torstai 28.1.2021 | 16:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Muu

Maa- ja kotitalousnaisten ruokaneuvot: Ruokahukka ruotuun! – "Jos ruoka päätyy roskiin, on kaikki sen eteen laitetut tuotanto- ja valmistuspanokset menneet hukkaan ja ilmasto- ja vesikuormitus syntyneet täysin turhaan"

To 7.1.2021 klo 15:52

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kotitalouksissa syntyy vuosittain noin 25 kiloa ruokahävikkiä henkilöä kohden. Määrä vastaa noin 100 euroa meiltä jokaiselta. Koko ruokaketjussa syömäkelpoista ruokajätettä syntyy noin 400 - 500 miljoonaa kiloa vuodessa mikä on sama kuin 350 000 auton hiilidioksidipäästöt (Luke). Ruokahävikki syntyy useimmiten kasviksista, hedelmistä, leivästä ja kahvista.

Hävikin syntyyn suurin syy on suunnittelemattomuus. Ruokaa ostetaan ja valmistetaan yli tarpeen, eikä ylijäävää ruokaa osata hyödyntää. Ruokaa on nykyään saatavilla helposti, eikä sen eteen nähtyä vaivaa osata arvostaa. Jos ruoka päätyy roskiin, on kaikki sen eteen laitetut tuotanto- ja valmistuspanokset menneet hukkaan ja ilmasto- ja vesikuormitus syntyneet täysin turhaan.

Pakkausmerkintöjen tulkinta saattaa myös aiheuttaa turhaa jätettä. Parasta ennen -merkintä tuotteessa ei tarkoita, etteikö sitä voisi oikein säilytettynä käyttää vielä päivämäärän jälkeenkin. Omiin aisteihin luottaminen, tuotteen haju, näkö ja maku kertovat kyllä onko tuote vielä käyttökelpoinen. Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä -merkintä kannattaa ottaa kirjaimellisesti, sillä esimerkiksi lihan tai kalan pilaantumista mikrobitasolla on vaikea havaita.

Ruokahävikin määrään voi jokainen vaikuttaa omalla toiminnallaan. Suunnittelemalla ostokset ja ruoanvalmistus, tarkistamalla aika ajoin jääkaapin sisältö ja pitämällä taukoa kaupassa käynnistä voi säästää pitkän pennin ruokamenoissa. Tässä vinkkinä helppo hävikintorjunta ruokavinkki, joka kannattaa ottaa heti käyttöön.

Niina Vihelä

Ruoka- ja ravitsemusasiantuntija

Maa- ja kotitalousnaiset

Muusirieskat:

3 dl perunasosetta

1 tl suolaa

1 kananmuna

noin 3 dl kaura- tai ohrajauhoja

1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

2. Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi ja nosta taikinasta 8-10 nokaretta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele taikinanokareet rieskoiksi jauhotetuin käsin.

3. Pistele rieskat ja paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

4. Tarjoa lämpimänä voin tai levitteen kanssa.

#