perjantai 16.4.2021 | 13:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tony Mannisen kolumni: Matkailu pelissä – "Perinteiset esitteet, videot ja nettisivut antavat kohtuullisesti tietoa, mutta usein kaipaan kokemuksellisempaa ja vuorovaikutteisempaa otetta"

To 21.1.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Näissä poikkeusoloissa oma matkailuni on ollut lähinnä virtuaalista eli matkustelen pääasiassa pelimaailmoiden eksoottisissa kohteissa. Tämä sai minut miettimään pelien elävöittävää vaikutusta matkailukokemukseen.

Matkani jakautuu karkeasti kolmeen vaiheeseen, joilla jokaisella on tärkeä roolinsa kokemuksen muodostumisessa. Ennen matkaa tutustun mielelläni kohteen erityispiirteisiin, tarjontaan ja mahdollisuuksiin. Perinteiset esitteet, videot ja nettisivut antavat kohtuullisesti tietoa, mutta usein kaipaan kokemuksellisempaa ja vuorovaikutteisempaa otetta. Olisi hienoa päästä kokeilemaan matkakohteen aktiviteetteja ja palveluita toiminnallisten maistiaisten muodossa. Vaikka digitaalinen maistiainen ei täysin vastaakaan fyysistä kokemusta, antaisi se positiivisen sytykkeen varsinaista matkaa odotellessa.

Matkan aikana haluan kokea löytämisen riemua, positiivisia yllätyksiä sekä mieleenpainuvia elämyksiä. Pelin maailmassa aktiviteetit on sijoitettu karttapohjalle, joten siellä löydän vaivattomasti itselleni sopivaa tekemistä ja kokemista. Nykyteknologialla sama voidaan toteuttaa fyysiseen ympäristöön GPS-paikannukseen ja digitaaliseen karttaan perustuvalla mobiilisovelluksella. Tällainen sovellus toimisi siis matkaesitteenä ja -oppaana, jonka avulla näen, koen ja kohtaan itseäni kiinnostavia asioita ja ihmisiä. Digitaalisen elämyskartan avulla voisi vaivattomasti seikkailla vieraassakin ympäristössä.

Digitaalinen matkaopas toimisi myös matkan jälkeen muistojen ja kokemusten päiväkirjana, jonka avulla olisi helppoa palata muistelemaan hienoja hetkiä. Matkustamisesta jäävät muistot ovat tärkeä osa kokonaisuutta, ja noita muistoja jaan mielelläni myös läheisilleni ja kavereilleni.

Digitaaliset elämykset eivät korvaa fyysistä matkustelua, mutta ne ovat mainioita korvikkeita sekä kokemusta rikastavia lisäpalveluita perinteisen matkailun tukena.

Kirjoittaja on Hiekkasärkillä viihtyvä pelitohtori, jonka intohimona on Kalajoen matkailun kehittäminen.

#