torstai 1.10.2020 | 05:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mielipide tuulivoimasta: Tuulesta temmattu – "Missä on se rahasto, mikä hoitaa joskus nämä kulut?"

Ke 9.9.2020 klo 14:58

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuulivoiman kannattavuus on hiukan monimutkaisempi asia kuin vain musta tuntuu -periaatteen puhdasta ja ilmaista energiaa. Jukka Leskelän mukaan tuulivoima on kannattamaton energiamuoto. Järjestelmä pyörii Suomen valtion tuella, ei tuulen ansiosta. Valtiolta on kulunut rahaa näiden myllyjen tukemiseen tähän mennessä yli tuhat miljoonaa euroa. Se on yhteiskunnan hyvinvoinnista pois. Tietääkseni suurimmaksi osaksi tukirahat menevät Suomesta pois, sillä voimalat ostetaan ulkomailta. Valtion takuuhintaa maksetaan tuulisähköstä vielä noin yhdeksän vuotta 83,50 euroa/MWh. Erotus on tuulen heitettyä kansalaisten maksamaa verorahaa. Purkukustannus yhdestä voimalasta voi olla satoja tuhansia. Missä on se rahasto, mikä hoitaa joskus nämä kulut? Kunnalla, vai valtiolla, maanomistajalla? Tuulivoimaloista aiheutuva jätemäärä on nyt jo valtava. Pelkästään yksi siipi painaa useita tonneja. Komposiittimateriaali on ongelmajätettä.

Myöskään meluongelmaa ei ole ratkaistu, voimalat ovat järkiään liian lähellä asutusta. Pelkästään maisemallisestikin ihmisten elinympäristö pilaantuu, ei vain siipien hakatessa lintuja kuoliaiksi. Siipien välke käy silmille. Kuulorajan alla oleva melu kantautuu näköetäisyyttä kauemmaksi.

Alunperin tuulivoimaa oli muka pakko rakentaa ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi, hiilidioksidin vähentäminen oli ensisijainen päämäärä. Tiedetään kuitenkin, että hiilidioksidi seuraa aina lämpötilaa eikä toisinpäin.

Ilmasto muuttuu luonnollisesti, tuulivoimaloista ei ole kuin haittaa joka asiassa. Sähköverkon tasaisuus on oleellista, tuotannon ja kulutuksen pitäisi olla tasapainossa. Sähköähän ei voi varastoida kuin viljaa puimuroida talven varalle. Ajoittaiset sähköntuotannot verkossa ovat ongelmia, koska tuulettomana hetkenä sähköntuotanto pitää korvata jollakin muulla menetelmällä. Mistä taas aiheutuu enemmän ympäristörasitusta kuin jos satunnaista tuulivoimaa ei sähköverkostoon tupattaisikaan. Enemmän tuulivoimaa voi tarkoittaa pitkiä sähkökatkoja alueittain.

Tuulisähköä mainostetaan ilmaiseksi sähköksi, mikä alentaa kuluttajan sähkölaskua. Takuuhinnan maksamiseksi sähkövero, siirto- ja perusmaksut ovat nousseet lähelle kipurajaa. Kuluttajalle sälytetään aina vain kohoavia oheismaksuja, vaikka sähkönkulutusta ei olisikaan.

Saksa näyttää mallia tapahtuneesta. Lähes miljoonalta käyttäjältä sähköt on katkaistu maksamattomien laskujen takia. Tuulivoiman tukemisen takia sähkön hinta on siellä liian kallista. Epäonnistuneen energiamuutoksen rahoitus on tullut Saksan kansalle liian kalliiksi, uusia tuulivoimaloita ei rakenneta. Venäjä näyttää toimineen viisaammin, siellä tuulivoimaloita ei ole rakennettu.

Huolestunut asukas

#