perjantai 22.10.2021 | 07:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viikon 37 koronakatsaus: Kokkolassa, Luodossa ja Nivalassa edelleen paljon uusia tartuntoja – Keski-Pohjanmaalla pian 60 prosenttia väestöstä on saanut kaksi rokotetta: Katso grafiikka

Hanna Rautio, Vili Ruuska
Su 19.9.2021 klo 15:00 | päivitetty su 21:21

Soiten koronavalmiusryhmä arvioi torstaina, että epidemiatilanne on kehittynyt alueella huonompaan suuntaan. Torstaihin mennessä viikolla oli todettu jo 19 uutta koronatartuntaa.

Ilmaantuvuusluku oli 16. syyskuuta 86 100 000 asukasta kohti. Soitesta kerrottiin tuolloin, että tartunnanjäljitys on ruuhkautunut. Tiistaina viranomaistyöryhmä linjasi, että alue jatkaa epidemian kiihtymisvaiheessa.

Valtaosa (17) viikon aikana tulleista Soiten alueen tartunnoista on THL:n mukaan kirjattu Kokkolaan.

Katso tästä grafiikka, johon on koottu kunnittain, kuinka moni Keskipohjanmaan levikkialueen kunnissa on ottanut ensimmäisen rokotteen. Musta väri tarkoittaa rokottamattomien osuutta. Oranssilla värillä ilmaistaan vähintään yhden rokotteen saaneiden osuus (grafiikan tilanne perjantailta 17.9.).

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella viikon aika uusia tartuntoja on kirjattu Nivalaan yli kymmenen. Muiden sen alueen kuntien osalta on ollut rauhallisempaa. Alavieskassa ei ilmaantunut uusia tartuntoja ja Ylivieskassa ja Sievissäkin vain muutama.

Koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on 65,6 edelliseltä kahdelta viikolta. Sunnuntaina kirjattiin kuusi uutta tartuntaa.

Sairaalahoidossa oli alle viisi potilasta. Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että noin 90 prosenttia sairaalahoitoa tarvinneista potilaista ei ole saanut yhtään rokoteannosta.

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin pelkästään lauantaina 18 uutta tartuntaa. Sunnuntaina tartuntoja kirjattiin viisi lisää. Ilmaantuvuusluku on edelliseltä kahdelta viikolta 214. Alue on ollut 23. elokuuta lähtien epidemian leviämisvaiheessa.

Pietarsaaren seudulla Luotoon kirjattiin viikon aikana 22 uutta tartuntaa ja Pietarsaareen yhdeksän ja Kruunupyyhyn kahdeksan.

Koronatestauksen muutokset

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päivittänyt koronatestaukseen liittyvää ohjeistusta. STM ei enää suosittele vähäoireisten, kahdesti rokotettujen laajaa testaamisesta.

Testaukseen pitää mennä edelleen etenkin silloin, jos on oireita, mutta ei ole saanut yhtään rokotetta. Koronatestiin pääsevät kuitenkin edelleen kaikki, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta.

Fakta

Koronatapaukset kunnittain

Alavieska 16 (0, suluissa muutos viime viikosta)

Haapajärvi 33 (0)

Haapavesi 44 (0)

Kalajoki 83 (0)

Kannus 85 (4)

Kaustinen 36 (0)

Kokkola 425 (17)

Kruunupyy 60 (8)

Lestijärvi 9 (0)

Luoto 110 (22)

Nivala 180 (13)

Oulainen 41 (0)

Pedersöre 100 (4)

Pietarsaari 268 (9)

Pyhäjärvi 12 (1)

Pyhäjoki 41 (0)

Reisjärvi 15 (0)

Sievi 34 (4)

Toholampi 10 (0)

Uusikaarlepyy 86 (0)

Veteli 20 (0)

Ylivieska 180 (3)

Lähde: THL:n koronakartta, tiedot päivitetty sunnuntaina 19.9. (listalla ei alle viiden tapauksen kuntia). Luvut ilmaisevat, kuinka monta tapausta kussakin kunnassa on kirjattu koko pandemian aikana. Viikon aikana kertyvät tapaukset lisätään viikoittain koronakoosteeseen.

Alle 12-vuotias lapsi täytyy viedä koronatestiin vain, jos lapsella on tiedossa oleva altistus edellisen kahden viikon ajalta tai jos lapsen perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa. Pelkän lievän flunssa takia lasta ei siis tarvitse viedä enää testiin.

Kahden rokotusannoksen saaneita testataan, mikäli oireet ovat voimakkaat, henkilö on merkittävästi altistunut koronavirukselle tai henkilö työskentelee sote-alalla.

Rokotustilanne

THL:n koronarokotustilastoista ilmenee, että Keski-Pohjanmaalla 59,1 prosenttia rokotusten piirissä olevista eli yli 12-vuotiaista asukkaista on saanut kaksi rokoteannosta. Pohjois-Pohjanmaalla vastaava prosenttiosuus on 53,7, Pohjanmaalla 57,8. Luvut ovat nousseet viikon takaisesta vähän alle tai yli kaksi prosenttiyksikköä.

Ensimmäinen rokoteannos on pistetty 71,5 prosentille Keski-Pohjanmaan asukkaista, 69,7 prosentille Pohjois-Pohjanmaan asukkaista ja 72,8 prosentille Pohjanmaan asukkaista. Muutos näissä luvuissa on ollut vain alle prosenttiyksikön verran.

Koko maassa 58,6 prosenttia rokotusten piirissä olevista ihmisistä on saanut kaksi rokoteannosta. Ensimmäisessä rokotuksessa käyneitä on 73,3 prosenttia rokotettavista. Rokotuskattavuus on noussut koko maassa samassa suhteessa kuin edellä mainituissa kolmessa maakunnassa.

Suomessa tavoitteena on vähintään 80 prosentin koronarokotuskattavuus yli 12-vuotiaassa väestössä. Kahden rokoteannoksen osalta tämä toteutuu Keski-Pohjanmaalla 50-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa.

Samoin on asia Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

Täyden rokotussarjan Keski-Pohjanmaalla 16–19-vuotiaista on saanut 37,3 prosenttia. Lisäystä viime viikkoon on tapahtunut lähes kymmenen prosenttiyksikköä.

Pohjois-Pohjanmaalla 16–19-vuotiaissa jäädään 22,3 prosenttiin. Lisäystä viisi prosenttiyksikköä.

Pohjanmaalla 16–19-vuotiaiden kahden annoksen rokotusprosentti on 30,5. Lisäystä viikon takaiseen noin kahdeksan prosenttiyksikköä.

Nuorimmissa ikäluokissa 12–15-vuotiaissa ensimmäisen rokotteen on ottanut Keski-Pohjanmaalla 55,9 prosenttia, Pohjois-Pohjanmaalla 58,9 prosenttia ja Pohjanmaalla 63,3 prosenttia.

Kolmekymppisten osalta on vielä paljon rokotustyötä tehtävänä, jos 80 prosentin kattavuuteen aiotaan päästä. 30–39-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on ottanut noin 70–77 prosenttia ikäluokista.

Suositukset ja rajoitukset

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston antamia yleisötilaisuuksien rajoituksia ei ole enää voimassa Keski-Pohjanmaalla eikä Pohjanmaalla. Pohjois-Pohjanmaalta yleisötilaisuuksien rajoitukset oli purettu jo aiemmin.

Kaikissa pohjalaismaakunnissa on voimassa kasvomaskisuositus. Etätyösuositus on niin ikään kaikissa pohjalaismaakunnissa voimassa – suositus ulottuu syyskuun loppuun asti. Yksityiskohtaiset tiedot näistä suosituksista löydät sairaanhoitopiirien verkkosivuilta.

//19.9. kello 21.21 Muokattu otsikkoa.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.