perjantai 26.2.2021 | 17:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Antti-patsas Kalajoen Joulutervehdykselle – "Kalajokiseutu yllätti paikalliset muusikot, jotka ovat tehneet hyväntekeväisyyttä vähävaraisten perheiden eteen jo vuosia"

Tänä vuonna Kalajoen Joulutervehdystä ei nähdä – sen sijaan Janne Hietala saa oman striimattavan joulukonserttinsa, joka sekin on hyväntekeväisyysprojekti

Hanna Parhaniemi
Ma 30.11.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokiset muusikot Ville Palin, Antti Roslander ja Janne Hietala saapuvat sovitusti lounastapaamiseen ravintolaan. Tarkoituksena on tehdä juttu Hietalan joulukonsertista. Kolmikko ei tiedä sitä, ettei haastattelu ole kuitenkaan päällimmäinen asia.

Ilmeet ovat varovaisen ihmettelevät, kun vastassa on haastattelijan lisäksi Kalajokiseudun myyntipäällikkö Armi Vähä-Pudas sekä kalajokisiin muusikoihin myöskin kuuluva Jouni Suonvieri. Ilmeet kirkastuvat kummasti, kun he kuulevat, että heitä on höynäytetty. Palin, Roslander, Hietala ja Suonvieri – joka sai vihiä jo ennakkoon, sillä hän ei ole mukana Hietalan konsertissa – on kutsuttu vastaanottamaan tunnustus, Kalajokiseudun tämän vuoden Antti-patsas.

– Onhan tämä hieno juttu, pääsee Kalajoen historiankirjoihin, Hietala kiittelee.

Antti-patsas annetaan tunnustuksen sellaiselle yhteisölle tai henkilölle, joka on toiminnallaan edistänyt paikallislehdelle tärkeitä arvoja. Tämän vuoden tunnustuksen saa Kalajoen Joulutervehdys -hyväntekeväisyysprojekti, joka on syntynyt Palinin, Roslanderin, Hietalan ja Suonvieren käsistä.

Perustelut kuuluvat näin:

"Tämä on ollut muusikoille vaikea vuosi ja te olette siitä huolimatta jaksaneet painaa. Vaikka Kalajoen Joulutervehdystä ei tänä vuonna järjestetäkään, on ollut livestriimauksia ja nyt on tulossa Janne Hietalan joulukonsertti, joka on jälleen hyväntekeväisyysprojekti. Te olette antaneet hirveän paljon kalajokisille ja vähän muillekin – ja ennen kaikkea niille lapsiperheille, joiden joulut olisivat olleet aivan erilaisia ilman teitä ja tämän hyväntekeväisyysprojektin tuomaa tukea."

–Kiitos kuuluu tietystä myös kaikille mukana olleille, tukijoille sekä konserteissa käyneille, Palin mainitsee.

Kalajoen Joulutervehdys lähti käyntiin kalajokisten muusikoiden yhteisellä videolla vuonna 2014. Seuraavana vuonna projekti toteutettiinkin jo kirkkokonserttina ja kirkko oli niin täynnä kuin vain sisään sopi.

– Video oli pohjamarkkinointia konsertille, Roslander sanoo.

– Se sattui menemään täydellisen hyvin, Hietala jatkaa.

Viime vuonna konsertti järjestettiin kirkkoremontin takia Virta-salissa. Vuosien varrella tapahtumaa on viety myös Raaheen ja Oulaisiin.

Ensi vuonna Joulutervehdys tulee taas mikäli se on tekijöistä kiinni.

– Entistä suurempana, Roslander lupaa.

Vaihtoehtoja esiintymispaikaksi on kolme: kirkko, Virta-sali ja Hiekkasärkät Areena.

– Kyllä kirkko on ykkönen, siitä lähdetään, Suonvieri toteaa ja viittaa kirkon ainutlaatuiseen tunnelmaan.

Kalajoen Joulutervehdys on mahdollisesti koko Suomen suurin yksityinen hyväntekeväisyysprojekti. Se on kerännyt kymmeniätuhansia vähävaraisten paikallisten perheiden ruoka-avustuksiin.

Hietalan haave omasta joulukonsertista käy toteen

Hanna Parhaniemi

Kalajoki

– Mulla on ollut tämä haaveena jo sen kymmenen vuotta, Janne Hietala toteaa.

Hän viittaa tällä omaan joulukonserttiinsa, joka striimataan livenä 19. joulukuuta. Konsertin voi katsoa ilmaiseksi Youtuben kautta. Siitä jää kanavalle taltiointi.

Janne Hietalan joulukonsertti on Kalajoen joulutervehdyksen tavoin hyväntekeväisyyskonsertti, jonka tuotot luovutetaan seurakunnan diakoniatyön kautta vähävaraisten ruoka-apuun. Tuotot kertyvät paikallisten yritysten tuesta sekä yksityishenkilöiden lahjoituksista, joita voi tehdä edelleen.

– Se on päivänselvää, ettei tällä päästä Joulutervehdyksen kaltaiseen lahjoitukseen, kun ei myydä lippuja. Mutta jos siitä vähästäkin olisi jotain apua, Ville Palin toivoo.

Hietala kuvailee konsertin kappaleita rauhallisiksi joululauluiksi. Yllätyksellisyyttä löytyy kuitenkin tästäkin konsertista.

– Nyt tulee todella erikoinen versio En etsi valtaa loistoa -biisistä, siinä on vain haitari ja laulu. Se oli mun idea, hän mainitsee.

Kappaleita on sovitettu kuuden soittajan ja Hietalan kokoonpanolle sopiviksi treenauksen lomassa, mikä ei olisi mahdollista Kalajoen joulutervehdyksen kaltaisessa, mittavassa projektissa, joka vie hurjasti työtunteja.

– Kun on pienempi porukka, niin hommaa voi tehdä vähän orgaanisemmin, Antti Roslander luonnehtii.

Konsertissa on mukana myös kaksi vierailevaa tähteä, Anne Vihelä ja Heidi Laitila.

#