perjantai 16.4.2021 | 13:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yli kuuden hengen kokoontumiset kielletään Pohjois-Pohjanmaalla – Peruskoulu ja toisen asteen koulutus voivat jatkaa lähiopetuksessa

Ismo Kunelius
Ke 3.3.2021 klo 14:45 | päivitetty to 11:16

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kertoivat keskiviikkona koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Tartuntataudeista vastaava aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola kertoi, että yleisten kokoontumisten osanottajamäärää rajoitetaan maanantaista 8. maaliskuuta alkaen kuuteen henkilöön sekä sisä- että ulkotiloissa. Tämä koskee yleisiä kokouksia sekä yleisötilaisuuksia.

Lisäksi yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi kuuteen henkilöön, kun aikaisempi suositus on ollut kymmenen henkilöä.

Koulut jatkavat lähiopetuksessa lukuun ottamatta ammattikorkeakouluja ja yliopistoja, jotka jatkavat etäopetuksessa. Koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen totesi, että peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa opetus voidaan järjestää lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden.

Korpelainen jatkoi, että kuntien hallinnoimat korkean tartuntariskin julkiset tilat suljetaan. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi kuntosalit, ryhmäliikuntatilat ja uimahallit. Tässä tapauksessa kuitenkin turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiseen.

– Suosittelemme, että myös yksityiset sulkevat yleisiä oleskelutiloja, kuten kauppakeskusten oleskelutiloja, Korpelainen sanoi.

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että maanantaina 22.2. voimaan tullut muutos tartuntatautilakiin velvoittaa sekä yksityisiä ja julkisia toimijoita toimimaan tiloissaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Toiminta tulee toteuttaa siten, että asiakkailla on mahdollisuus turvaväleihin ja käsien puhdistamiseen. Asiakkaille ja osallistujille on luotava toimintaohjeet, joilla tartuntojen leviämistä voidaan estää. Lisäksi laki edellyttää tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi jatkua, jos siinä pystytään huomioimaan opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Sen sijaan 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta pysyy keskeytettynä.

Lisäksi suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Myös etätyösuositus jatkuu. Viranomaiset suosittelevat, että kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti ja kokouksissa suositaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa.

InfektiolääkäriTeija Puhto totesi, että nyt pitäisi pystyä rajoittamaan aikuisia. Aikaisemmin tehdyt lievennykset lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskeviin suosituksiin tai toisen asteen palaaminen lähiopetukseen eivät ole vaikuttaneet tartuntoihin, eikä tartuntoja oltaisi tähän mennessä pystytty näillä suosituksilla estämään.

Tartuntojen vähenemiseen vaikuttaisivat hänen mukaansa aikuisten harrastamisen ja liikkumisen vähentäminen, yksityistilaisuuksien välttäminen sekä työpaikkojen maski- ja turvavälikäytäntöjen noudattaminen.

– Eduskunnan käsittelyssä oleva ravintolasulku vaikuttanee merkittävästi tilanteeseen, sanoi Puhto ja kannusti ihmisiä vielä jaksamaan rajoitusten kanssa elämistä muutaman kuukauden ajan.

Lopuksi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen suositteli alueen asukkaita viettämään hiihtolomaa lähipiirin kanssa ulkoillen.

#