sunnuntai 9.8.2020 | 20:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Muodin tuulia -kolumni: Birkin on sijoituskohde, elämäntyyli ja statuksen symboli – "Useiden analyytikkojen mukaan Hermèsin Birkin-laukut ovat sijoituskohteena turvallisempia kuin esimerkiksi kulta tai osakkeisiin sijoittaminen"

Paavo Tilvis
Ke 29.7.2020 klo 08:37

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ranskalaisen muotitalo Hermèsin suunnittelema, lähes ikonin aseman saavuttanut luksuslaukku Birkin ei ole ihan mikä tahansa tavallisen taaplaajan käsivarressa kulkeva koriste. Kyseessä on sijoituskohde, elämäntyyli ja statuksen symboli. Päällepäin laukku näyttää aivan tavanomaiselta, kahdella kantokahvalla varustellulta käsilaukulta. Mikä laukusta tekee sitten niin erikoisen? Joku voisi sanoa, että varsin tyyris hintalappu. Toinen taas puolestaan vetoaisi laukun valmistusprosessiin, joka tapahtuu täysin käsityönä Ranskassa. Laukussa yhdistyvät sen ympärille rakennettu eksklusiivinen imago sekä laukun yksilöllinen valmistusprosessi, tehden siitä oikean aarteen muoti-intoilijoille.

Laukkua valmistetaan pääasiassa neljässä eri koossa: 25, 30, 35 sekä 40 sentissä. Harvinaisin ja halutuin näistä on Birkin 25, jota kutsutaankin usein “mini Birkiniksi” sen siron ulkomuodon vuoksi. Laukkuja valmistetaan lukuisista eri eläinten nahoista aina strutsista alligaattoriin. Myös laukun etupuolella olevat metalliosat vaihtelevat ulkonäöltään ja materiaaliltaan huimasti. Täysin uutena laukkuja myydään kymppitonnien hintalapuilla. Harvinaisin ja kallein Birkin on Himalayan Birkin, jonka hinnat huutokaupoissa rikkovat maailmanennätyksiä.

Birkin on maailmanlaajuisesti tunnettu yhtenä muodin kultakimpaleista. Erikoisinta laukussa on se, kuinka paljon sen arvo on kasvanut vuosikymmenien ajan. Useiden analyytikkojen mukaan Hermèsin Birkin-laukut ovat sijoituskohteena turvallisempia kuin esimerkiksi kulta tai osakkeisiin sijoittaminen. Erityisesti vedotaan siihen, kuinka Birkinien jälleenmyyntiarvo kasvaa vuosi vuodelta, eivätkä esimerkiksi lamat tai erilaiset talouskriisit ole sen kummemmin laskeneet laukun arvoa vuosien saatossa.

Birkinien vetovoima koostuu pitkälti kuitenkin niiden harvinaisuudesta muotimaailmassa. Ennen laukulle ominaista olivat jonotuslistat, jotta kyseisen laukun olisi saanut ostettua uutena oman vuoron tullen. Nykyään kysyntä on niin kovaa, ettei Hermès ota lainkaan suoria tilauksia vastaan. Tämän takia monet ostavat laukkuja käytettyinä ja joutuvat maksamaan yleensä paljon korkeamman hinnan kuin mitä laukku olisi maksanut uutena.

Kirjoittaja on muotia rakastava lukiolainen Kalajoelta.

#