tiistai 21.9.2021 | 14:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Korpelan Voiman erotetun hallituksen puheenjohtajat Antti Toivola ja Kari Gromoff kommentoivat yhtymäkokousta yleisönosastokirjoituksessa: Toimivaltaa ei ylitetty

Ti 8.6.2021 klo 15:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mielipide Korpelan Voima kuntayhtymän yhtymäkokouksen päätöksestä.

Työmme Korpelan Voiman seitsemän jäsenisessä hallituksessa alkoi elokuussa 2017. Yli 70 prosenttia meistä oli ensimmäistä kautta Korpelan hallituksessa. Asiakkaille ja alueen kehittymiselle tärkeän energiayhteisön hallituspaikka oli tärkeä ja mielenkiintoinen tehtävä, meille kunnia-asia.

Noin 1,5 vuotta hallituskautemme alkamisesta saimme tiedon Korpelassa epäillyistä vilpillisyyksistä. Epäilyt osoittautuivat todellisiksi ja laajalle levinneiksi. Asioita korjattiin liiketoiminnallisin keinoin, minkä lisäksi jouduttiin käyttämään myös inhimillisesti raskaita keinoja: varoituksia, irtisanomisia ja työsuhteen purkua.

Tulkintamme mukaan edellisen toimitusjohtajan ja hallituksen tarttuminen näihin vilpillisyyksiin oli keskeisessä roolissa, kun yli 18 vuotta yhtymää johtaneelle toimitusjohtajalle ja vasta kaksi vuotta toimineelle hallitukselle esitettiin epäluottamusta ”henkilöstön hyvinvoinnista” johtuvista syistä. Yksikään virallinen raportti ei tukenut näitä väittämiä. Hallintolain mukaista hallituksen tai toimitusjohtajan kuulemista ei tehnyt tarkastuslautakunta eikä tilapäinen valiokunta.

Vuonna 2019 alkanut maalituksen voima oli valtava. Keskipohjanmaan uutisointi 5.6.2021 viittaa maalituksen jatkuvan.

Lehti uutisoi: ”Yhtymäkokous ei myöntänyt vastuuvapautta hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle. Näin myös tarkastuslautakunta oli asiaa esittänyt.” Sitä vastoin lehti ei kertonut, että tilintarkastuskertomuksen 14.5.2021 mukaan hallintoa oli hoidettu lain ja yhtymäkokouksen päätösten mukaisesti. Tilintarkastaja esitti tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä.

Tilintarkastuslain mukaan tilintarkastaja ei voi antaa tällaista kertomusta, jos asiat eivät olisi kunnossa. Korpelan asiat olivat kunnossa ja tulos oli hyvä, 3 099 000 euroa, 837 000 euroa edellistä vuotta parempi.

Uutisessa kerrottiin yhtymäkokouksen kantaneen huolta asiakirjahallinnosta. Siinä ei kerrottu, mitä asiakirjoja puuttui ja kenen toimesta niitä oli etsitty. Ainakin tilintarkastuskertomus näytti olevan hukassa, sillä yhtymäkokouksen puheenjohtaja Piia Rautiola ei lukenut sitä yhtymäkokoukselle.

Lakimääräisesti julkinen kokous käsitteli kohdennetun tilintarkastuksen tuloksia suljetuin ovin. Pitkän harkinnan jälkeen se väitti edellisen hallituksen ylittäneen toimivaltansa.

Tilintarkastuskertomus osoittaa väittämän olevan totuuden vastainen. Edellinen hallitus ei ylittänyt toimivaltaansa. Korpelan hallintosäännön mukaan hallitus päättää toimitusjohtajan palkkauksesta ja virkaehtosopimuksen täytäntöönpanosta.

Toimitusjohtajan kanssa tehtiin vuonna 2013 erokorvaussopimus, jonka mukaan hän oli oikeutettu 12 kuukauden erokorvaukseen ja 2–6 kuukauden irtisanomisajanpalkkaan rinnastettavaan korvaukseen. Sopimuksen ehdot täyttyivät joulukuussa 2019, minkä takia hallitus päätti sopimuksen toimeenpanosta.

Kuntalain mukaan ennen kesäkuuta 2017 tehdyt erokorvaussopimukset eivät edellyttäneet yhtymäkokouksen käsittelyä, päätöstä tai hyväksyntää. Tämän takia vuonna 2013 tehdyn sopimuksen toimeenpano ei ollut yhtymäkokousasia.

Tuula Loikkanen jatkoi Korpelan Voiman toimitusjohtajana vielä siirtymäkauden ajan, joka päättyi 18.4.2020. Toholammin kunta oli ainut taho, joka teki toimeenpanosopimuksesta oikaisuvaatimuksen, eikä sekään valittanut asiasta hallinto-oikeuteen hallitukseltamme saamiensa perustelujen jälkeen. Tuula Loikkasen tehtävä toimitusjohtajana ei olisi päättynyt, jos sopimus ei olisi saanut lainvoimaa.

Korpelan tiedotteen mukaan se ei ymmärrä, miksi Loikkaselle maksettiin 246 194 euroa. Tästä huolimatta Korpela on osannut ilmoittaa Loikkaselle maksetut suoritukset aivan oikein Tulorekisteriin, johon ilmoitettuja tietoja käyttää mm. verottaja.

Loikkasen palkka oli 11 662 euroa kuukaudessa, mikä edellytti, että hänen oli hoidettava Korpelan Voiman, Verkko Korpelan ja Korpelan Energian toimitusjohtajien tehtävät. Toimitusjohtaja Antti-Jussi Vahtealan palkkataso on hyvin lähellä samaa tasoa, vaikka hän oli vuonna 2020 vain Korpelan Voiman toimitusjohtaja.

Loikkaselle maksettiin 1.1.–18.4.2020 välisenä aikana tehdystä työstä 42 668 euroa palkkaa ja pitämättömien lomien lomakorvaukset 40 239 euroa. Lisäksi hänelle maksettiin vuoden 2013 sopimukseen perusten irtisanomisaikaan rinnastettava korvaus 23 324 euroa (vastaa 2 kk palkkaa) ja 12 kuukauden palkkaa vastaava erokorvaus 139 703 euroa. Mitään ylimääräistä ei ole maksettu eikä edellinen hallitus ole ylittänyt toimivaltaansa.

Antti Toivola

Korpelan Voima kuntayhtymän erotetun hallituksen puheenjohtaja

Kari Gromoff

Korpelan Voima kuntayhtymän erotetun hallituksen varapuheenjohtaja

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.