perjantai 26.2.2021 | 16:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kanalan kotkotuksia -kolumni: Talvesta tulikin leudon sijaan varsin opettavainen – "Voin kertoa, että kun todella kuumana helottava lamppu ja hentoinen pölyhuiska ottavat osumaa, lamppu voittaa"

Ti 23.2.2021 klo 13:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Varmaan tulee taas leuto talvi. Hyvin pärjätään lämpölampulla.

Näin sitä ajateltiin loppukesästä, kun edessä siinsi kanalamme ensimmäinen talvi. Eipä päästykään aivan helpolla. Puun takaa tulikin perinteinen, lumen ja pakkasen täyttämä talvi.

Tuulikaapittoman kanalan oven taakse on viritelty matto, sitten toinenkin. Lämpölamppu vaihdettiin suurempaan, polttimo tymäkämpään. Sos-hetkiä varten on autonlämmitin, joka puhaltelee kanalan täyteen lämmintä ilmaa. Ei ehkä maailman turvallisin, mutta parempi kuin sinisen kanat orrella tutisemassa.

Lämpölamppua on puhdistettu ahkerasti, samoin autonlämmitintä. Kerran erehdyin katsastamaan lämpölampun sisäpuolelle. Tuli mieleen, pitäisikö varmuuden vuoksi pöläyttää pölyhuiskaa sieltäkin – ihan nopeasti vain. Kyllä pöläytin, eikä olisi kannattanut. Voin kertoa, että kun todella kuumana helottava lamppu ja hentoinen pölyhuiska ottavat osumaa, lamppu voittaa. Nuotiota en sentään saanut kanalaan pienellä kokeilullani, mutta kyllä tuli kiire sammuttaa lamppu ja alkaa tuulettaa kanalaa pakkasen keskellä. Sen verran alkoi taas ajatus juosta, ettei tullut sentään mieleen kokeilla, voisiko osittain mustaksi kärähtänyttä lamppua käyttää vielä.

Sekin opittiin jossain vaiheessa, että polttimoita on syytä olla useampi kuin se paikoillaan oleva. Se kun ei hirveästi ilmoittele etukäteen, että olen muuten ajatellut päättää elämänkaareni tässä kotvasen kuluttua. Kun se kuukahtaa, se kuukahtaa, eikä sitä edes heti välttämättä huomaa. Osa lampuista kun on pelkästään lämmittäviä, ei valaisevia.

On ollut todellinen oppitalvi, varmasti myös kanoille itselleen. Välillä on käynyt sääliksi, että ajattelevatko ne nyt kesän loppuneen ikuisiksi ajoiksi. Voi sitä onnenpäivää, kun pakkanen hellittää, maa alkaa taas pilkistää lumen alta ja pieni lauma pääsee jälleen nauttimaan ulkoilusta!

Kirjoittaja on kanoihin hurahtanut Kalajokiseudun päätoimittaja. Kanoihin voi tutustua myös videoiden välityksellä Kalajokiseudun digissä www.kalajokiseutu.fi

#