Paikallisuutiset

“Minun mielestä Keiju on pahaa!” - Tyngän aluekoulun lapset kirjoittivat mielipiteitä ja runoja

Tyngän aluekoulun tokaluokkalaiset taiteilivat keväisiä sammakoita. Samalla opeteltiin sekoittamaan vihreää väliväriä.

Saimme Tyngän aluekoulun lapsilta mielipidekirjoituksia, runoja ja kuvia, jotka julkaisemme tässä.

Oivariini takaisin kouluihin!

Omasta mielestä Oivariini pitäisi ottaa takaisin kouluihin. Monet joilta olen kysynyt he ovat samaa mieltä kanssani että Oivariini takaisin kouluruokailuun. Minun mielestä Keiju on pahaa! Olen myös huomannut että Keiju vaikuttaa lapsien syömiseen ja jaksamiseen. Kasviruokapäivinä jotkut lapset eivät pidä ruoasta jolloin näkkäri on vaihtoehto ja sen pitäisi maistua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veikka 5.lk

Oivariini takaisin kouluihin

Eikö Oivariini olekin parempaa kuin Keiju? Minun monet kaverit eivät enää syö leipää Keijun takia.

Pidätkö sinä Keijusta? Kumpaa syöt mielummin Oivariinia vai Keijua? Miksi se vaihdettiin kun monet eivät enää syö leipää?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itse en pidä Keijun mausta. Haluaisin Oivariinin takaisin kouluihin. Useammat söisivät leipää enemmän.

Juho 5.lk

Oivariini takaisin

Pidätkö sinä Oivariinista? Oletko sinä lopettanut leivän syömisen Keijun takia? Koska minä lopetin leivän syömisen koulussa. Keiju maistuu aivan hirveälle, koska siinä on 48% rypsiöljyä. Oivariini takaisin!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rami 5.lk

Kuvataiteen kerho unelmoi jo kesästä.

Veden tuhlaus

Ihmiset käyttävät vettä paljon. Me käytetään vettä suihkussa, käsien pesussa ja paljussa. Suihkussa me käydään 5-6 kertaa viikossa, ja käsiä me pestään päivittäin. Suihkussa ei tarvitse olla 20 min. 5-10 min riittää siihen, että pesee hiukset ja vartalon. Hanavesikin maksaa. Paljukin vie paljon vettä.

Toisissa maissa ei ole niin paljon vettä kuin täällä Suomessa. Sadevettä voisi varastoida ja käyttää hanaveden tilalla paljuun tai saunaan. Kyllähän siellä suihkussa kerkeää pestä hiukset ja vartalon 5-10 minuutissa. Ei tuhlata vettä, vaan säästetään sitä.

Netta-Liina 5.lk

Loppu kiusaamiselle

Oletko koskaan kiusannut, kokenut kiusaamista tai nähnyt jonkun toisen kiusaavaan? Kiusaaminen on jatkuvaa ja se voi esimerkiksi olla potkimista, lyömistä tai haukkumista. Kiusaaminen on väärin ja siihen pitäisi puuttua heti. Kiusaaminen voi useasti jättää ihmiseen vakavat jäljet ja sitä paitsi kiusaamisesta ei ole mitään hyötyä, se tuo vain huonoa oloa.

Monet joutuvat kiusauksen kohteeksi muun muassa erilaisuuden tai huonomman aseman takia. Mutta eikö olisi tylsää, jos kaikki olisivat samanlaisia?

Totuushan on myös se ettei kiusaamiseen edes aina puututa, ja se voi johtaa esimerkiksi itsetuhoisuuteen tai pelkoon mennä kouluun. Kiusaaminen vaikuttaa myös omatuntoon, ja voi heikentää sitä.

Kiusaamista tapahtuu paljon myös sosiaalisessa mediassa, jonka takia kiusaamista voi joskus olla vaikea huomata. Kiusaamisesta voi puhua tutulle vanhemmalle ja myös sosiaalisesta mediasta voi saada apua.

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuisi jos sinua kiusattaisiin? Minun mielestäni ketään ei saa kiusata vaikka olisikin erilainen.

Ella 5.lk

Roskaaminen

Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu jos kaikki heittäisivät roskat maahan? Olen sitä mieltä, että roskat voisi ihan hyvin viedä roskikseen. Ja pullot voi kierrättää, ei niitä tarvitse heittää maahan.

Totuus on se, että jos joku näkee roskan maassa hän ei halua/jaksa nostaa sitä kun hänellä on parempaakin tekemistä. Mielestäni myös kangaskassit tekee saman asian kuin muovikassit. Jos on ylimääräisiä muovikasseja niitä voi käyttää esim. roskapusseina.

Jos veteen menee ylimääräistä roskaa se voi haitata monia kaloja ja muitakin mereneläviä! Kehotan miettimään mihin laitat roskat seuraavaksi.

Juulia 5.lk

Luontoa ei saa roskata

Kun kävelet kaupungilla tai muualla oletko huomannut, että roskia on vain heitetty luontoon. Se on väärin. En ymmärrä miten jotkut saattavat vain heittää roskia luontoon. Luonto ei tykkää jos roskia heitetään vain minne sattuu.

On olemassa roskiksia joihin roskat laitetaan. Miettikää jos kaikki vain heittäisivät roskat luontoon. Silloin täällä haisisi pahalle ja joka puolella olisi roskia. Siksi roskia pitää kierrättää. Jos kaikki vain kierrättäisivät roskat Suomi olisi paljon puhtaampi.

Limsapulloja, tölkkejä ja muita pulloja löytyy vain luontoon heitettynä. Pulloissa on usein pantteja, joten kun palautat pullon kauppaan pullonpalautuslaitteelle saat siitä rahaa. Teet myös ekoteon, silloin pullo ei joudu luontoon.

Muovipillin hajoamiseen menee 200 vuotta. Muovia päätyy myös mereen. Merieläimet vahingoittuvat muovista. Muovipullo kelluu meressä jopa 450 vuotta.

Ongelman voi ratkaista jos kaikki kierrättäisivät roskat. Kaikki kantavat kortensa kekoon ja alkavat kierrättää.

Pinja 5.lk

Luonto puhtaaksi

Oletko koskaan ajatellut, miksi ihmiset roskaavat niin paljon? Minä olen.

Menen kouluun yleensä linja-autolla, joten en yleensä huomaa matkan aikana näkyviä roskia, koska juttelen yleensä ystävieni kanssa.

Eilen menin kouluun pyörällä ja näin todella paljon roskia. Karkkipusseja, muovipusseja, tölkkejä sekä muita asioita, jotka kuuluvat roskikseen. Näemme joka puolella roskiksia, mutta silti on pakko sylkäistä se purkka maahan tai heittää ne banaanin kuoret auton ikkunasta ulos ja se ei ole oikein.

Pienilläkin teoilla saamme maailmasta paremman. Näen sosiaalisessa mediassa paljon videoita ja kuvia eläimistä, jotka ovat roskien seassa merellä ja osa eläimistä on juuttunut roskiin kiinni ja se on todella kamala näky. Toisaalta osa ihmisistä auttaa roskien takia haavoittuneita eläimiä ja se on hyvä asia, mutta silti ihmiset roskaavat lisää ja eläimet haavoittuvat entistä enemmän.

Minun mielestäni meidän täytyy lopettaa roskaaminen, koska siitä tulee hyvä mieli meille itselle ja eläimetkin saavat olla puhtaassa ympäristössä. Ei ole niin vaikeaa kävellä pari metriä roskiksen luokse ja heittää sitä sinne roskiin. Tehdään luonnosta puhdas ja viedään roskat roskiin ja kierrätetään.

Fiia 5.lk

Älä tuhlaa luontoa!

Minun mielestäni moni ihminen tuhlaa aivan liikaa luontoa. Esimerkiksi se on mielestäni luonnon tuhlaamista kun ihmiset sotkevat luontoa roskilla ja muovilla.

Lisäksi sademetsien kaataminen ei tee kenellekään mitään hyvää. Ihmiset kaatavat sademetsiä rahan takia. Se on mielestäni outoa että ihmiset hukkaavat luontoa jotta saisi rahaa. Olisin iloinen jos luonnon haaskaus loppuisi koska se ei ole kenellekään hyväksi.

Jerina 5.lk

Ilmastonmuutos

Mieti jos maapallolta häviäisi eläimet. Ilmastonmuutos haittaa monia, mutta erityisesti eläimiä. Mieti sitä jos olisit jäävuori ja sulaisit koko ajan ja pian sua ei olisi ollenkaan.

Mutta jos ihmiset kiinnittäisi ilmastonmuutokseen huomiota niin eläimet ja jäävuoret voisi pysyä maailmalla. Joten nyt panostetaan ja kiinnitetään huomiota ilmastonmuutokseen.

Ilmastonmuutos johtuu pääasiassa roskista joten ei heitellä roskia maahan vaan viedään roskikseen ja kierrätetään. Muista pienetkin teot auttaa tosi paljon.

Aino 5.lk

Sisällä on jo keväinen tunnelma, vaikka ulkona tulikin takatalvi. Kukkien taustalla tehdään lumiukkoa.

Eläimien oikeus

Oletko ajatellut että eläimilläkin on oikeuksia. Olen sitä mieltä että kaikilla pitäisi olla yhtä paljon oikeuksia.

Mitä jos antaisit koirasi päättää lenkin seuraavalla lenkkikerralla tai hevosen päättää mennäänkö koulua vai esteitä tai sitten vain käppäilyä metsässä sillä onhan nekin eläviä olentoja ja jos niitä ollaan koko ajan viemässä jonnekin niin hevosen jalat saattavat vaurioitua tai vaikka koiran tassut.

Älkää pukeko eläimille vaatteita vain siksi että ne näyttää söpöiltä. Ajattele jos sinulle puettaisiin jotain epämukavia vaatteita, niin olisiko se kivaa.

Jos kissa sähähtää sinulle tai se juoksee sinua karkuun pelokaana, kannattaisi miettiä mitä teit väärin tai onko sinulla jotain uutta päällä mitä kissa saattaa pelätä ja muuta asia.

Muista eläimen huomiointi. Eläin kaipaa rapsutuksia ja leikkiseuraa, mutta sinulla on työpalaveri koneella joita sinun täytyy tehdä. Ota kissa vaikka syliin ja rapsuttele sitä, mutta jos kyseessä on koira voit laittaa herkkupalloon herkkuja ja antaa sen koiralle.

Miettikää oletteko vain koneella vaiko leikkimässä lemmikin kanssa. Ota lemmikki vain jos pystyt huolehtimaan siitä. Älä missään nimessä jätä lemmikkiä kadulle yksin. Anna lemmikille päivittäin ruokaa ja huomiota niin se on iloinen.

Muistakaa eläimillä on oikeuksia!

Impi 5.lk

Läksyt

Minun mielestäni koulussa annetaan liikaa läksyä. Tiesitkö että koulun jälkeen pitäisi olla aikaa harrastuksille, rentoutumiselle, lepäämiselle ja myös aikaa perheen kanssa.

Tiedän että läksyt voivat olla myös vaikeita. Läksyjä on myös joskus liikaa.

Minun mielestäni olisi parempi oppia koulussa että kotona olisi enemmän vapaa-aikaa.

Jessika 5.lk

Harrastukset

Minun mielestäni kaikkien ihmisten kannattaisi harrastaa jotain. Harrastuksia ovat esimerkiksi pyöräily, leipominen, voimistelu ja lautapelien pelaaminen. Mutta puhelimella, televisoilla, tietokoneella tai tabletilla pelaaminen ei ole harrastus! Koska silmät voivat kärsiä.

Monipuolinen liikkuminen on harrastus. Kesällä riittää harrastuksia, esim. ratsastus, yleisurheilu ja tennis ja paljon muutakin. Talvellakin on paljon harrastuksia, esim. hiihto, jääkiekko, mäkihyppy ja paljon muutakin.

Tuulia 5.lk

Kuka on kuka? Nelosluokkalaiset tekivät omakuvat.

Missä kissa olet?

On yksinäistä täällä.

Et kai pulassa oo?

Vai oletko katon päällä?

Naapuri sut äsken näki maassa.

Kuolemako sut vei?

Eli ooks taivaassa?

Tääl yksinäistä on.

Juulia

Minecraft

Tulista laavaa,

suurta aavaa.

Oho, suuri pudotus,

kylän valloitus

Kiiltävää timanttia,

aksolotleja ihania.

Ei seikkailut hetkeen lopu,

mutta sydämet on loppu.

Impi

Kepparirunot (Donna ja Findo)

Hoidan sua

ja ruokin sua.

Olet iso hevonen

ja vieressä pieni hevonen.

Kaunis harja,

musta harja.

Kiiltävä karva,

ruskea karva.

Toinen silmä ruskea

ja toinen sokea.

Kiiltävät silmät,

ruskeat silmät.

Hyppää esteen,

kuva lehteen.

Sotkussa harja,

musta harja.

Punainen mitali,

ykkösen mitali.

Impi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä