tiistai 21.9.2021 | 15:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: Merivartija Ari Siipolalla vaihteleva reissutyö – "Kalajoen merivartioaseman lakauttaminen harmitti, mutta olen viihtynyt Virpiniemessä"

Arista ei tullut liikunnan ammattilaista, mutta hän liikkuu kuin ammattilainen

Sari Passoja-Verronen
To 4.3.2021 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Merivartija Ari Siipolan työ on ollut reissaamista sen jälkeen, kun Kalajoen merivartioasema lakkautettiin. Rajavartiolaitoksessa Länsi-Suomen merivartiossa työskentelevän Arin virkapaikka on nyt kolmatta vuotta Virpiniemen merivartioasemalla.

– Olen tykännyt olla siellä ja meillä on hyvä porukka, joista aika moni oli jo tuttuja Kalajoen vuosilta. Samoja hommia tehdään, mutta alue ulottuu nyt Torniosta Kalajoelle.

Siipola kertoo ajan Virpiniemessä menneen nopeasti ja työ on ollut vaihtelevaa. Viime kevät hänellä meni Torniossa, kun koronarajoitteet astuivat voimaan.

– Työvuoroon ajan aina Virpiniemeen, josta sitten työ voi viedä vaikka Kemiin tai Kalajoelle. Työvuorot kestävät kolmesta seitsemään päivään yleensä eli reissuhommissa menee loppu ura.

Kalajoella Ari Siipola ehti työskennellä noin 16 vuotta, josta välillä Raahessa 8 vuotta.

– Totta kai Kalajoen merivartioaseman lakkauttaminen harmitti, mutta en jäänyt sitä murehtimaan. Olihan alasajokin kestänyt jo vuosia, joten olin siihen valmistautunut.

Hän toteaa työssään muutosten oleva "jokapäiväisiä". Raahe lakkautettiin vuona 2008 ja nyt perämerellä on enää yksi asema, josta partioin suoritetaan alueella valvontaa ja pyritään hoitamaan kaikki lakisääteiset tehtävät.

Siipola sanoo tykkäävänsä työnsä vaihtelevuudesta ja sen kausiluoneisuudesta eri vuodenaikoina. Haasteellisinta siinä on pysyä muutoksessa mukana.

– Uusiutuva kalusto ja kaikki tietotekniikka eri laitteissa asettavat myös omat haasteensa. Onneksi on nuorempia opastamassa meitä vanhuksia.

Ari Siipola harrastaa liikuntaa monipuolisesti.
Ari Siipolan kuva-albumi

Vastapainoa työlle tarjoaa liikunta, josta Ari Siipolalle piti tulla ammatti.

– Ei tullut liikunnan ammattilaista, mutta liikun kuin ammattilainen. Eli monenlaista tulee harrastettua ja määrällisesti aika paljonkin.

Tällä hetkellä koronarajoitukset estävät jääkiekon, kaukalopallon ja salibandyn pelaamisen, mutta edelleen voi hiihtää, juosta, ajaa läskipyörällä ja käydä kuntosalilla. Niistä Arin harjoittelu koostuu tällä hetkellä.

– Liikun omien tuntemusten mukaan ilman ohjelmaa, sillä periaatteella, että joka päivä on hyvä päivä liikkua.

Arin syntymäpäivä löytyy läheltä nimipäivää ja hän epäileekin, että liekö vanhemmat selanneet kalenteria.

– Edesmennyt isoveli oli Kari, joten nimi sopii kyllä senkin puolesta.

Toisena nimenä Arilla on Antti, joka oli hänen isänsä molempien pappojen nimi ja löytyy myös äidin puolen suvusta. Kolmas nimi Juhani on myös hänen isänsä toinen nimi.

– Olen tykännyt kyllä nimestäni, joten kiitos vanhemmille. Nimestäni ei juurikaan ole lempinimiä vääntynyt, jotkut sanoo Arzaksi. Nimeni ei ole mennyt eteenpäin jälkikasvulle, joten katkaisin jonkin perinteen. Ei tullut silloin mieleen jatkaa.

Tällä kertaa Arin nimipäivä kuluu töissä eikä hän yleensäkään vietä sitä mitenkään erityisesti juhlien.

– Katsotaan mitä on työvuorossa sille päivälle. Ehkä maastoliikenteenvalvontaa kelkkaillen.

Ensi viikolla nimmarissa Kalervo. Vinkkaa haastateltava sähköpostilla: toimitus@kalajokiseutu.fi tai vaikka Facebookin kautta.

#