perjantai 16.4.2021 | 13:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koskela koskettaa Kalajoellakin – Perjantaina sytytetään kynttilät Koskelan uhrin muistolle ja siksi, ettei kukaan kokisi enää samaa kohtaloa

Hanna Parhaniemi
Ke 3.3.2021 klo 06:00 | päivitetty pe 10:09

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ettei kenenkään tarvitsisi kokea Koskelan uhrin kohtaloa. Siinä on syy, miksi ympäri Suomea sytytetään kynttilöitä tulevana perjantaina.

– Kynttilöiden sytytys on myös kannanotto kiusaamista ja väkivaltaa vastaan, Merja Markkanen lisää.

Syyttäjä vaatii kolmelle vuonna 2004 syntyneelle pojalle rangaistusta murhasta. Heidän epäillään murhanneen ikätoverinsa raakaa väkivaltaa käyttäen 4. joulukuuta Helsingin Koskelassa. Koulukiusattu uhri on sanonut aikaisemmin, että nuorin syytetty kiusasi häntä jo päiväkodissa.

Markkanen ja Anu Kinare kuuluvat Koskelan tapauksen muistoryhmään Facebookissa. Kynttilöiden sytyttäminen ideoitiin kyseisessä ryhmässä. Eri puolille Suomea on suunniteltu omia muistopaikkoja, jonne kynttilän voi käydä sytyttämässä perjantai-iltana. Markkanen ja Kinare halusivat paikan myös Kalajoelle ja selvästi moni muukin, sillä Kalajoen puskaradiossa Facebookissa alettiin myös kysellä asian perään. Siellä moni on ilmoittanut ottavansa osaa muistamiseen.

Kynttilöitä voi käydä sytyttämässä Kalajoen kirkon ja kasitien väliselle puistoalueelle perjantaina kello 18-20 välillä turvavälit huomioiden. Markkanen ja Kinare ovat lupautuneet siivoamaan kynttilät myöhemmin pois.

Himangalla sytytetään kynttilöitä Himangan S-marketin, kirkon ja pankin välisellä alueella samaan aikaan. Himangalla vanhempainyhdistys siivoaa kynttilät jälkikäteen.

Toiveena on, että liekit herättävät ihmisten huomion ja saavat jokaisen pohtimaan, mitä omalla kohdalla voisi tehdä, ettei Koskelan tapahtumat toistu enää koskaan missään.

– Uhri oli lastensuojelun asiakas ja koulussa tiedettiin vuosia jatkunut kiusaaminen. Tästä on siis vastuussa myös opettajat, rehtori ja lastensuojelu. Onko lapsen tai nuoren tukemisessa onnistuttu koulun ja lastensuojelun osalta, kun tarkastelemme tätä tarinan kulkua? Tästä voi ottaa opiksi, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, Markkanen toteaa.

Hän ja Kinare toivovat, että kasvatusalan ammattilaiset heräävät miettimään omaa rooliaan lapsen ja nuoren elämässä.

– On vielä paljon ammatti-ihmisiä jotka sulkevat täysin silmänsä ongelmilta ja toivovat, ettei asia koskettaisi itseä ollenkaan. Mutta jos ammattinsa puolesta saa palkkaa siitä, että opettaa, kasvattaa, tukee ja auttaa lapsia, se kuuluu silloin hoitaa kokonaisvaltaisesti puuttumalla havaittuihin epäkohtiin ja saattamalla toimenpiteet loppuun asti.

Ongelmat eivät poistu sillä, että katseet kääntyvät pois. Koskelan tapaus todistaa sen.

– Jos näkee kiusaamista ja tietää sen olemassaolon, eikä tee mitään, on myös itse kiusaaja, Markkanen huomauttaa.

Kalajoellakin on syytä havahtua tilanteeseen.

– Toivon että myös Kalajoen sivistys ja koulutoimi tarkastelevat omaa rooliaan Kalajoen koulujen ja lasten osalta. Turvataanko Kalajoella jokaiselle lapselle opiskelurauha? Onko ongelmien ratkaisemiseksi tarvittavat työkalut, vai tulisiko toimintamalleja kehittää? Onko tehtävien hoitamiseen resursseja ja oikeita ihmisiä, jotka kokevat asian sydämellään tärkeäksi?

Markkanen ja Kinare toivovat, että kaikki yhdistävät voimansa lasten ja nuorten turvaamiseksi. Myös omalla esimerkillä voi saada paljon aikaan.

– Kun aikuinen suhtautuu empaattisesti toisiin ihmisiin eikä kiusaa, lapsi näkee oikean mallin. Ei omena yleensä kauas puusta putoa, Markkanen sanoo.

– Toivottavasti näkyvyys kalajoella muistuttaisi vanhempia osallistumaan vielä enemmän lasten elämään jo ihan pienestä milloin ihmisen moraali ja empatiakyky kehittyy, Kinare jatkaa ja lisää toivovansa, että nuoret huomaisivat viimeistään nyt, miten vakavasta asiasta on kyse – mihin kiusaaminen voi pahimmillaan johtaa.

Kynttilöiden syttyminen kertoo myös siitä, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan kiusattavia ja puuttumaan asiaan.

– Toivottavasti jokainen nuori tietäisi, että on rakastettu ja tärkeä. Kenenkään ei tarvitsisi jäädä kiusattavaksi, Kinare kertoo.

//Muokattu 5.3.2021// Lisätty tieto Himangan paikasta.//

#