lauantai 15.8.2020 | 08:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Reija Prittisen kolumni: Ollaan ihmisiksi – "Itse olen hyvin kiltti ihminen, mutta tässä iässä en enää suostu mihin tahansa"

Su 26.7.2020 klo 21:37

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Joskus aiheen keksiminen kolumniin on vaikeaa, mutta ei nyt. Mielessä on pyörinyt kaksi laulua, jotka kuvaavat tunnelmiani nyt. Juice Leskinen oli viisas mies. Luin jostakin, että hänellä oli aspergerin syndrooma. En tiedä pitääkö tuo tieto paikkansa, mutta autismin kirjo selittäisi osan siitä viisaudesta ja toisaalta herkkyydestä. Juice teki sanat hienoon kappaleeseen: "Ollaan ihmisiksi". Asia, josta haluan kertoa on ihmisyys. Miten toisia ihmisiä kohdellaan ja miten toisille puhutaan. Ikävätkin ja itseä harmittavat asiat voi sanoa ääntään korottamatta.

Itse olen hyvin kiltti ihminen, mutta tässä iässä en enää suostu mihin tahansa. Minulle ei huudeta eikä minua haukuta. Sellaisesta teen kerta kaikkiaan lopun. Suurin osa ihmisistä kyllä jossain vaiheessa oppii ja aikuistuu. Lopulta kukaan ei voi toisen puolesta oppia, vaan se täytyy hoitaa itse. Minä opettelen ja erehdyn ja sanon joskus toiselle pahasti. Kadun sellaista vähän ajan päästä ja tuntuu kurjalta.

Jope Ruonansuu kirjoitti ja lauloi laulun: "Ollaan enkeleitä toisillemme". Kaunis ja herkkä laulu välittämisestä. Minä välitän ja myös näytän se perheelleni. On ollut onni löytää vierelleen puoliso, joka ei koskaan huuda, ei kiroile eikä näytä hermostumistaan. Siihen samaan en pääse, mutta yritän olla ihmisiksi.

Ei ihmisestä virheetöntä saa eikä ole tarkoituskaan. Ei meidän tarvitse enkelin tasolle yltää, mitä kukin enkelillä käsittääkään. Riittää, kun ollaan ihmisiksi

Kirjoittaja on Kalajoelta kotoisin oleva, nykyisin Oulussa asuva perheellinen naisihminen.

#