lauantai 28.11.2020 | 09:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Miksi Kalajoella ei ohjeisteta enempää koronan suhteen? – "Ihmisten ei tarvitse kantaa huolta siitä, etteikö huomioitaisi sitä, mitä muualla tapahtuu"

Kahden sairaanhoitopiirin välimaastossa oleminen on herättänyt kalajokisissa kysymyksiä

Hanna Parhaniemi
Ke 18.11.2020 klo 13:00

Kalajoella on herättänyt paljon kysymyksiä se, miksi paikkakunnalla noudatetaan vain Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) koronaohjeita, eikä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin. Kalajoki on näiden kahden alueen rajalla, mutta kuuluu PPSHP:n puolelle. Ylilääkärin sijainen ja tartuntataudeista vastaavan lääkärin sijainen Mervi Manninen toteaa, että raja on vedettävä johonkin, mutta se ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö muita alueita huomioitaisi.

– Sairaanhoitopiirit tekevät jatkuvasti yhteistyötä keskenään ja kaikilla ohjeet pohjautuvat kuitenkin valtakunnallisiin ohjeisiin. Kalajoki on tehnyt paljon yhteistyötä Kokkolan kanssa ja tänäkin aikana on tehty hyvin tiiviisti aina, kun tilanteet elää ja muuttuu. Ihmisten ei tarvitse kantaa huolta siitä, etteikö huomioitaisi sitä, mitä muualla tapahtuu.

Kalajoen terveydenhuollolta ei omaa ohjeistusta ole varsinaisesti tullut. Informaatiota annetaan kyllä sitten, jos tilanne niin vaatii.

– Ohjeistusta tulee muutenkin joka tuutista, että siihen ollaan jo turtuneita. Sitten, jos meiltä tulee viestiä, se on varmasti aiheellista.

PPSHP:n ohjeiden mukaan Kalajoella on voimassa etätyösuositus ja maskisuositus julkisessa liikenteessä.

– Vaikka laajennettua maskisuositusta ei ole, on ilahduttavaa nähdä, että ihmiset paljon käyttää maskeja kaupoissa ja liikenteessä mitä liikkuvat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos se koronapositiivinen on samoihin tiloihin sattunut, niin altistuminen on tapahtunut, oli sitä kasvomaskia käyttänyt tai ei. Karanteeniin joutuu siinä tilanteessa, mutta toki siinä on voinut pienentää riskiä saada tartunta, Manninen sanoo.

Maskien suhteen kannattaa pitää huolta omista asioistaan, eikä puuttua muiden maskinkäyttöön tai -käyttämättömyyteen.

– Voi olla henkilöitä joilla on oikeasti vaikeuksia hankkia niitä, vaikka meilläkin on maskijakoja tehty. Aina on niitä, jotka eivät halua lähteä apua pyytämään tai eivät halua lähteä hankkimaan maskia tai voi olla hengitystiesairauksia, joiden takia ei voi maskia käyttää.

#