torstai 1.10.2020 | 04:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Ronja Juolan kynästä: Olen tosi-tv -koukussa – "Ohjelmahan oli täysin sopimaton sen ikäiselle lapselle"

Ronja Juola
Ke 16.9.2020 klo 14:58

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kesän jälkeen koittaa jälleen suosikkivuodenaikani eli tunnelmallinen syksy ja runsas tosi-tv-tarjonta. Jaksan tuijottaa kaikkea julkkisten tanssahteluista isoveljen komenteluun ja tavisten tv:n katselusta avioliiton solmimiseen ensitreffeillä. Sanoisin, että kaikki käy kunhan draamaa riittää.

Tosi-tv:n suosio räjähti 2000-luvun puolella aivan uusiin mittasuhteisiin, joten voisinkin sanoa kasvaneeni tosi-tv:n ympäröimänä. Lähes kaikki suosituimmat kansainväliset tosi-tv-ohjelmat Big Brotherista Idolsiin on kehitetty elämäni aikana. Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt Keeping up with the Kardashians. Vuosi taisi olla 2009 ja minä olin 11-vuotias. Ohjelmahan oli täysin sopimaton sen ikäiselle lapselle, mutta siitä asti olen ollut täysin koukussa kyseisen perheen elämään. Viime viikolla ilmoitettiin, että kyseinen ohjelma tulee tiensä päähän ensi vuoden puolella ja jouduin pieneen shokkitilaan. Mitä ihmettä katson jatkossa ja mistä saan yhtä kattavan tiedon perheen elämän uusista käänteistä: olenhan seurannut sarjaa jo yli 10 vuotta! Tämä saikin minut pohtimaan: Miksi ihmeessä annan niinkin typerän tosi-tv-ohjelman vaikuttaa omaan elämääni?

Kun puhutaan tosi-tv:stä, voidaan puhua jopa kulttuuri-ilmiöstä, sillä kyseinen tv-ohjelmien genre on muokannut yhteiskuntaamme ja kulttuuriamme merkittävästi. Itse näkisin tosi-tv:n suosion jollain tapaa psykologisena ilmiönä; Ihmiset ovat kuitenkin loppujen lopuksi todella sosiaalisia olentoja. Samalla voidaan kokea samaistumisen tunteita, sillä uusien kokemuksien kerääminen voi onnistua myös kotisohvalta. Olenkin jo pitkään katsonut useita tosi-tv-formaatteja sosiaalipsykologian näkökulmasta, jolloin ohjelmista saa huomattavasti enemmän irti. Mutta toisaalta, tosi-tv on monelle myös sitä niin sanottua ”aivot narikkaan” -viihdettä, jolloin voi hyvällä omallatunnolla nollata aivot.

Vaikka moni sanookin, että tosi-tv ei ole sivistävää viihdettä, näkisin asian kuitenkin niin, että kaikesta voi oppia jotain. Niinpä siirrynkin tästä häpeilemättä takaisin tv:n ääreen Big Brother 24/7:n pariin.

Kirjoittaja on entinen kalajokinen, joka opiskelee viestintää Vaasassa.

#