perjantai 16.4.2021 | 14:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen asukasmäärä plussalla – Kehitystä tapahtui viime vuonna niin nettomuuton, maahanmuuton kuin syntyvyydenkin osalta

Hanna Parhaniemi
Pe 5.3.2021 klo 10:47 | päivitetty pe 11:14

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan Kalajoen asukasmäärä kasvoi viime vuoden aikana 43 asukkaalla. Asukasluku oli vuoden lopussa 12 416.

Kalajoen lisäksi lähialueelta vain Ylivieska ja Kokkola onnistuivat kasvattamaan väkilukuaan vuonna 2020.

Vuonna 2019 Kalajoen väkimäärä väheni maltillisesti 14 asukkaan verran. Suunta plussan puolelle oli ennustettavissa viime keväänä, kun Kalajoen kaupungilla tuli haettavaksi noin 150 työpaikkaa. Kaupungin talousjohtaja Pirjo Männistö kuitenkin näkee, että plussalle pääseminen koostuu monista eri osa-alueista.

– Me olimme myös kuntien välisen nettomuuton osalta plussalla ja maahanmuuton myös – onhan aina työpaikalla iso merkitys, mutta Pyhäjoen Fennovoima-hankkeen osalta olemme olleet kiinnostava asuinpaikkakunta, vaikka työpaikka ei kaupungilla olekaan, Männistö huomio.

– Tokihan varmasti hoitajamitoituksen noston myötä tulleet työpaikat ja resurssihenkilöstö olivat mielenkiintoisia – aika harvalla kunnalla on enää omaa sotea, uskon että sekin on vetovoimatekijä. Kokonaisuuksien hyvä positiivinen summa, sanoisin!

Lisäksi Kalajoelle syntyi viime vuonna 121 vauvaa, mikä on 11 vauvaa enemmän kuin edellisvuonna.

– Se oli tervetullut kehitys, Männistö iloitsee.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että Hiekkasärkät on Kalajoen voimakkaimmin kasvava kaupunginosa.

– Toki valtakunnallisesti merkittävän matkailukeskuksen palveluvarustus lisää koko Kalajoen ja alueen vetovoimaa, Männistö toteaa.

Tilastokeskuksen vuoden 2019 väestöennusteessa arvioitiin, että Kalajoen väkiluku laskee kahden vuosikymmenen aikana reilun 1 500 asukkaan verran. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kuitenkin uskoi jo tuolloin paikkakunnan kasvumahdollisuuksiin.

– Tilastokeskuksen ennuste ei välttämättä tunnista sitä, että Kalajoella on yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista matkailukeskuksista ja tämä näkyy kaupungin imagossa, vetovoimassa ja palveluvarustuksessa, hän huomautti silloin.

Kaupungin strategiassakin on asetettu tavoitteeksi väkiluvun kasvu. Tilastokeskuksen tuoreimpien tietojen valossa vaikuttaisi siltä, että tavoite on realistinen. Syksyllä selviää, onko Tilastokeskus muuttanut suuntaansa Kalajoen ennusteen suhteen, sillä silloin julkaistaan seuraava väestöennuste.

#