lauantai 28.11.2020 | 10:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vapaa-ajan asukkailla on tärkeä merkitys Kalajoen matkailun aluetaloudessa: Joka kymmenes matkailueuro tulee ulkopaikkakuntalaisilta mökkeilijöiltä

Hanna Parhaniemi
Ke 28.10.2020 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ulkopaikkakuntalaisten mökkeilijöiden aikaansaama tulovaikutus Kalajoen aluetalouteen oli 3,2 miljoonaa euroa vuonna 2018. Kalajoen kokonaismatkailutuloon suhteutettuna noin joka kymmenes matkailueuro on ulkopaikkakuntalaisten mökkeilijöiden tuottama. Asia käy ilmi Kajaanin ammattikorkeakoulussa tehdystä tutkimuksesta.

Kalajoen Hiekkasärkät Oy :n toimitusjohtajan Janne Anttilan mielestä tutkimustulokset osoittavat, että vapaa-ajan asukkailla on tärkeä merkitys Kalajoen matkailun aluetaloudessa. – Ulkopaikkakuntalaiset tuovat alueelle ympärivuotista vakaata tulovirtaa, joka ei ole niin suhdanneherkkää. Tämä omalta tärkeältä osaltaan mahdollistaa Kalajoen matkailukeskuksen palveluiden kehittymistä ja se puolestaan mahdollistaa paikkakuntalaisille kaupunkikokoon nähden laajat virkistyspalvelut, Anttila toteaa.

Ulkopaikkakuntalaisille mökinomistajille tehdyssä kyselyssä ja syyskuussa järjestetyssä työpajassa vapaa-ajan asukkaiden kehittämistoiveista nousi esille muun muassa kierrätyksen kehittäminen.

– Aktiivisilla vapaa-ajanasunnon omistajilla on monipuolinen tuntuma palveluiden käyttöön ja käytännönläheisiä kehittämisideoita. Heiltä saamamme palaute on arvokasta, Anttila sanoo.

Tutkimus osoitti, että Kalajoen ulkopaikkakuntalaiset mökinomistajat tulevat lähikunnista, kuten Kokkolasta ja Ylivieskasta. Sen sijaan oululaisten mökinomistajien osuus oli hyvin alhainen verrattuna muihin tutkimuksen Pohjois-Pohjanmaan kuntiin.

– Voisi olettaa, että kasvupotentiaalia olisi Oulun ohella 2-3 tunnin matkan etäisyydellä sijaitsevissa isoissa kaupungeissa, kuten Vaasassa ja Seinäjoella, VALTO-hankkeen projektipäällikkönä toimiva Mikko Keränen pohtii.

Kalajoella ulkopaikkakuntalaisten vapaa-ajan asukkaiden kulutus per mökki oli vuositasolla 2778 euroa, kun Kuusamossa se oli 4222 euroa.

– Keskeiset keinot vaikuttaa kulutuksen kasvattamiseen ovat viipymän pidentäminen ja käyntikertojen lisääminen sekä palvelun parantaminen kulutuksen mahdollistamiseksi. Myös kaavoituksella on iso merkitys mökkien määrän kehittymiseen, Keränen huomauttaa.

Ulkopaikkakuntalaiset tuovat alueelle ympärivuotista vakaata tulovirtaa, joka ei ole niin suhdanneherkkää.

#