perjantai 16.4.2021 | 14:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luminen talvi suosii välinevuokrausta: Liukulumikengät kiinnostava uutuus

Heidi Vierimaa
To 4.3.2021 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lumitilanne on innostanut väkeä kaikenlaiseen välineulkoiluun. Safaritalolla on saatu huomata, että välinevuokrauksille on ollut hyvin kysyntää.

– Tämän talven uutuutena ovat liukulumikengät, joita meillä on kuusi paria vuokrattavissa. Ne ovat vähän väliä menossa, joten niitä on turha laittaa varaston uumeniin, huomasi Safaritalon toimitusjohtaja Marko Santapakka.

Liukulumikengät ovat olleet tässä eräsuksimaisessa muodossaan muutaman vuoden aikana nousussa, vaikka eivät ole sinänsä uusi keksintö. Marko tietää kertoa, että off-piste-laskettelussa samankaltaista konseptia on käytetty jo pitkään. Liukulumikengissä eli karvahiihtimissä on pohjan keskialueella pitoa tuova kiinteä karvapinta, joka auttaa vaikkapa mäessä noustessa. Pohjan muu osa on erittäin luistavaa materiaalia.

Safaritalolta löytyy neljä paria liukulumikenkiä Kalajoen kangasmaastoon ja kaksi paria teräskanttisia, jotka sopivat lasketteluun. Kangasmaastoon tarkoitettujen liukulumikenkien siteisiin sopii mikä tahansa ulkoilukenkä, joten eräilemään lähteminen on helppoa.

– Moni metsämies on hankkinut näitä itselleen, koska ne ovat sopineet heidän käyttöönsä paremmin kuin vaikkapa lumikengät tai metsäsukset, Marko sanoo.

Safaritalon työntekijä Tuulia Kukkonen päätti kokeilla ensimmäistä kertaa liukulumikenkiä, jotta tietäisi millaista niillä kulkeminen on. Lähimetsässä on lunta riittämiin. Tuulia toteaa iloisesti, että leveät hiihtimet kantavat ja pitävät todella hyvin, eikä luistoakaan puutu. Vesisade on hieman kovettanut lumen pintaa, joten liikkeelle lähteminen tuntui aluksi jähmeän rahisevalta, mutta ei lopulta haitannut Tuulian menoa.

Murtomaasuksia on myös vuokrattu ahkerasti. Niissäkin karvapohjasukset ovat suosittuja, koska ihmiset haluavat yleensä hiihtää perinteiseen tyyliin. Vaikka Kalajoella ei ole laskettelurinnettä, on lasketteluvälineillekin jonkin verran kyselijöitä. Ajatuksena matkailijoilla on vuokrata välineet vaikkapa viikoksi Kalajoelta, jotta rinnekeskuksissa ei tarvitsisi mennä välineiden takia vuokraamojen ruuhkaan

Luistelukaukalokin on innostanut matkailijoita ja paikallisia liikkumaan. Kaikilla ei ole aina omia luistimia, mailoja tai kypäriä mukanaan, mutta onneksi niitäkin saa vuokrata. Joulukuussa oli retkiluistimillekin kysyntää, kun ei ollut vielä niin paljon lunta. Markon mielestä yrittäjien ja kaupungin kannattaisi miettiä kiinteän retkiluistelubaanan tai -paikan toteuttamista yhdessä.

Moottorikelkkailunkin kannalta lumitilanne on ollut varsin upea, joten Safaritalon kelkat ovat olleet vilkkaasti menossa. Varsinkin lauantaisin kelkat ovat yleensä etukäteen varattuja, ja viikollakin puolet kelkoista on useimmiten vuokrattu. Vuokrattavana on myös lasten kelkkoja, jotka ovat nekin olleet kysyttyjä

– Jo tammikuussa alkoivat kelkat olemaan loppu viikonloppuisin, Marko sanoo.

Kelkkasafarit vetävät puoleensa etenkin perheitä, mutta myös yksittäiset ihmiset ovat olleet niistä nyt kiinnostuneita.

– Yksittäisistä kyselijöistä kannattaa koota ryhmä, jotta safaritoiminnasta saadaan yritykselle kannattavaa, toteaa Marko.

Tyypillinen kelkkasafari kestää pari tuntia, jotta siihen saa sisällytettyä evästelyt nuotiopaikalla. Marko kertoo, että safarit pyritään järjestämään saaristoon, koska aloittelijoiden on turvallisempaa opetella ajelemaan jäällä.

Koronarajoitusten aika on hankalaa baaritoiminnalle, mutta onneksi hyvälumisen talven tuoma kysyntä välinevuokraukselle on kompensoinut tilannetta. Viime kesän sää suosi koronasta huolimatta, ja samoin nyt sää on koitunut hyväksi avuksi, sillä liikkeellä ulkoilemassa on paikkakuntalaisia ja lomalaisia.

– Mahtavaa, että on pitkästä aikaa kunnon talvi. Lumipenkat ovat kuin Lapissa konsanaan, Marko iloitsee.

”Moni metsämies on hankkinut näitä, koska sopivat heidän käyttöönsä paremmin kuin vaikka lumikengät.

#