perjantai 26.2.2021 | 17:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoelle kaivataan kipeästi lisää matkailuoppaita – Viime kesän kävelykierrokset olivat erittäin suosittuja

Tänään sunnuntaina vietetään kansainvälistä matkailuoppaan päivää

Sari Passoja-Verronen
Su 21.2.2021 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen Matkailuoppaat ry kaipaa joukkoonsa kipeästi uusia jäseniä. Viime kesänä järjestetyt hautausmaa- ja kävelykierrokset olivat puheenjohtaja Kaija Jaakolan mukaan erittäin suosittuja. Korona-aikana ne olivat myös turvallinen tapa tutustua paikkakuntaan.

Jaakola harmittelee, ettei viime syksynä järjestettäväksi suunniteltu opaskurssi kiinnostanut.

– Mutta ensi syksylle on taas kurssi tiedossa. Toivottavasti nyt saamme sinne väkeä mukaan.

Kansainvälistä matkailuoppaan päivää vietetään 21.helmikuuta. Tänä vuonkaivatana Suomen Opasliitto ry haluaa korostaa koulutettujen ja auktorisoitujen oppaiden osuutta turvallisissa matkailuelämyksissä. Siksi päivän teemana on ”Turvallisesti oppaan matkassa”.

Koronapandemia toi mukanaan monenlaisia asioita ja yksi niistä on varmasti matkailun terveysturvallisuus ja sen huomioon ottaminen. Viime vuonna matkailu oli suhteellisen pienimuotoista ja tämä vuosi on alkanut samoissa merkeissä. Vastuulliset matkanjärjestäjät ovat pyrkineet ja pyrkivät jatkuvasti kohentamaan turvallisuutta kaikin keinoin.

Kun rajoituksia aletaan jossain kohtaa löysentää ja kun rajat vihdoin aukeavat, tulee Suomen matkailutoimijoiden olla valmiita vastaamaan asiakkaiden toiveisiin, myös turvallisuuden osalta. Suomen Opasliitto tuo osaltaan esiin auktorisoitujen oppaiden osaamista ja koulutusta. Ammattitaitoinen opas on ensiaputaitoinen ja osaa ottaa huomioon turvallisuusnäkökohdat laaja-alaisesti. Liitto kouluttaa jäseniään jatkuvasti ja varmistaa aktiivisuusnäytöillä oppaiden tiedot ja taidot säännöllisesti.

Uuden tilanteen myötä ovat myös uudet laitteet ja tekniikat vallanneet alaa, opastuksissakin, ja tämäkin kehitys edistää turvallisuutta. Virtuaaliset opastukset tai etäopastukset, miten niitä halutaankin kutsua, ovat terveysturvallisia ja mahdollistavat opastuksille osallistumisen niillekin, jotka eivät ehkä terveydellisistä tai muista syistä pääse liikkumaan. Paikan päällä opastettaessa käytetään jo laajalti äänenvahvistimia, jotka mahdollistavat turvavälien pitämisen.

Suomen Opasliitto ry on valtakunnallinen matkailuoppaiden, eräoppaiden ja erikoisalojen oppaiden liitto. Liitolla on 82 jäsenyhdistystä ja niiden kautta opasliittoon kuuluu noin 1200 jäsentä. Toiminnan kannalta liitto on jaettu maantieteellisiin alueisiin. Alueiden ja hallituksen välisenä yhteyshenkilönä toimivat alue-edustajat.

#