahdollisuus, kannattaa laina ottaa vakuudellisena, sillä näin sen korko ja kulut ovat pienempiä. Vakuus vaatii kuitenkin vaikkapa sellaisen asunnon panttaamista, josta on jo maksettu takaisin niin suuri osa, että vakuutta on vapautunut. Myös autolainan hakemista rinnakkaishakijan kanssa kannattaa harkita, sillä se voi tuoda paremmat lainan ehdot ja halvemman lainan. 

Vakuudettoman autolainan ottamisessa on hyviä puolia. Autolaina tarjoaa mahdollisuuden saada lyhennysvapaita kuukausia ja auton voi ostaa myös yksityiseltä vaikka sen ostaisi lainarahalla. Vakuudeton autolaina on melko joustava rahoitusmuoto verrattuna vaikkapa leasing-sopimukseen. 

Autoa tarvitaan ja on tärkeää pystyä ostamaan sellainen auto, joka on turvallinen ja jolla on hyvä ajaa. Auton tulee olla luotettava ja toimia hyvin Suomen ilmasto-oloissa. Suomalaisilla on muuhun Eurooppaan verrattuna melko vanha autokanta. Auto ei ole perinteisesti ollut suomalaiselle samanlainen egon nostatukseen käytettävä väline, kuin joissakin toisissa kulttuureissa. Meidän ei siis tulisi missään nimessä hävetä auton ostamista lainarahalla, sillä lainaraha on vain yksi keino rahoittaa hankintoja. 

Lainaraha on potentiaalinen väline auton ostamiseen, mikäli lainanottajalla on säännölliset palkka- tai muut tulot. Autorahoituksen takaisinmaksua varten kannattaa tehdä selkeä suunnitelma, sillä vakuudeton luotto kannattaa ajatella ennen kaikkea lyhytaikaiseksi rahoituksen muodoksi. Mikäli auton ostaja saa vakuudettoman luoton ja hoitaa sen kunniallisesti pois, kannattaa auto tarpeen mukaan ostaa lainalla.