lauantai 19.6.2021 | 04:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rautio saa monipuolisen kaupan - Asiakkaita palvellaan kuin oman maalaiskylän väkeä - "Palautamme tänne monista kaupoista kadonneita palveluja."

Hannu Verronen
Ke 9.6.2021 klo 16:00 | päivitetty ke 20:34

Raution Kauppa Osk

Raution ainoa kauppa loppui 2020 maaliskuussa, kun KPO sulki tilojen terveysperustein Sale-myymälänsä.

Kyläyhdistys osti loppusyksystä 2020 Sale-myymälän rakennuksen itselleen. Se kunnostettiin marraskuun lopulla käynnistyneillä talkoilla täksi kesäksi 2021 Raution oman osuuskunnan kaupalle.

Raution Kauppa toimii K-kyläkauppana, joka voi kuitenkin itsellisesti ostaa paikallisten tuottajien tuotteita.

Kauppa on vähittäiskauppa, johon tulevat myös kahvila, Posti, Veikkaus, Apteekki ja pullonpalautus.

Ovet myymälään avataan asiakkaille perjantaina 11. kesäkuuta 2021.

Avajaiset on tarkoitus pitää Rautio-viikolla lauantaina 10. heinäkuuta 2021.

Rautio

Raution Kauppa Osk:n myymäläpäällikkö Nina Nilsson, 51, luottaa, että toiminta saa ovien aukaisupäivänä perjantaina hyvän alun. Rautioon saadaan monipuolinen, asiakkaita hyvin palveleva kauppa. Sitä on tarkoitus juhlia myöhemmin virallisissa avajaisissa, jotka suunnitellaan pidettäväksi Rautio-viikolla lauantaina 10. heinäkuuta.

– Meillä on toiminnallisia vapauksia, joita hyödynnämme. Itsellisenä, omana osuuskuntana palautamme tänne monista kaupoista kadonneita palveluja. Jos asiakas tarvitsee apuja postipaketin lähettämisessä, me pystymme auttamaan. Jos halutaan jättää adressi, meillä se onnistuu. Pystymme antamaan aikaamme hyvään palveluun, Nilsson kertoo.

Myymäläpäällikkö Nina Nilsson asettelemassa somistusta kahvilaan, taustalla kassalle töihin tulevat Melina Tokola ja Henna Hihnala.
Hannu Verronen

Hyllyille tulee K-ryhmän Pirkka-tuotteita, keittolounaskahvila terassilla avataan. Veikkauksen ja Apteekin palvelut saadaan. Postin pakettien nouto ja lähetys tulevat kauppaan. Pullonpalautus otetaan käyttöön. Lisäksi syksyllä on tarkoitus käynnistää SEO:n polttoainejakelu.

Noin 400 000 euron budjettista käytettiin noin puolet koneisiin ja laitteisin. Rakennus ostettiin 100 eurolla ja kaikki työt tehtiin talkoilla.
Hannu Verronen

Myymälän tulee myös leipien paistopiste, jota on kiireiden keskellä jo onnistuneesti testattu. Paistopiste on tarkoitettu sellaiseksi perjantain hätävaraksi.

– Tuotteiden hintoja vain on nyt ennen avajaisia paljon naputeltavana ja tavaroita hyllytettävänä. Unettomilla öillä siitä selvitään aika pitkälle. Ovien aukaisemisesta perjantaina asiakkaille ei tulla tinkimään. Jossei muuta niin myydään sitten niitä tuotteita, jotka on hyllyyn saatu, Nilsson naurahtaa.

K-Kyläkauppana Rautio nousee sarjassaan Suomen eturiviin. Paikan päällä käynyt, K-ryhmän edustaja oli yllättänyt siitä, kuinka tasokas kauppa saadaan.

Kaupan yhteen kulmaukseen on saatu 30-istumapaikan keittolounaspaikka ja kahvila, ulkoterassilla on lisäpaikkoja. Hannu Niemelä käynee joskus Henna Hihnalan ja Melina Tokolan myymällä keittolounaalla.
Hannu Verronen

Kauppaosuuskunnan puheenjohtaja Hannu Niemelä tiivistää, että Rautio saa maalaishenkisen kaupan, jossa ihminen huomioidaan. Maalaishenkinen lähikauppa näkyy Nilssonin mukaan monella tapaa.

– K-Kyläkauppa tuotteiden lisäksi meille tulee myyntiin paikallisten tuottajien lähellä tuotettuja tuotteita. Joen toisella puolella toimii Riitan kotileipomo, ja sen tuotteita esimerkiksi saadaan myymäläämme. Tyngältä tulee Ojan kananmunia ja paikallisilta tuottajilta saamme perunat, Nilsson kuvailee.

Toimintaa kehitetään asiakkaiden toivomusten mukaisesti. Tilaa uusille asiakkaiden haluamille tuotteille on jätetty.

– Oman osuuskuntamme kauppana meillä on siis vapaus omien tuotteiden hankkimiseen, Nilsson toteaa.

Nina Nilsson on koko aikuisikänsä työskennellyt kaupan alalla ja on tyytyväinen siihen, mitä Rautioon tullaan saamaan. Nilsson työskenteli synnyinmaassaan Ruotsissa kaupan jättiketju ICA:ssa. Yhdentoista Suomessa asumisen vuonna hän on ollut Kokkolan Citymarketissa kauppiasharjoittelijana ja toiminut 8 vuotta Kalajoella Kuparikengän pidettynä ja arvostettuna kenkäkauppiaana.

– Hyvin on sujunut rautiolaisten kanssa kaupan rakentaminen. Mukaan pääsin 1. huhtikuuta alkaen.

Aukiolo-ajoista tulee nykyaikaisesti laajat. Nina Nilsson on palkannut sen vuoksi myymälään töihin kolme kylän nuorta naista. Kaksi on jo aloittanut ja yksi tulee äitiyslomalta töihin heinäkuun alusta.

– Paikallisina tunnemme asiakkaamme. Tänne lähelle töihin pääsy on mahtava asia. Rautiossa ei ole paljon työpaikkoja naisille, Melina Tokola toteaa.

Raution Kauppa on Hannu Niemelän mukaan paluuta osuustoiminnan juurille.

– Meidän 150 osakkaan sijoitukset yli 100 000 euron osuuspääomaksi ratkaisivat sen, että toiminta tuli mahdolliseksi. Osakkaille luodaan oma bonusjärjestelmä, joka palkitsee sijoituksen suuruuden mukaan. Osuuksia ovat ostaneet jonkin verran muutkin kuin rautiolaiset ja kauppa käy yhä. Muina rahoittajina meillä on Alavieskan Osuuspankki ja Arvo Sijoitus Osuuskunta.

Raution osuuskunnassa on paljon talousosaamista ja lasketaan, että toiminta saadaan pysymään kannattavana.

– Ratkaisevaa menestykselle tietysti on, miten asiakkaat keskittävät meille ostoksia. On laskettu, että voimme nojata 400 talouden ostoksiin. Uskoa antaa, kun osakkaita on. Rautio on ollut yli vuoden ilman kauppaa ja kyllä siinä kylä hiljeni. Se opetti meitä, ettei ilman kauppaa voi olla. Se vaikuttanee paikallisten ihmisten ostospäätöksiin.

Kaupan terassia perjantaiksi talkoilla rakentamassa Jukka Hakola ja Risto Ojala.
Hannu Verronen

Hannu Niemelä lähti kauppahankkeeseen muiden aktiivien mukana marraskuun lopulla.

– Mottoni on: tekemättä jättämällä ei saavuta mitään. Myönteisiä yllätyksiä on koettu. Isoin iloinen yllätys oli se, että kaupparakennuksen vauriot paljastuivat rakenteiden avaamiseen myötä odotettua paljon pienemmiksi. Mitään korjaamattomia vaurioita ei ollut. Lattiassa oli riskirakenteet ja nekin on nyt korjattu. Meillä on hyvä rakennus.

KPO:lta 100 eurolla ostettu kiinteistö remontoitiin talkoilla, joten kaikkinensa kaupparakennus saatiin edullisesti. Noin 400 000 euron budjetista pystyttiin käyttämään puolet tarpeellisten koneiden ja laitteiden hankintaan.

– Tämä on ollut tiimityötä. Jokainen on ollut omassa roolissaan porukalle yhtä tärkeä ja yhtä arvostettu. Rakennuksella päätalkoopäivä oli aina lauantai, töissä oli kymmenen henkilöä. Lähes päivittäin talkoolaisia on ollut töissä.

Toimintaan on haettu Rieska Leaderin avustusta. Odotukset ovat noin 80 000 eurossa.

– Rakennuksen omistajaksi tuli kyläyhdistys. Osuuskunta vuokrasi tilat, Niemelä kertoo.

Palautamme tänne monista kaupoista kadonneita palveluja.

#