tiistai 21.9.2021 | 14:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: Kaarlo saanut nimensä perintönä suvun miehiltä – Nimiin liittyy myös murheelliset tarinat

Terttu-Liisa Kotka
To 28.1.2021 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Maaliskuussa kaksi vuotta täyttävän Kaarlo Johan Sanfrid Prittisen nimihistoria on perin mielenkiintoinen. Pojan kutsumanimi juontaa Outi-äidin, jälkimmäiset nimet isä Antin sukuun.

- Isoisän, eli kankaanpääläisittäin ”taatan” veli oli ollut Kaarlo. Hän oli lähtenyt vapaaehtoisena sotaan, mutta ei ollut koskaan ehtinyt rintamalle asti. Armeijassa Kaarlo oli sairastunut keuhkokuumeeseen ja kuollut 31.3.1940 eli päivä sen jälkeen, kun oli täyttänyt 20 vuotta.

Outi kertoo, että myös pojan toisiin nimiin liittyy murheellinen taustatarina.

- Odotin Kaarloa, kun kävimme pyhäinpäivänä viemässä kynttilöitä haudoille. Seisoimme auto-onnettomuudessa menehtyneen Antin enon haudalla, kun mies totesi, että jos lapsi on poika, hänen nimekseen tulee enon mukaan Lauri Johan Sanfrid.

Vanhemmat kertovat, että Kaarlo tykkää leikkiä ison veljen kanssa samaa leikkiä - yleensä samoilla leluilla. Aina se ei helmikuussa neljä vuotta täyttävää Jaakkoa miellytä, vaan veljekset ottavat välillä yhteen verissä päin.

- Toki vain hyvässä veljesrakkaudessa. Yleensä Jaakko sanookin, että ”me ollaan tiimi”.

Äiti lisää nauraen, että isoveli on päättänyt senkin, mikä Kaarlosta tulee isona.

- Jaakko esittää, että hän itse ryhtyy poliisiksi, palomieheksi, lääkäriksi tai eläinlääkäriksi. Pikkuveljestä tulee maanviljelijä. Tai sitten heistä tulee yhdessä maanviljelijöitä sillä periaatteella, että Jaakko tekee peltotyöt ja Kaarlo saa hoitaa lehmät.

Kiinnostus maatöihin onkin selvää, sillä Outi ja Antti ovat maatilayrittäjiä. Navettaan lapsia ei kuitenkaan vielä oteta mukaan.

- Pojat nukkuvat aamunavetoinnin ajan ja Antin isä tulee valvomaan, etteivät he herää tyhjässä talossa. Iltanavetan ajaksi lapset menevät naapuriin mummolaan, äiti kertoo.

Nimipäiviä Prittisillä vietetään tänäkin torstaina. Outin mukaan heidän tontillaan on ollut aina tapana leipoa kakku, kun juhlaan on aihetta.

- Kaarlon yksivuotissyntymäpäivänä kakkua ei leivottu. Silloin olimme pojan kanssa Oulussa sairaalassa, hän vakavoituu.

Kaarlo sairastui flunssaan, joka pitkittyi niin, että lopulta oli lähdettävä Oulaskankaalle. Sieltä matka jatkui ambulanssilla Ouluun, missä poikaa hoidettiin 17 päivää - niistä viikko teholla.

- Tutkimuksissa selvisi, että hänellä oli RS-virus, mikä aiheutti keuhkokuumeen. Sairaus paheni verenmyrkytykseksi ja lopulta niin pahaksi, että keuhkoihin tuli märkäpesäkkeitä ja osa keuhkoista joutui kuolioon.

Kun imurin kanssa touhuavaa pikkumiestä katsoo, ei voi kuin ihmetellä, miten hyvin hän on toipunut. Keuhkot ovat parantuneet liki ennalleen.

- Olihan se melkoinen kokemus. Mutta näin jälkeenpäin voi sanoa, että seurasi noista viikoista jotain hyvääkin; peukalon imeminen unohtui sairaalareissulle, isä naurahtaa.

Ensi viikolla nimmarissa Ronja ja Armi. Vinkkaa haastateltava sähköpostilla: toimitus@kalajokiseutu.fi tai vaikka facebookin kautta.

#