torstai 1.10.2020 | 04:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Boho on nyt se juttu – Syksyn sisustustrendeissä vilisevät luonnonmateriaalit, maanläheiset sävyt, mutta myös metallinhohtoa

Hanna Parhaniemi
Ke 16.9.2020 klo 16:00 | päivitetty to 08:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Niin sanottu boho-tyyli eli rento ja luonnonläheinen on tämän syksyn sisustustrendi. Niin värit kuin materiaalit ovat luonnonläheisiä, mutta toisaalta sekaan mahtuu myös kirkkaita värejä ja metallinhohtoa. Skandinaavinen tyyli ei sekään ole kuopattu.

Kalajoen Väri Oy:n Krista Översti ja Karoliina Mäki-Rautila kertovat, että skaala on hyvin laaja tällä hetkellä. Sen huomaa esimerkiksi siinä, että jos asiakas on liikkeeseen tullessa aikeissa ostaa kukkatapettia, hän saattaakin lähteä marmorikuvioidun tapetin kanssa kotiin.

Marmori onkin yksi niistä luonnonmateriaaleista, mitä nyt jäljitellään paitsi tapeteissa myös laatoissa. Laattoihin on sukeltanut myös trendikäs sormipaneeli – sitä mukailevaa laattaa voi käyttää ihan hyvin kosteiden tilojen lisäksi vaikka olohuoneessa.

– Laatoissa on maanläheisiä sävyjä, mutta kirkkaitakin värejä ja kiiltäviä pintoja, Mäki-Rautila mainitsee.

Översti vinkkaa, että niin seinä- kuin lattiapinnoilla on trendikästä käyttää kuvioladontaa.

– Esimerkiksi kalanruotokuviota, hän mainitsee.

Sisustuksessa näkyvät myös esimerkiksi rottinki, viherkasvit ja heinät, sekä sametti.

– Suomalainen designkin on suosittua ainakin valaisimissa, astioissa ja tekstiileissä, Mäki-Rautila sanoo.

Värimaailmaan istuvat esimerkiksi maanläheiset pastelliset sävyt, kuten roosa, vihreä ja poltettu terra. Trendivärit ja luonnonmateriaalit jylläävät myös mattopuolella.

– Tapeteissa on suuria kuvioita, kukkia, kasveja ja eläimiä, Mäki-Rautila kertoo.

– Yksivärisissä on pellavamaista struktuuria ja metallinhohtoa.

Mäki-Rautila ja Översti toivovat, että asiakkaat tekisivät esimerkiksi juuri tapettivalintoja rohkeasti omien mieltymysten mukaan.

– Yleensä halutaan aika hillittyä ja harmonista, Översti toteaa.

Tehosteseinään uskalletaan panostaa enemmän.

Myös lattiapinnoilla luonnolliset sävyt ovat muodissa. Parketti ja vinyyli ovat ykkösvalintoja.

– Laminaatti on ollut jo pitkään se viimeinen vaihtoehto. Toki silläkin on hyvät ominaisuutensa käyttötarkoituksen mukaan, Mäki-Rautila huomauttaa.

Koronakevät sai ihmiset pysymään kodeissaan, mikä tarkoitti sitä, että kodin sisustukseen alettiin kiinnittää enemmän huomiota. Omiin koteihin on panostettu entistä enemmän.

– Mahdolliset matkaan varatut rahat laitetaan nyt kotiin, Mäki-Rautila sanoo.

Hän ja Översti tietävät, mitä suurimmat sisustustrendit milloinkin ovat ja asiakkaat ovat niistä usein kiinnostuneitakin. Ammattilaiset kuitenkin korostavat menevänsä aina asiakkaan toiveen mukaan, eikä trendien ehdoilla.

Kaikki sisustusratkaisut eivät välttämättä toimi jokaisessa tilassa. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi luonnonvalon määrä.

Sisustusvinkkejä on mahdollista saada esimerkiksi Sisustamisen ja kauneuden illassa, jonka Kalajoen Väri järjestää 2. lokakuuta jo kolmatta kertaa yhdessä Sievin Keittiön kanssa.

– Olemme ajatelleet ottaa tämän tavaksi. Ilta järjestetään aina keväisin ja syksyisin, Mäki-Rautila kertoo.

– Olemme saaneet hyvää palautetta ja paikallisia yrityksiä on saatu hyvin mukaan tähän, Översti perustelee.

Sisustamisen ohella illan aikana pääsee tutustumaan myös muiden yritysten palveluihin niin sisustuksen, kauneuden kuin hyvinvoinninkin saralla. Tapahtumassa on mahdollisuus esimerkiksi pikakampauksiin ja hierontaan.

Ennen tätä liikkeeseen tulee vipinää jo 17. syyskuuta, kun kolmipäiväiset netto-ostopäivät alkavat.

#