perjantai 6.8.2021 | 06:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Terhi Mustakankaan kolumni: Kiinnostavaa kulttuurimatkailua – "Kalajoella on aktiivisen ja dynaamisen kaupungin maine"

La 17.7.2021 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kulttuurimatkailu kasvaa tutkimustulosten mukaan 15 prosenttia vuodessa ollen yksi nopeimmin kasvavista matkailun osa-alueista. Oulu2026-kulttuuripääkaupunki -hanke mahdollistaa Kalajoellakin muun muassa kulttuurimatkailun kehittämisen, ja toki teemasta on oltu kiinnostuneita aiemminkin. Yksi hankeidea on kirkkoreitistön rakentaminen.

Business Finland kertoo, että kulttuurimatkailun voimavaroja ovat aineeton ja aineellinen kulttuuriperintö, taiteen alat, museot, taide- ja kulttuuritapahtumat sekä paikallinen elämäntapa. Kulttuurimatkailun ympäristö, lisäelementit, esitystapa jne. kommunikoivat suomalaisuutta tai saavat vaikutteensa suomalaisuudesta. Toki myös kansainvälisyyttä voi olla mukana.

Kulttuurimatkailu tukee sekä yritysten toimintaa että rakentaa kunnallista kulttuuritarjontaa. Kulttuurimatkailulla on myös laajempi merkitys: se vahvistaa ihmisten identiteetin rakentumista sekä oman että muiden kulttuurien ymmärrystä ja arvostusta. Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita ja -palveluja ja tarjotaan niitä liiketoiminnallisin perustein. Tavoitteena on luoda elämyksiä ja mahdollisuus tutustua näihin kulttuurisiin voimavaroihin, oppia niistä tai osallistua niihin.

Kalajoella onkin loistavat edellytykset kulttuurimatkailun kehittämiseen. Meillä on kattavat matkailupalvelut ja yritysverkostot. Kalajoella on aktiivisen ja dynaamisen kaupungin maine. Turistit ovat merkittävä osa kulttuurin käyttäjistä kaupungin asukkaiden lisäksi. Kalajoen kaupunki ja Kalajoen matkailupalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä.

Lisäksi Kalajoella on jo paljon kulttuuritarjontaa, johon on panostettu. Museotarjonta on monipuolinen, Virta-sali ja Hiekkasärkkien alue tarjoavat mahtavat puitteet tapahtumille, kirjastosta ja Havulasta löytyy näyttelytilaa. Kotiseutuyhdistykset toimivat aktiivisesti ja tänä vuonna yhteisömuusikko järjestää musiikillista ohjelmaa ja toimintaa ympäri kaupunkia.

Kirjoittaja on Kalajoella työskentelevä intohimoinen matkailija ja kulttuurin kuluttaja. Kirjoittaja on Kalajoella työskentelevä intohimoinen matkailija ja kulttuurin kuluttaja.

#