lauantai 28.11.2020 | 10:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joulutunnelman luominen voi vaatia koronan takia luovia ratkaisuja – Saako joulupukki tulla tänä vuonna kylään?

Kodin ovia ei tarvitse pitää täysin kiinni joulunakaan, yksinäisten muistaminen on tärkeää

Ke 18.11.2020 klo 11:00

Hanna Parhaniemi

Koronatartuntojen estämiseksi on suositeltavaa, ettei edes joulun aikaan pidettäisi yli kymmenen hengen kokoontumisia esimerkiksi pikkujoulujen merkeissä. Maalaisjärjen käyttö on kuitenkin sallittua – jos ihmiset ovat muutenkin tekemisissä keskenään, ei se siitä kummene, jos he kokoontuvat vaikka syömään porukalla töiden ulkopuolella.

– Työnantajille toivotaan kuitenkin harkintaa. Heillehän se yleensä ongelmia aiheuttaa, jos koko työpaikka onkin yhtäkkiä pois työstä, jos tapahtuukin altistuminen, Kalajoen terveydenhuollon ylilääkärin sijainen ja tartuntataudeista vastaavan lääkärin sijainen Mervi Manninen kertoo.

Manninen toteaa, että sitä kukaan ei suosittele, etteikö mitään saisi järjestää.

– Ihmisten pitää päästä myös rentoutumaan. Mutta siinä ne luovat ratkaisut myös Kalajoella ovat hyviä. Sellaisia suosituksia on tullut monestakin paikkaa, että muistettaisiin työntekijöitä pikkujoulujen sijaan vaikka paikallisten liikkeiden tai ravintoloiden lahjakorteilla, samalla tuettaisiin näitä yrityksiä. Lahjakortteja saa antaa sataan euroon saakka verovapaasti.

Todennäköisesti joulunvietossa pidetään samoista suosituksista kiinni – ei kokoonnuttaisi suurilla porukoilla.

– Pysytään järkevissä väkiluvuissa ja jos Etelä-Suomesta on vaikka tulossa ihmisiä joulunviettoon, niin sitä kannattaa tänä vuonna harkita, Manninen toivoo.

– Joulun aikaan on paljon yksinäisiä ihmisiä. Sellaisten ihmisten muistaminen erityisesti tässä tilanteessa olisi tärkeä juttu. Ovia ei tarvitse pitää aivan kiinni.

Siinä, voiko joulupukki tänä vuonna tulla, kannattaa käyttää omaa harkintaa. Ehkä joulupukki voisikin piipahtaa vain pihalla tuomassa lahjat ja tervehtimässä lapsia?

– Voisi tehdä luovia ratkaisuja, että lapset pääsisivät kuitenkin joulupukin näkemään. Ja joulupukkikeikkaa tekevät huolehtivat, etteivät tee töitä sairaana.

THL:n mukaan laulamista olisi syytä välttää. Tänä vuonna pukille kannattaakin laulaa useamman metrin etäisyydellä ulkona tai jättää laulut laulamatta.

#