torstai 13.5.2021 | 10:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: Alankomaissa opiskelevan Heta Puoskarin ihanimmat lapsuusmuistot sijoittuvat Kalajoelle – "Ikävöin usein kuinka helposti siellä pääsee metsään kävelemään

Heta kirjoitttaa lopputyötään hyperseksuaalisesta naisrepresentaatiosta hip-hop kulttuurissa

Heidi Vierimaa
To 15.10.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

22-vuotias Heta Puoskari asuu Utrechtissa, joka sijaitsee noin 30 minuutin junamatkan päässä Amsterdamista. Se on yksi maan tunnetuimmista opiskelijakaupungeista ja opintojen perässä nimipäiväsankari sinne muuttikin 2018 vuoden syksyllä. Hän opiskelee Utrechtin yliopistossa, joka kuuluu maan arvostetuimpiin yliopistoihin. Heta kuvailee asuinkaupunkiaan erittäin hollantilaiseksi verrattuna turisteja kuhisevaan Amsterdamiin.

– Päätin muuttaa Utrechtiin sen keskeisen sijainnin takia, myös median ja kulttuurin kandiopinnot vaikuttivat kyseisessä yliopistossa kaikista mieluisimmilta.

Elämänmeno Alankomaissa on Hetan mielestä aika leppoisaa, ihmiset ovat erittäin avarakatseisia ja uusiin ihmisiin on helppo tutustua. Suurin osa hänen ystävistään siellä ovat muualta kuin Hollannista ja nainen rakastaakin erityisesti maan kansainvälistä ilmapiiriä.

– Stereotypiat pitävät paikkaansa, sillä ”kaikki” liikkuvat pyörällä paikasta toiseen säällä kuin säällä. Myös julkinen liikenne täällä pelittää erittäin hyvin, ja koko maan kattavan junaverkoston takia on helppo liikkua kaupungista toiseen.

Heta kertoo Utrechtin olevan tunnettu keskiaikaisesta arkkitehtuuristaan ja kanaaleistaan. Hyvällä säällä hän viettää usein aikaa ystäviensä kanssa veneillen tai muuten vain nauttien ilmasta kanaalien varrella tai puistoissa.

– Alankomaissa on paljon mielenkiintoisia museoita, ravintoloita sekä baareja, joissa tuli usein vierailtua ennen koronaa. Nykyisin kulutan eniten aikaa ylipiston kirjastossa, jossa kirjoitan lopputyötäni hyperseksuaalisesta naisrepresentaatiosta hip-hop kulttuurissa, Heta selostaa.

Hän valitsi aiheen, koska on pitkään kuunnellut hip-hopia ja nykyään se on yksi valtavirran kuunnelluimpia genrejä ja siten yksi vaikutusvaltaisimmista. Erilaiset representaatiot voivat muovata miten erilaisista ihmisryhmistä ajatellaan. Heta analysoi kandidaatin tutkielmassaan eri naisartistien, kuten Cardi B:n ja Megan Thee Stallionin musiikkivideoita ja sitä kuinka paljon vaikutusvaltaa heillä on omasta representaatiostaan.

– Olen erityisen kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu kun naisartistit tietoisesti tuovat itsensä esille erittäin seksuaalisesti, sen sijaan että heidän representaationsa nähtäisiin naisten esineellistämisenä.

Korona-aika on vaikuttanut siten, ettei yleisötapahtumia voida kunnolla järjestää mikä tietenkin harmittaa Hetaa, koska ennen löytyi mielenkiintoista tekemistä vaikka joka päivälle. Maskeja tulee käyttää julkisessa liikenteessä eli tilanne näkyy katukuvassa. Heta ei ole kuullut, että kukaan olisi saanut sakkoja maskin käyttämättömyydestä, mutta esimerkiksi julkiseen liikenteeseen ei pääse ilman maskia.

Heta muutti Kalajoelle kaksivuotiaana vanhempiensa mukana ja muutti pois ollessaan 18-vuotias. Hän pyrkii käymään kotonaan Kalajoella ainakin noin kolmen tai neljän kuukauden välein, mutta näin korona-aikana tämä ei ole juuri nyt mahdollista. Heta pitää tiiviisti yhteyttä koko perheeseensä ja ystäviinsä Suomessa soitellen ja somen välityksellä. Hän oli viimeksi Kalajoella toukokuussa.

– Suurin osa ihanimmista lapsuusmuistoistani sijoittuvat Kalajoelle ja varsinkin nyt kun on nähnyt vähän maailmaa osaa arvostaa Kalajokea turvallisena kasvuympäristönä. Myös lukioaikaa ja erityisesti meidän silloisen tyttöporukan seikkailuja muistelen lämmöllä. Usein ikävöin Suomen luontoa ja sitä, kuinka helposti Kalajoella pääsee metsään kävelylle.

Nimensä Heta kertoo juontavan juurensa Niskavuoren Heta -näytelmästä.

– Vanhempieni opiskeluaikana eräs taideopiskelija teki heille taulun, jonka nimi on Tiskivuoren Heta. Kyseinen teos kulki heidän mukanaan kodista toiseen ja he päättivät, että jos saavat tyttölapsen, sen nimeksi täytyy tulla Heta. Minut kastettiin Puolangalla, Askanmäessä ja siten minusta tuli Askanmäen Heta. Nykyään Tiskivuoren Heta -teos matkaa mukanani kodista toiseen, Heta selittää.

Nuori nainen kuvailee luonnettaan rohkeaksi ja tiedonjanoiseksi. Hän etsii aina uusia kokemuksia eikä pelkää poistua mukavuusalueeltaan. Luonteelleen sopivasti Heta on harrastanut tanssia pienestä pitäen ja käy Utrechtissa Voguing- sekä tankotanssitunneilla.

Hän aikoo asua Alankomaissa ainakin vielä maisteriopintojensa ajan ja ehkä vielä sen jälkeenkin. Heta suuntautuu yliopisto-opinnoissaan tutkimaan sukupuolirepresentaatiota mediassa ja tulevaisuudessa haluaakin tehdä työtä kyseisen aiheen parissa.

Ensi viikolla nimmarissa Anja, Anita, Anniina, Anette, Anitta ja Nita. Vinkkaa haastateltava sähköpostilla: toimitus@kalajokiseutu.fi tai vaikka facebookin kautta.

#