lauantai 1.10.2022 | 21:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Lankilantien joululaulutalkoot loppusuoralla – Uusi verkkopalvelu tuo Ilpo Ikäheimon Selkolaulukirjat kaikkien ulottuville ja universaalisestikin laulettaviksi

Terttu-Liisa Kotka
Ma 7.12.2020 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Näin voisi musiikkiterapeutti Ilpo Ikäheimo tuumailla koronasta, joka buustasi hänet uusien ideoiden äärelle. Lankilantien studiotiloissa onkin kesästä lähtien synnytetty harvinaisempaa musiikillista verkkopalvelua.

– Kun korona pisti keväällä terapiat tauolle, oli aikaa ryhtyä miettimään uusia työllistymisen malleja. Poikkeuksellisessa tilanteessa kotona käpsehtiessä lähti viriämään ajatus erityisryhmille kehittämäni Selkolaulukirjat-sarjan äänittämisestä nettiin ikään kuin karaoken muotoon, Ikäheimo taustoittaa.

Projekti käynnistyi kolmiosaisen sarjan ensimmäisestä, vuonna 2000 julkaistusta 29 lastenlaulua, 63 kansanlaulua, 70 suosikkisävelmää ja 16 hengellistä laulua sisältävän Selkolaulukirjan tallentamisesta digitaaliseen muotoon. Nyt kaikki 178 kappaletta on esilaulettu, soitettu ja sointumerkitty nettiin.

– Ihan ilmaiseksi selkolauluja ei pääse kuuntelemaan tai laulamaan, vaan kirjautuminen kaikkien laulujen sanoihin, nuotteihin ja säestykseen vaatii lisenssimaksun, toteaa Ikäheimo.

Selkolaulujen äänitykset on suoritettu Ylivieskassa Mikko Koivun kotistudiossa sekä Ilpo Ikäheimon Lankilantien studiotiloissa Pekka Peltolan toimesta. Peltolan mukaan projekti on ollut konkarimuusikollekin mieletön korkeakoulu, jossa kohdalle on tullut aivan uusiakin joululauluja.

Digitaaliseen lopputulokseen pyritään nyt myös Selkolaulukirjat-sarjan kolmannen osan kohdalla. Parhaillaan Ikäheimon studiolla ovat loppusuoralla joululaulutalkoot, joiden puitteissa on sovitettu, soitettu ja suurelta osin esilaulettukin 126 selkojoululaulua. Kirjan sisällysluetteloon voi jo tutustua nettisivuilla, verkkopalvelu täydentyy viikottain, ja koko projekti saataneen valmiiksi jouluun mennessä.

– Urakka on ollut melkoinen. Työt aloitettiin kesällä, laulajia on ollut kymmeniä Kalajoelta, Ylivieskasta, Nivalasta, Kokkolasta, jopa Kuopiosta. Onpa studiossa piipahtanut Joulupukkikin laulamassa oman nimikkokappaleensa.

Selkolaulukirjojen isä, verkkopalvelun toimittava ja kustantava Ikäheimo on iloinen rautaisista yhteistyökumppaneista, ammattimuusikoista Pekka Peltolasta ja Mikko Koivusta, jotka ovat sovittaneet laulujen taustat, hankkineet laulajia ja äänittäneet lauluja Kalajoella ja Ylivieskassa.

– Ylivieskalainen LevelUp löytyi apuun, kun oma osaaminen digipuolella loppui. Yritys suunnitteli projektin verkkopalvelun ja tekee samaan aikaan aiheesta markkinatutkimusta selvittäen erilaisten hoitolaitosten kiinnostusta verkkopalveluun. Tutkimus antanee osviittaa siitä, mihin suuntaan ja tarpeisiin tuotetta tullaan tulevaisuudessa kehittämään, Ikäheimo miettii.

Digitaalisten Selkolaulukirjojen perimmäinen idea on tuoda iloa ja tekemisen meininkiä tiloihin, minne ulkopuolisten ohjaajien on koronan takia mahdotonta mennä vieraaksi. Esimerkiksi hoitokoteihin ja palvelukeskuksiin, missä etupäässä ikääntyneet ihmiset ovat koronaeristyksissä.

– Musiikki voidaan viedä vaikkapa suoraan hoitotilanteisiin, eikä hoitajien tarvitse itse toimia säestäjinä tai esilaulajina. He voivat yhdessä asukkaiden kanssa kuunnella lauluja verkosta, laulaa mukana ja nauttia musiikin luomasta tunnelmasta. Laulut on selkeästi esitetty ja sävelkorkeuskin on sellainen, että mukana laulaminen on helppoa.

Vaikka selkolaulumateriaali on suunniteltu erityisesti sosiaali- ja terveysalalle hoitotyötä kehittämään, palvelua on mahdollista hyödyntää myös perhepäivähoidossa, yksityisissä kodeissa ja yhteislaulutilaisuuksissa. Tai vaikkapa Espanjan suomalaisyhteisöissä, missä ihmiset ovat motissa juurikin koronan takia. Netin välityksellä Ikäheimon selkolauluihin on nyt mahdollista päästä käsiksi missä tahansa maailman kolkassa.

– Selkolaulujen digitaalista verkkopalvelua voi käyttää myös monipuolisesti koulujen musiikkiopetuksessa. Soiton opettelu eri soittimilla, helppo yhdessä musisoiminen tai esiintyminen ryhmälle on helppoa selkosysteemin avulla, tekijä visioi.

Ensimmäinen Selkolaulukirja sai alkunsa, kun ikäihmiset valittivat Ikäheimolle pienestä tekstistä laulujen sanoissa. Kehitysvammaisten musiikkiryhmissä haluttiin useimmiten laulaa lauluja, joiden yhteydessä oli kuva.

– Yhdistin nämä kaksi asiaa Selkolaulukirjassa. Yhdellä sivulla on vain yksi laulu, teksti on selkeää ja isolla fontilla painettua – ja jo Hernetkosken Markun piirtämästä kuvasta näkee, mistä laulusta on kysymys.

Lavastaja, taiteilija Hernetkosken kädenjälki näkyy myös tuoreessa verkkopalvelussa. Samoin uutukaisissa säestäjän kirjoissa ja nuottiversioissa.

– Selkolaulujen äänittäminen verkkopalveluun on ollut mahtava seikkailu. Olen ollut motivoitunut ja innostunut, kuten koko upea tekijätiimimme. Yksi ainoa harmitus matkan varrelle on mahtunut, sillä emme saaneet kaikille valitsemillemme lauluille julkaisulupaa oikeudenomistajilta, kertoo Ikäheimo.

Jotta projekti saatiin liikkeelle, haettiin idealle alkuvaiheen tukea. Kalajoen kaupungin yrityspalvelujen kautta Ikäheimo ohjattiin ELY:lle, mistä kädenojennuksena tuli koronatukea digipalvelujen suunnitteluun ja markkinatutkimuksen tekemiseen.

– Seuraavaksi on tarkoitus tuoda ja äänittää Selkolaulukirja 2:n materiaali, joka sisältää 177:n kappaleen verran uudempia ikivihreitä. Ja jos homma saa siipiä alleen, ovat suunnitelmissa muun muassa hengellinen Selkolaulukirja sekä lastenlaulujenkin selkoideat.

#