lauantai 28.11.2020 | 11:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Hanna Parhaniemen kolumnissakin haistatetaan paskat tietomurron tehneille kiristäjille: On viisautta pyytää apua, piste

Hanna Parhaniemi
Ma 26.10.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Psykoterapiakeskus Vastaamo tiedotti viime viikolla, että sen asiakasrekisteriin on tehty tietomurto. Rekisterissä on Vastaamon asiakkaiden henkilö- ja terapiatietoja. Psykoterapiakeskuksen asiakkaat ovat saaneet tietomurron seurauksena kiristysviestejä – jos asiakas ei maksa, hänen tietojaan vuodetaan.

Entinen poliitikko, viestintäkonsultti Kirsi Piha on yksi niistä Vastaamon asiakkaista, joka on saanut kiristysviestin. Piha jakoi saamansa viestin somessa ja kertoi myös vastauksensa kiristäjille: Haistakaa paska! Avun pyytämisessä ei ole koskaan mitään hävettävää.

Kiristäjät astuivat todella syvälle röyhkeyden laaksoon. Mielenterveyteen liittyvät asiat ja kiristys eivät todellakaan sovi yhteen. Aiheen ympärille kietoutuu häpeää ja pelkoa jo aivan riittävästi ilman tällaista tempausta. Moni odottaa viimeiseen nitkahdukseen asti, ennen kuin uskaltaa pyytää apua ja tunnustaa edes ammattilaiselle olevansa sen tarpeessa.

On vastenmielistä yrittää tehdä toisen mielenterveyttä ravistaneilla asioilla rahaa. He saavat todellakin haistaa paskat.

Toivon, että kukaan ei mene googlailemaan Kirsi Pihan tai kenenkään muunkaan terapiatietoja. Ne eivät kuulu kenellekään muulle kuin heille itselleen, eikä heidän pitäisi koskaan joutua pelkäämään sitä, että penkoo heidän tuskaansa uteliaisuudennälkäänsä.

Ei ole ihme, jos mieli järkkyy nykypäivänä. Pitäisi olla tehokas työntekijä, läsnä oleva vanhempi ja kumppani sekä hyvä ystävä, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti. Ikkunat pitää olla pesty ja joulusiivous tehty. Sähköpostiin pitää vastata heti ja puheluihin vasta pitääkin. Ja aina joku tuomitsee siitä mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä. Uupumista vähätellään ja "pällisaikuille" naureskellaan.

Ei ole ihme, jos joku Vastaamon asiakas maksaa hiljaisuudesta. Toivottavasti he kuitenkin mieluummin päästäisivät irti häpeästä. Jos joku nauraa, niin naurakoot. Ei sekään kauhean tervettä ole.

On viisautta pyytää apua, piste.

Kirjoittaja on Kalajokiseutu-lehden päätoimittaja, joka haluaa mieluummin tulla muistetuksi hyvänä äitinä kuin puhtaista ikkunoista.

Uupumista vähätellään ja "pällisaikuille" naureskellaan.

#